Terapia cu aerosoli la copii

/ / Modificat: 2017-02-16
Terapia cu aerosoli la copii

Terapia cu aerosoli este un tratament util pentru infectiile respiratorii la copii. Statisticile evidentiaza faptul ca aproape 42% dintre copii se pot imbolnavi in sezonul rece de gripa, iar 50% dintre afectiunile acestei perioade la micuti sunt legate de aparatul respirator superior. Terapia cu aerosoli este o solutie la-ndemana, utila si sigura pentru a trata astfel de probleme.

aerosoli copii nebulizator

Ce este de fapt terapia cu aerosoli?

Tratamentul cu aerosoli presupune inhalarea pe cale respiratorie a unor substante active (medicamente) pulverizate sub forma de vapori pentru a patrunde in diferite zone ale aparatului respirator.

Aerosolii sunt particule de mici dimensiuni care se obtin din combinarea unui mediu gazos cu o substanta solida.

Cate tipuri de aerosoli exista?

Exista 2 tipuri mari de aerosoli: artificiali si naturali. Aerosolii artificiali sunt generati in urma unor dispozitive speciale.

Aerosolii naturali se impart la randul lor in 2 categorii:

de padure (sunt realizati dintr-o substanta volatila si particule de polen);
marini (ionizati negativ, continand iod, brom, magneziu, calciu, clorura de sodiu).

In ce afectiuni se poate folosi terapia cu aerosoli?

Aerosolii sunt indicati pe de-o parte in:

• boli pulmonare (traheite, bronsite, bronsiolite acute, bronsiectazii, astm bronsic), pneumonie);
• afectiuni ORL (sinuzite, laringite, rinofaringite, amigdalite).

Care sunt avantajele tratamentului cu aerosoli?

Avantajul acestei terapii este ca medicamentele folosite sunt pulverizate in forme suficient de mici pentru a ajunge chiar si in cele mai indepartatate zone ale plamanilor, atunci cand situatia o cere sau afectiunea respiratorie se complica. In plus, substanta medicamentoasa actioneaza direct acolo unde este nevoie, fara a se dizolva in alte zone din organism.

Asadar, aerosolii sunt mai benefici si utili decat alte forme de tratamente pentru astfel de afectiuni pentru ca se sedimenteaza lent, se resorb rapid prin bronhii si au capacitatea de a trece prin lichid fara a se dizolva.

Efectele tratamentului cu aerosoli variaza in functie de substanta medicamentoasa folosita. Ei pot actiona in scop:

• antibacterian;
• bronhodilatator;
• antiinflamator;
• vasoconstrictor.

Ce efecte adverse pot aparea?

Efectele secundare ale unei astfel de terapii nu sunt deloc diferite de cele ale medicamentelor folosite in tratament. Asadar, daca vrei sa stii care sunt contraindicatiile si posibilele consecinte ale utilizarii unui medicament in tratarea afectiunii bebelusului cu aerosoli, citeste cu atentie instructiunile medicamentului folosit.

La copiii mici pot aparea asa numite crize de adaptare, dar care nu prezinta niciun pericol esential. Acestea se manifesta prin dureri de urechi sau nas infundat.

Cum alegi aparatul de aerosoli pentru copil?

Exista 3 tipuri mari de aparate specifice care genereaza vaporii esentiali in tratarea diverselor afectiuni cu aerosoli si care sunt mai des folosite.

• nebulizatoare – genereaza particule lichide;
• inhalatoare cu pulbere uscata (DPI) – genereaza particule solide;
• inhalatoare presurizate cu doze masurate (MDI) – genereaza particule lichide.

Medicamentele pentru copii se pot administra cu oricare dintre inhalatoarele de mai sus.

Fiecare dintre ele are avantaje si dezavantaje, astfel:

• cele cu pulbere uscata au avantajul ca inhalarea se face rapid dintr-o singura data, insa copiii mici pot intampina greutati in a inhala corect medicamentul, pentru ca acesta trebuie inhalat profund inca de la inceput;

• inhalatoarele presurizate cu doze masurate sunt si ele destul de dificile de folosit de bebelusi si copii mici, pentru ca necesita manuirea unor tehnici foarte bune; inhalarea trebuie sa se faca lent si coordonat; un sugar nu poate sa inteleaga astfel de instructiuni;

• nebulizatoarele sunt cele mai indicate in cazul copiilor mici, pentru ca administrarea medicamentului se face prin respiratie normala, fara tehnici speciale in plus; exista avantajul si ca medicamentul poate fi administrat copilului chiar si in timpul somnului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tratament aerosoli copii Viroze respiratorii copii Aparat aerosoli copii Raceala copii Gripa copii Aerosoli copii

Articole recomandate

Citeste si despre