Care este cea mai periculoasa pozitie de somn pentru bebelus

/ / Modificat: 2018-11-26
Care este cea mai periculoasa pozitie de somn pentru bebelus

Unul dintre principalele motive de ingrijorare pentru proaspetii parinti este reprezentat de pozitia in somn a nou nascutului lor. Bebelusii au nevoie de multe ore de somn pentru a se dezvolta corect in primele luni de viata si de aceea este esential ca ei sa se odihneasca pe cat de confortabil si in siguranta este posibil.

Iata ce trebuie sa stii despre care este cea mai periculoasa pozitie in somn pentru bebelusul tau si ce trebuie sa faci pentru a o evita:

Pozitia culcat cu gura in jos (pe burtica)

Cea mai periculoasa pozitie de a dormi pentru un nou nascut este cea in care micutul se odihneste culcat pe burtica, cu gura in jos. Aceasta pozitie este indicata de catre specialisti ca fiind un factor de risc pentru aparitia sindromului mortii subite la bebelusii cu varsta de pana in 6 luni.

Sindromul mortii subite se caracterizeaza prin decesul brusc al unui bebelus aflat inca in faza alaptarii, fara o explicatie aparenta si fara a prezenta niciun simptom care sa indice existenta unei afectiuni.

De cele mai multe ori, o autopsie nu poate determina cauza mortii si de aceea medicii pediatrii si cercetatorii nu au putut inca stabili cauzele specifice care produc acest sindrom, insa ei considera ca pozitia in timpul somului ar putea fi un factor cu importanta.

Fara indoiala, aceasta este una dintre cele mai dureroase experiente in viata unei familii si tocmai de aceea prevenirea este cuvantul cheie in acest context.

Cum poti preveni moartea subita a bebelusului

Multi medici pediatri sustin ca legatura dintre aparitia sindromului mortii subite a bebelusului si pozitia in somn a acestuia este indisputabila, ba chiar se estimeaza ca este de 14 ori mai frecventa in cazul bebelusilor care dorm pe burtica; totusi, nu poti sa acuzi aceasta pozitie ca fiind singura vinovata pentru decesul subit al unui bebelus, expertii suspectand multiple alte cauze, dar absenta simptomelor neputand sa le sustina parerile.

Una dintre cele mai acceptate ipoteze lansate de cercetatori sugereaza faptul ca acest sindrom este asociat cu modificari la nivelul sistemului nervos, care duc la dificultati in reglarea functiilor cardiace si a respiratiei bebelusului.

Prin urmare, pozitia somnului pe burtica, cu gura in jos, trebuie evitata in cazul nou nascutilor, iar expertii recomanda urmatoarele:

  • bebelusul ar trebui sa doarma intotdeauna pe suprafete ferme
  • bebelusul cu varsta de pana la 6 luni nu ar trebui sa doarma in pat cu altcineva (nici cu alti bebelusi, nici cu copii mai mari si nici cu adulti)
  • mamicile care dorm cu bebelusul in pat ar trebui sa fie atente la propria pozitie in somn, astfel incat sa nu il impiedice pe bebe sa respire adecvat
  • trebuie evitate obiectele de imbracaminte sau paturicile care pot sa obstructioneze caile respiratorii ale bebelusului
  • nu se recomanda ca mama sa fumeze pe perioada sarcinii sau cand alapteaza

Care este cea mai buna pozitie in somn a bebelusului

Bebelusii care sunt inca alaptati vor fi mai in siguranta atunci cand dorm cu fata in sus, pe spate, in pozitia supina, pediatrii recomandand ca toti bebelusii cu varsta pana in 6 luni sa doarma exclusiv in aceasta pozitie, cu exceptia celor care in urma recomandarilor medicale, trebuie sa adopte o alta pozitie in somn.

Atunci cand bebe doarme pe spate, el poate inspira si expira liber si in plus in aceasta pozitie se evita riscul aspirarii laptelui regurgitat, deci al sufocarii.

Dupa varsta de 6 luni bebelusul se poate rostogoli singur si riscul aparitiei sindromului mortii subite se diminueaza considerabil, insa este recomandat ca pozitia supina in somn sa fie respectata pana aproape de implinirea varstei de 1 an.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Somn Somn bebelus Sindromul mortii subite bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre