Antibioticele la nou-nascut

/ / Modificat: 2017-09-27
Antibioticele la nou-nascut
Intrebare:

- Am o fetita de trei luni si care tocmai a racit, a inceput intr-o noapte sa tuseasca, iar a doua zi spre seara i s-a infundat si nasucul. Am chemat medicul care a constatat ca este vorba de o viroza respiratorie pentru care ne-a prescris mai multe medicamente, unul din acestea fiind antibiotic, unul destul de puternic augmentin. Intrebarea mea este daca e bine sa-i administrez fetitei acest antibiotic, avand in vedere varsta si faptul ca e o raceala.

Raspuns:

Atat timp cat tratamentul a fost prescris de catre un medic in urma unui consult clinic, nu exista nici un motiv intemeiat pentru a nu-l respecta, cu atat mai mult cu cat este vorba despre un sugar de numai 3 luni, la care starea de sanatate se poate schimba radical de la o zi la alta.

Este adevarat ca antibioticele nu sunt active impotriva virusurilor si deci, de regula nu se indica tratament cu antibiotice daca este vorba de o simpla viroza respiratorie.

Exista insa si exceptii: cand se suspecteaza ca e vorba de o infectie bacteriana, cand exista riscul de suprainfectie bacteriana – la persoane cu imunitate deprimata, varste extreme (copii mici sau batrani), cu diverse afectiuni asociate care predispun la suprainfectii etc.

Daca medicul a considerat necesar asocierea unui antibiotic probabil ca a avut motive intemeiate, relevate de examenul clinic al sugarului.

In plus, actual Augmentinul nu mai este un antibiotic atat de „puternic”; sub acest nume se afla de fapt un antibiotic cu spectru larg, ce contine Amoxicilina si Acid Clavulanic – care este un inhibitor al beta-lactamazelor (enzime care determina rezistenta bacteriilor la actiunea antibioticelor beta-lactamice, cum este si amoxicilina).

Sfatul meu este, ca pe viitor sa solicitati medicului curant sa va explice daca aveti nelamuriri sau indoieli in privinta tratamentului recomandat, deoarece intarzierea sau neadministrarea unui tratament, mai ales in cazul unui sugar, poate avea in anumite situatii (situatii pe care dumneavoastra nu aveti cum sa le anticipati) consecinte grave. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Antibiotice Medicamente copii

Articole recomandate

Citeste si despre