Transpiratia excesiva la bebelusi

/ / Modificat: 2010-07-25
Transpiratia excesiva la bebelusi
Intrebare:

- Am un bebelus de trei luni si jumatate si de curand am observat ca ii transpira palmele si talpile mai mult ziua m-am gandit ca poate este prea agitat si transpira pe tot corpul dar el are palmele si talpile mai mult umezite si nu cred ca ar fi ca este vioi. Sunt un pic ingrijorata si as dori sa-mi spuneti daca este vreo problema si ce as putea sa fac. Va multumesc.

Raspuns:





 

Hiperhidroza este termenul care defineste transpiratia excesiva. Transpiratia, este un proces fiziologic al organismului, avand un important rol in termoreglare (reglarea temperaturii corporale) si in eliminarea unor produse toxice.

Este secretata de catre niste glande de la nivelul pielii, numite glande sudoripare; acestea sunt prezente peste tot in piele, fiind in numar mai mare in anumite zone: palme, talpi, frunte, zona axilara si zona organelor genitale.

Procesul transpiratiei este reglat de mecanisme nervoase, endocrine si metabolice, in functie de temperatura mediului, de starea de sanatate a organismului si nu in ultimul rand de factori psihici.


Astfel, atat la adult cat si la copil hiperhidroza poate aparea in diverse conditii, unele fiziologice altele patologice:

  • temperatura mediului exterior ridicata, imbracaminte neadecvata, activitate fizica intensa sau in conditii climatice neadecvate
  • stres, emotii, stare de agitatie psihica, oboseala
  • febra in cursul unor infectii acute, infectii cronice (tuberculoza) sau alte boli febrile (reumatice, hematologice, leucemii, neoplasme etc. )
  • dezechilibre endocrine sau metabolice: hipertiroidism, rahitism la copii, diabet zaharat, hipoglicemie, intoxicatii etc.
  • poate insoti diverse sindroame dureroase acute: colica renala, colica biliara, angina pectorala etc.
  • poate apare localizat in infectii dermatologice.

    Exista si cazuri in care nu se poate depista o cauza exacta a acestei transpiratii excesive, cazuri care sunt puse pe seama unor tulburari neuro-vegetative.

    In cazul unui sugar de 3 luni, o transpiratie mai abundenta la nivelul palmelor si talpilor poate apare datorita imaturitatii proceselor de termoreglare la sugari, la acestia acomodarea la temperaturi crescute facandu-se mai greu, dar poate fi si manifestarea unor stari de hipoglicemie, a unei boli infectioase, hematologice etc.

    Asigurati-va ca temperatura in camera nu este prea ridicata, ca imbracamintea este adecvata (evitati fibrele sintetice), ca bebelusul este bine hidratat si hranit si semnalati acest aspect medicului pediatru in timpul controlului periodic.

    Alina Pop-Began

    - Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-

    Detalii specialist

  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre