Tusea la sugar

Intrebare:

- Am un baietel de 6 ani si simte tot timpul ca are secretii in gat, il deranjeaza si tuseste. A luat antibiotic dar fara rezultat. Ce ma sfatuiti?

Raspuns:

Tusea este un mecanism de aparare a organismului la o agresiune a cailor respiratorii. Aceasta agresiune poate fi reprezentata de: secretii, inflamatii, leziuni iritative sau corpi straini in caile respiratorii. Orice factor care determina inflamatie, constrictie, infiltrate sau compresia cailor respiratorii poate declansa tusea.

Exemple de astfel de factori:

 • iritanti atmosferici: fum, praf, abur, poluanti, aer rece
 • secretii din caile aeriene superioare, in caz de rinita, adenoidita, amigdalita, faringita; uneori, in rinite si rinosinuzite secretii purulente se scurg pe peretele posterior al faringelui, determinand tuse, in absenta altor semne clinice de boala
 • continut gastric, in cazul unui reflux gastroesofagian
 • infectii respiratorii inferioare: bronsita, bronsiolita, pneumonie

  astmul bronsic.

  De aceea, inainte de a combate tusea este important sa se determine si sa se trateze cauza acesteia. In acest scop, anamneza poate furniza informatii importante: daca tusea este acuta sau cronica, uscata sau productiva, este insotita de febra sau alte simptome (dureri toracice, dureri la inghitit, pirozis, regurgitare), informatii care completate cu datele unui examen clinic medical pot stabili un diagnostic.

  De aceea va sfatuiesc sa efectuati un consult la medicul de familie si/sau la un medic specialist ORL.

  In cazul in care nu este depistata o cauza organica a tusei, va trebui sa aveti in vedere si o cauza psihologica: la copii tusea poate fi un tic, o reactie psihica la un stres, caz in care tusea trebuie abordata ca atare, prin psihoterapie.

  Alina Pop-Began

  - Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-

  Detalii specialist

 • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

  Taguri

  Dr. Alina Pop-Began

  Medic anestezie si terapie intensiva

  Citeste si despre

  Articole de la parteneri

  Aplicatii pentru copii

  DESCARCA
  DESCARCA

  Inainte sa pleci,

  Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:  Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

  Trimite articolul catre prietenii tai

  Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

  Trimite mesajul