Obezitatea la sugar

/ / Modificat: 2010-07-21
Obezitatea la sugar
Intrebare:

- Copilul meu are 4 luni si greutatea de 8,850 g in urma ultimului control. Mentionez ca s-a nascut cu o greutate de 3,500 g si a fost hranit la san. Doamna doctor m-a asigurat ca nu e nici o problema, copilul este vioi si activ, dar totusi ma ingrijoreaza greutatea lui care depaseste limitele normale. De asemenea sa ma gandesc la o posibila dieta? Mananca de circa 5 ori pe zi lapte la san si la masa de pranz mar razuit si cateodata suc de portocale. Va multumesc.

Raspuns:

Obezitatea la sugar poate avea ca etiologie o predispozitie genetica, practici gresite in alimentatia sugarului si mai rar cauze endocrine.


Obezitatea la sugar poate avea ca etiologie o predispozitie genetica, practici gresite in alimentatia sugarului si mai rar cauze endocrine.

Masurile pentru combaterea si prevenirea obezitatii la sugar sunt urmatoarele:

  • promovarea alimentatiei naturale (cu lapte matern)
  • daca sugarul este alimentat artificial, folosirea unor dilutii corecte de lapte
  • respectarea numarului de mese
  • inceperea diversificarii sa face doar dupa 4-41/2 la sugarul alimentat artificial si dupa 5-6 luni la cel alimentat exclusiv la san
  • nu se pun alimente solide in biberon
  • se amana introducerea cerealelor (gris, cereale instant, biscuiti) in alimentatie la sugarii care cresc prea mult in greutate in primele luni
  • se evita dulciurile, sucurile dulci sau indulcirea excesiva (a ceaiului)
  • se promoveaza activitatea fizica: plimbari in aer liber, libertate de miscare (lasat liber in patut sau tarc).

    Asadar, daca medicul nu a depistat o problema de sanatate, nu este nevoie de o dieta. Deoarece diversificarea precoce favorizeaza obezitatea ar fi fost bine daca nu ati fi inceput diverificarea pana dupa varsta de 5 luni, avand in vedere ca e alimentat la san.

    In continuare amanati momentul introducerii cerealelor in alimentatie: nu adaugati cereale sau biscuiti la fructe, evitati fainoasele,  cartofii,  sucurile si alimentele dulci.

    Alina Pop-Began

    - Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-

    Detalii specialist

  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre