Manevra Heimlich la sugar

Intrebare:

- Cum ar trebui sa procedez corect in cazul in care copilul meu s-a inecat cu mancare sau un alt obiect. Mi s-a spus de catre cineva (persoana neautorizata) ca nu ar fi bine sa-i dau fetitei cu palma dupa cap, la ceafa. Mentionez ca fiica mea are 6 luni.

Raspuns:

In cazul aspiratiei de corpi straini (bucati de jucarii, bomboane, nasturi, seminte etc.) primul ajutor consta in manevra Heimlich care la sugar si copilul mic se face in felul urmator:

 • se aseaza copilul pe antebratul stang cu fata in jos, sustinandu-i capul cu mana (fara al sufoca), astfel incat capul sa fie mai jos decat toracele si se vor aplica cu mana dreapta 4 lovituri intre omoplati

 • daca aceasta manevra nu reuseste sa elimine corpul strain, atunci se intoarce copilul cu fata in sus si se aseaza pe genunchi, cu capul mai jos decat trunchiul si cu 2 degete se vor face compresii in partea inferioara a sternului, de jos in sus.

  Se va cauta corpul strain in cavitatea bucala. Daca aceste manevre nu reusesc sa elibereze caile respiratorii se va chema serviciul de urgenta si se vor incepe manevrele de resuscitare.

  Alina Pop-Began

  - Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-

  Detalii specialist

  Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

  Taguri

 • Dr. Alina Pop-Began

  Medic anestezie si terapie intensiva

  Citeste si despre

  Articole de la parteneri

  Aplicatii pentru copii

  DESCARCA
  DESCARCA

  Inainte sa pleci,

  Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:  Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

  Trimite articolul catre prietenii tai

  Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

  Trimite mesajul