Imprieteneste-ti bebelusul cu Mos Ene

/ / Modificat: 2017-09-21
Imprieteneste-ti bebelusul cu Mos Ene

O zi lunga si grea! Dar stii ca se va incheia la un moment dat cu un somn bun. Decizi sa abandonezi planul ambitios sa bagi ultimele rufe la spalat si te duci direct in pat. Nici bine nu ai adormit profund ca esti trezita de singurul membru al familiei care a dormit destul si acum vrea ceva actiune. Nu poate fi altul decat bebelusul tau.

Un program haotic de somn

Daca te simti frustrata si extenuata din cauza programului haotic de somn al bebelusului tau, sa stii ca nu esti singura. Nu stiu daca asta te va face sa te simti mai bine, dar cel putin vei realiza ca nu este un motiv de ingrijorare, acest lucru se intampla oricarui parinte si va trebui sa te adaptezi. Bebelusii dorm intre 16-17 ore pe zi, dar niciodata nu vor dormi fara sa se trezeasca, ei dorm in reprize.

Tipetele copilului si noptile nedormite pot fi subiecte amuzante pentru desene animate sau comedii, insa pentru parinti acest lucru nu este de gluma, ci este unul epuizant.

Cercetatorii spun ca somnul intrerupt este cel mai dificil aspect al vietii cu un bebelus. Normal ca te asteptai la hranirea celui mic de cateva ori pe noapte, insa toti au uitat sa precizeze ca acesta este posibil sa nu adoarma imediat sau ca se poate trezi din ora in ora in primele 3-4 luni sau chiar 6 luni.

Dormi ca un bebelus

Cu timpul, cercetatorii au descoperit mai multe lucruri despre somnul sugarilor. Somnul sugarilor este caracterizat de doua tipuri de somn si anume: de cel cu miscari rapide ale globilor oculari (REM) si cel fara miscari rapide (NREM).

Cel dintai, cunoscut drept somnul activ la bebelusi, se caracterizeaza prin miscari aleatorii ale corpului si grimase, respiratie neregulata si desigur, miscari rapide ale globilor oculari pe sub pleoape. Posibil ca parintii sa creada ca acestia se trezesc, insa de fapt in aceste momente bebelusii dorm cu adevarat si nu trebuie deranjati.

Somnul fara miscari ale globilor oculari (numit si somnul linistit), pe de o parte este marcat de o respiratie normala, putine miscari ale corpului si absenta miscarii globilor oculari. Relaxarea completa a corpului si fetei copilului si absenta reactiei la sunete ne demonstreaza ca bebelusul a adormit.

Bebelusii isi petrec aproape 50% din ciclul de somn in REM (cand visezi), fata de parintii lor cu 20%. In timpul somnului activ, bebelusii sunt mult mai usor deranjati de mediul inconjurator decat sunt in somnul linistit, oferindu-le astfel mai multe sanse de a se trezi.

Cercetatorii au descoperit ca visele din timpul somnului activ ii ajuta pe copiii mai mari si pe adulti sa inteleaga intamplarile din ziua respectiva, insa la bebelusi cercetatorii spun ca acest lucru este incert. Bazat pe faptul ca experienta stimuleaza activitatea creierului, unii cercetatori considera ca somnul activ al bebelusilor este un proces de autostimulare, ce incurajeaza activitatea precoce si rapida a creierului.

Bebelusii intra in perioada de somn activ si pot fi deranjati inca de la inceputul acesteia, pe cand adultii intra mai intai in perioada de somn linistit si este foarte greu a fi deranjati. Totusi, plansetele de dimineata a copilului pentru ajutor atunci cand parintii sunt in somnul linistit sunt mult mai deranjante decat plansetele de la sfarsitul perioadei de somn a parintilor, cand acestia intra in somnul activ.

Exista trei diferente intre somnul bebelusului si cel al adultului. In primul rand cea mai lunga durata de somn la adult este de 8 ore in perioada de  somn linistit, pe cand la bebelusi este de 3-4 ore. O alta diferenta este aceea ca adultii trec doar printr-o perioada de somn,  pe cand cei mici prin 5 sau  chiar mai multe.

Cea mai dificila problema este datorata faptului ca bebelusii nu fac diferenta intre zi si noapte ca adultii, care dorm noaptea, iar ziua se trezesc.

Strategii de adormit bebelusul

Natura a asigurat de la sine relatia copil-mama. In primele zile de la nastere, sanii mamei produc doar cantitati mici de colostru si lapte, ideal pentru necesitatile bebelusului. Trezirea frecventa a celui mic datorata foamei si alimentarea lui duce la cresterea rapida a rezervei de lapte si pe de alta parte si la marirea stomacului bebelusului in decurs de 2 saptamani, varsta la care acestia castiga in mod normal greutatea pierduta dupa nastere.

Totodata, faptul ca bebelusul doarme mai mult duce la constientizarea schimbarii mediului, prin reactii precum plansul.

Unde doarme copilul tau?
Exista doua variante:

1. Somnul bebelusului alaturi de mama

Multi parinti dorm in acelasi pat cu bebelusul lor, satisfacand astfel mult mai usor nevoile alimentarii frecvente si minimalizand intreruperea somnului parintilor.

Cercetarile dovedesc ca bataile inimii mamei si ritmul sau respirator il ajuta pe bebelus sa si le organizeze pe ale sale. Dezavantajul major fiind ca atunci cand copilul creste, va trebui sa se obisnuiasca sa doarma singur.

Parintii nu ar trebui sa foloseasca saltelele cu apa, orice lenjerie sau perne cu puf. Nu trebuie sa fumeze sau sa foloseasca medicamente in acelasi mediu cu copilul.

2. Bebelusul doarme singur

In zilele noastre, dormitul separat de copil a devenit din ce in ce mai comun. La inceput, frecventele treziri pentru alimentare sunt necesare, insa poti minimaliza efortul punandu-l pe cel mic intr-un patut alaturi de patul tau in prima luna sau chiar si a doua.

Dupa primele saptamani, sugarii care au fost alimentati bine si care si-au recapatat greutatea, au reusit sa ingere cantitati mult mai mari de lapte si sa-si mareasca perioada de somn. Il poti obisnui pe cel mic sa doarma mai mult folosind urmatoarele strategii:

-Ignora miscarile (agitatia, murmuitul) bebelusului din timpul somnului activ si starile somnoroase ale acestuia - multi dintre ei vor adormi la loc in loc sa se trezeasca dupa mancare.

-Organizeaza-i timpul pentru dormit realizand un program cu orele de somn precum si baia, povestea de adormit si alaptarea. Toti copiii, indiferent daca acestia dorm singuri sau nu, gasesc in rutina siguranta. Simplele obiceiuri sunt cele mai dorite daca bebelusii se bazeaza pas cu pas pe acestea, oferindu-le curiozitatea de a vedea ce se intampla mai departe.

-Alte strategii de adormit: stingerea luminii, o temperatura optima, nici prea cald, dar nici prea rece.

Aceste strategii ii vor ajuta pe bebelusi sa doarma din luna a treia sau a patra pentru 6-8 ore.

Totusi, atunci cand este vorba de somn, nu exista un ghid pentru toti parintii. In primul rand nimeni nu poate controla somnul bebelusului perfect. Tu, ca parinte, trebuie sa-ti alegi propriile strategii pentru a-l adormi pe cel mic, cele care i se potrivesc. In al doilea rand, somnul pe perioada noptii nu este o provocare doar pentru o noapte, ci una constanta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre