Alegerea potrivita a medicului pediatru

/ / Modificat: 2007-01-16
Alegerea potrivita a medicului pediatru

Alegerea medicului pediatru este mult mai importanta decat pare la prima vedere. O mamica solicita serviciile medicului pediatru de cel putin 11 ori in primul an de viata (incluzand vaccinarile obligatorii), de aceea trebuie sa existe o relatie optima intre cei doi.

Pastrarea aceluiasi medic pediatru pentru mai multi ani este de asemenea importanta deoarece creste eficienta actului medical, medicul incepe sa cunoasca istoricul medical al copilului, fiindu-i mult mai usor sa instituie un plan terapeutic atunci cand este nevoie. Neincrederea si schimbarea frecventa a medicului pediatru nu aduce niciodata beneficii semnificative.

Care este medicul cel mai potrivit pentru copilul meu?

Majoritatea parintilor se gandesc la alegerea medicului pediatru chiar inaintea nasterii copilului lor

De cele mai multe ori acesta este recomandat de medicul ginecolog, medicul de familie sau alte cunostinte si prieteni care au copii.

Alegerea medicului pediatru inaintea nasterii aduce beneficii majore, deoarece inlatura un stress inutil aparut imediat dupa nastere cand oricum stresul emotional este major. Mamicile se simt mai linistite atunci cand stiu ca au la cine apela in caz ca nou-nascutul se imbolnaveste.

Majoritatea parintilor prefera ca medicul care le trateaza copilul sa fie specialist pediatru, cu toate ca la noi in tara copiii sunt de cele mai multe ori tratati de medicul de familie. Acest lucru nu este neaparat rau, mai ales ca majoritatea afectiunilor pediatrice pot fi diagnosticate si tratate cu usurinta de medicul de familie. In cazul unor afectiuni complicate, este necesar consultul medical de specialitate la medicul pediatru.

Pentru alegerea cat mai corecta a medicului pentru copii, este necesara analizarea mai multor optiuni prezentate din timp sau recomandate de alti medici si trebuie sa raspunda unor intrebari de tipul celor prezentate mai jos:

  • cum se comporta copilul in fata medicului curant?
  • cat de incantat si cooperant pare la prima vedere medicul curant ales?
  • cat de multe cunostinte medicale are medicul ales si ce servicii medicale poate oferi pe viitor?
  • este dispus sa raspunda tuturor intrebarilor dumneavoastra?
  • este dispus sa asculte cu atentie si sa ofere sfaturi medicale corespunzatoare?
  • are rabdarea necesara pentru efectuarea unui act medical de calitate?
  • cat de eficienti sunt ceilalti medici cu care acesta lucreaza?
  • cat timp disponibil are pentru consultati? (ore pe zi, zile pe saptamana, ore suplimentare sau daca poate fi solicitat inafara programului in caz de urgente)
  • cat de departe este cabinetul nedical in care lucreaza?
  • cat de mult trebuie sa asteptati inainte de a obtine o programare pentru un consult de specialitate?
  • cat de primitor este cabinetul acestuia si cat de mare este sala de asteptare la cabinet?
  • cata incredere puteti avea in actul medical pe care acesta il desfasoara?
  • sunteti siguri ca alegerea facuta este cea corecta sau aveti anumite rezerve legate de diferite aspecte ale relatiei cu acesta?

    Parerile si sfaturile prietenilor sau a familiei pot fi subiective dar nu neaparat false. Daca prietenii care au la randul lor copii, sunt nemultumiti de un anumit medic, trebuie sa ii intrebati care sunt motivele care i-au facut sa-si schimbe medicul curant. In multe cazuri, nemultumirile unor parinti sunt fondate si de aceea sfaturile acestora trebuie luate in seama.

    Alegerea medicului ideal pentru copil, trebuie sa tina seama de mai multe lucruri. Unul dintre acestia este locatia cabinetului medicului ales. Se recomanda alegerea unui cabinet situat in apropierea locuintei, la care se poate ajunge cu usurinta chiar in conditii de urgenta.

    Daca transportati copilul cu masina este bine ca locul respectiv sa aibe si o parcarea proprie sau cel putin apropiata. Cu toate acestea nu trebuie sa uitam ca alegerea medicului nu trebuie sa tina cont doar de acest aspect.

    Exista cazuri in care un medic foarte bun isi poate pierde pacientii datorita fapului ca are un cabinet localizat intr-o zona proasta, rau famata sau greu accesibila.

    Se recomnada o intalnire cu medicul inainte de prima vizita medicala cu nou-nascutul. Astfel puteti sa cunoasteti mai bine medicul, sa incercati sa claditi o relatie bazata pe incredere cu acesta si nu in ultimul rand sa hotarati daca el este cel mai potrivit sa va trateze copilul.

    Odata cu prima vizita este recomandat sa se lamureasca mai multe aspecte ale viitoarei colaborari medicale, fiind utile mai multe intrebari:

  • cat timp disponibil are pentru consulturi medicale?
  • ofera si consulturi medicale la domiciliu sau in spital?
  • cat de mult va convine programul lui de consultatii?
  • poate oferi sfaturi medicale la telefon sau pe internet, atunci cand nu poate fi gasit la cabinet sau a aparut o urgenta?
  • cat de repede puteti obtine o programare?
  • ofera servicii medicale in ambulator sau se deplaseaza la domiciliu?
  • cat de scumpe sunt serviciile medicale pe care le ofera?
  • ce servicii medicale optionale ofera? (analize de laborator, investigatii paraclinice, manevre medicale)
  • sunteti de acord cu principiile si ideile medicale ale acestuia (alaptat, circumcizie, tratamente naturiste, alimentatie, metode educative)
  • sunteti multumita de atmosfera oferita de cabinetul in care lucreaza (colegi medici, asistente, sala de asteptare, etc)

    Anumite schimbari survenite la un moment dat, asa cum sunt schimbarea domiciliului sau a orasului atrage de la sine schimbarea medicului curant. Gasirea unui nou medic trebuie facuta din timp, de cele mai multe ori inainte ca mutarea sa fie definitiva.

    Recomandarile medicului curant sunt importante in acest caz, acesta avand colegi in mai multe orase din tara.
    Exista mai multe metode de informare care ajuta parintii sa-si gaseasca un nou medic pentru copilul lor. Internetul si site-urile specializate in domeniu, ofera posibilitatea alegerii unui medic potrivit.

    Orice nemultumiri legate de medicul care trateaza copilul trebuie sa fie analizate cu atentie. Niciodata nu este prea tarziu sa va schimbati medicul daca exista motive intemeiate in acest sens.
  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre