Cum citesti corect prospectele medicamentelor pentru copii. Este foarte important

/ / Modificat: 2018-10-19
Cum citesti corect prospectele medicamentelor pentru copii. Este foarte important

Daca este nevoie sa dai copilului medicamente este foarte important sfatul medicului. Acesta te informeaza cu privire la tot ce trebuie sa stii despre tratamentul respectiv. 

In cazul in care nu ajungi la medicul pediatru, dar este nevoie sa-i dai un medicament nu trebuie sa ignori prospectul. Este foarte important sa-l citesti pentru ca tratamentul sa fie cat mai eficient. Si nu trebuie aruncat decat atunci cand se termina medicamentul sau expira. Prospectul este util, în special, daca observi o reactie ciudata la copil.

Metoda de administrare a medicamentului

Trebuie sa stii daca medicamentul copilului trebuie luat inainte, intre sau dupa masa, daca trebuie sa fie dizolvat în apa, lapte, suc sau alta bautura sau daca trebuie sa fie luat nediluat.Utilizarea altor medicamenteDin prospect afli daca medicamentul respectiv interactioneaza cu altul sau nu, daca copilul mai face vreun tratament sau a facut recent. Asta pentru a evita reactiile adverse. 

Administrarea dozelor

Este foarte important pentru ca aici observi daca doza este indicată in mililitri sau in miligrame si trebuie folosita lingurita sau seringa aflata in cutia medicamentului. In cazul in care doza recomandata de pediatru este diferita de cea din din prospect, urmeaza instructiunile medicului. Acesta adapteaza tratamentul in functie de simptomele copilului. 

Contraindicatii

Aceasta rubrica indica situatiile  in care medicamentul nu trebuie luat, fie pentru ca poate agrava o boala existenta, fie pentru ca una dintre componentele sale poate provoca o reactie alergica la un copil alergic. (de exemplu, lactoza).

Efecte secundare 

Prospectul indica ce efecte secundare pot aparea dupa administrarea medicamentului. De exemplu greata, varsaturi sau somnolenta. Acestea sunt frecvente, dar in general usoare. Daca apar simptome mai grave trebuie sa consulti medicul. 

La fel ca si in caz de  mancarime, urticare sau deficienta respiratorie la copil.Intoxicari nedoriteIn aceasta rubrica a prospectului afli ce trebuie sa faci in cazul in care copilul  a luat o doza mai mare decat cea recomandata si care este tratamentul care  trebuie urmat. 

Conditii de pastrare

Este important sa stii in ce conditii se pastreaza medicamentul pentru a da rezultate maxime. Unele trebuie pastrate la frigider, altele la temperatura camerei, unele nu trebuie expuse la lumina. Informatii suplimentareIn aceasta sectiune a prospectului scrie ce contine medicamentul. De asemenea, trebuie sa stii data la care expira medicamentul. Este trecuta, intotdeauna, pe cutie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Medicamente Medicamente copii

Articole recomandate

Citeste si despre