Vitaminele pentru bebelusi

/ / Modificat: 2014-08-13
Vitaminele pentru bebelusi

art_vitamine_copil_sanatosVitaminele pentru bebelusi sunt create pentru a ajuta la cresterea si dezvoltarea cobebepiilor. In general alaptatul asigura toti nutrientii necesari, inclusiv vitaminele, pentru a creste si a se dezvolta normal. Exista si cateva exceptii de vitamine care nu pot fi furnizate prin laptele matern si care sunt date la recomandarea medicului.

Vitamine recomandate frecvent bebelusilor

Exista cateva vitamine esentiale care sunt recomandate pentru bebelusi in anumite circumstante. Unele dintre ele nu sunt furnizate de laptele matern sau nu exista prea multe surse alimentare pentru ele, iar altele trebuie suplimentate. Nu da copilului niciun supliment alimentar pe baza de vitamine fara acordul medicului.

Fier

Bebelusul primeste suficient fier atunci cand este alaptat exclusiv sau hranit cu biberonul (cu lapte praf bogat in vitamine si minerale). De-ndata ce incepi diversificarea este posibil sa fie nevoie de suplibebementarea fierului.

Este important sa primeasca 0.27 mg de fier in fiecare zi incepand cu varsta de 6 luni si apoi doza sa se mareasca la 11 mg zilnice intre 7 si 12 luni. Cel mai important este sa asiguri necesarul de fier la bebelus prin alimentatie. Sursele cele mai potrivite sunt carnea slaba, cerealele fortifiate cu fier, piure din legume ca lintea sau fasolea (boabe).

Vitamina D

art_copil_multivitamineLaptele matern contine cantitati infime de vitamina D. Pediatrii recomanda inca din primele zile de dupa nastere administrarea a 400 IU/zi din aceasta vitamina. Aceasta doza se aplica atat in cazul bebelusilor alaptati, cat si in cazul celor hraniti cu biberonul. Si corpul produce vitamina D atunci cand pielea este expusa la soare. Insa bebelusul nu are voie la soare in primele 6 luni si nu va putea sa procure astfel vitamina D.

Vitamina B12

Aceasta este extrem de importanta pentru dezvoltarea sistemului nervos al bebelusului si pentru a preveni anemia. Ea poate fi procurata din peste, carne de pasare, oua, lapte sau lactate. Consuma aceste alimente atunci cand alaptezi si da-i-le si bebelusului atunci cand incepi diversificarea. Insa numai daca are varsta potrivita pentru a le manca.

Acizi grasi Omega 3 DHA sau acidul docosahexaenoic este un acid gras esential

Omega 3 extrem de important in dezvoltarea bebelusilor. El ajuta la imbunatatirea si dezvoltarea vederii. Acestea nu sunt recomandate bebelusilor. Mamicile care alapteaza trebuie sa consume o dieta bogata in acesti acizi pe care sa ii furnizeze si copilului. Daca acestia nu sunt luati din alimente, atunci cere medicului sa iti prescrie suplimente.

Cand are bebelusul nevoie de vitamine in plus?

art_nastere_prematura_efecteVitaminele sunt date cu precadere nascutilor prematuri, celor hraniti cu biberonul sau care au anumite probleme de sanatate! Bebelusii alaptati la san nu au nevoie nici macar de apa pana la varsta de 6 luni. Exceptie este vitamina D, care nu este furnizata prin lapte. Ea este administrata bebelusilor ca supliment. Dupa varsta de 4-6 luni bebelusii incep diversificarea alimentatiei. Apar modificari in meniul lor. Ei trec de la o alimentatie lichida la una mixta: solida si lichida.

Cantitatea de lapte matern consumata zilnic incepe sa se diminueze. Acelasi lucru este valabil si in cazul laptelui praf fortifiat. Implicit si vitaminele si nutrientii sunt mai putini. Atunci cand bebelusul primeste hrana variata nu are nevoie de surplus de vitamine. Exista si exceptii atunci cand copilul este prematur, a avut greutate mica la nastere sau este destul de nedezvoltat pentru varsta gestationala la care s-a nascut.

Si cei care mananca mai putin ca alti copii de varsta lor sau care sufera de boli cronice pot avea nevoie de suplimentarea vitaminelor. Si laptele matern poate fi mai putin hranitor daca mama sufera de anumite afectiuni si ia medicamente. Copilul nu mai primeste astfel cantitatea necesara de vitamine si are nevoie de suplimente.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vitamine bebelusi Alaptare bebelusi Hrana biberon bebelusi Diversificare bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre