Virusurile papilloma umane

/ / Modificat: 2012-01-10
Virusurile papilloma umane
Intrebare:

- Am un baietel de 5 luni si 1 sapt, nu prezinta vreo problema, dar v-as ruga sa imi spune-ti cand este vederea completa la copii? Am nascut normal iar inainte de a naste medicul ginecolog mi-a spus ca am condiloame. Desi am vrut sa nasc prin cezariana dansa a hotarat sa nasc normal. Va rog imi spuneti: exista vreun risc pt copil in viitor ca am condiloame vaginale si am nascut normal ? Este vreo problema daca il hranesc la san? Imi puneti da un sfat?

Raspuns:




   

Condiloamele acuminate (verucile genitale) sunt manifestarea clinica a unei infectii active cu virusurile papilloma umane (HPV - human pappillomavirus), cu transmitere sexuala. Diagnosticarea condilomatozei genitale este sinonima cu diagnosticarea unei infectii cu HPV, desi cele mai multe infectii cu acest HPV sunt subclinice sau latente.

Riscul de aparitie a condiloamelor in sarcina este de 2 ori mai mare decat in afara sarcinii, din cauza imunosupresiei (scaderii imunitatii) normale, care apare in sarcina datorita cresterii concentratiei de progesteron. Desi condiloamele acuminate pot fi tratate, existenta lor la gravida pune probleme deosebite si atitudinea medicului trebuie sa tina cont de posibilitatea transmiterii materno-fetale a infectiei.

De multe ori, infectiile latente, subclinice devin simptomatice (manifeste clinic) in sarcina. in timpul sarcinii, se observa o crestere rapida a numarului si a dimensiunii condiloamelor, ceea ce determina disconfort si chiar probleme la mictiune. Transmiterea verticala la fat a HPV poate sa produca in uter (in timpul perioadei de graviditate) sau in timpul traversarii filierei genitale infectate in timpul nasterii pe cale vaginala, chiar daca infectia materna este subclinica.

Copiii pot face (pana la 3% din cazuri) papilomatoza laringiana juvenila, in primii 3-5 ani de viata, papilomatoza conjunctivala sau androgenitala. Se pare ca riscul de aparitie a acestei afectiuni este mai mare la primul nascut. Pentru ca nu se stie exact calea de transmitere a infectiei la nou-nascut (transplacentar, in timpul traversarii canalului genital la nastere sau postnatal) si pentru ca au fost descrise cazuri de papilomatoza laringiana la copii nascuti prin operatie cezariana, chiar fara ca membranele sa fie rupte, valoarea profilactica a cezarienei nu este cunoscuta si, din aceasta cauza, aceasta nu trebuie indicata doar pentru a preveni transmiterea virusului la nou-nascut.

Se indica operatie cezariana, in caz de leziuni gigante, care obstructioneaza filiera genitala sau cand se considera ca nasterea pe cale vaginala ar putea sa determine lezarea, ruperea condiloamelor cu sangerare masiva sau cu risc de suprainfectie. Pentru a afla daca copilul dumneavoastra a fost infectat cu HPV adresati-va medicului neonatolog (exista teste care sa certifice sau sa infirme aceasta infectie).

dr. Ciprian Pop-Began

-obstetrica ginecologie-

Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre