Leacurile bunicii pentru bebe. Pro sau contra?

/ / Modificat: 2012-01-10
Leacurile bunicii pentru bebe. Pro sau contra?

Multe dintre voi ati fost probabil crescute de bunici si va aduceti aminte foarte bine cum incercau ei sa reduca febra cu frectii cu spirt sau otet, ventuze, ceaiuri sau prin folosirea diverselor plante si ierburi pentru arsuri, dureri de stomac si alte afectiuni pentru copii. Totusi, bebelusii nu suporta la fel de bine astfel de leacuri babesti si trebuie prevenite pericolele lor. Tu esti pro sau contra aplicarii leacurilor bunicii la afectiunile bebelusului?

Cu sanatatea bebelusului nu este de gluma si trebuie foarte mare atentie. Are un organism insuficient dezvoltat si foarte vulnerabil. Chiar daca multe remedii naturiste sunt foarte bune in tratarea racelii sau gripei, ori a constipatiei, febrei sau alergiilor pentru copii mai maricei, exista cateva leacuri neaprobate de medici si practicate de bunici si parinti care pot pune in pericol sanatatea bebelusului. Iata doar cateva dintre ele!

Frectii cu spirt, alcool sau sosete cu otet

Unul dintre cele mai cunoscute leacuri babesti pentru scaderea febrei consta in frectiile facute de bunica pe spate sau piept sau in sosetele umezite cu otet. Poate ca acest leac este eficient la copii mai mari, dar daca il aplici la bebelusi, risti ca acesta sa inhaleze vaporii de alcool etilic si sa intre in coma alcoolica. In plus, ar putea irita pielea sensibila si ar putea da nastere unor arsuri atat la nivelul pielii, cat si ochilor.

Consumul de miere

Mierea este un produs care nu trebuie dat bebelusilor sub 1 an, din cauza riscului de botulism infantil. Oricat de benefica si recomandata este ea pentru ameliorarea tusei si durerilor in gat la copii, bebelusii mai mici de 1 anisor nu trebuie tratati cu acest produs.

Ierburi si plante chinezesti

Folosirea medicinei naturiste in tratarea afectiunilor unui bebelus se face numai la indicatia unui medic specializat in asa ceva. In plus, medicina naturista este diferita de leacurile babesti sau tratamentele naturiste aplicate dupa auz, la sfatul prietenilor.

Cu ierburile si plantele terapeutice nu este de glumit, cu atat mai putin cu cele chinezesti, care pot duce la intoxicatii grave si chiar otravire.

Foto: asset.ninemsn.com.au

Whiskey

Mai exista inca parinti care folosesc whiskey-ul pe post de calmant al durerii cauzate de eruptia dintisorilor la bebelusi. Durerile gingiilor sunt normale odata cu eruperea dintilor si exista remedii speciale si sigure pentru calmarea lor. Insa folosirea whiskey-ului este nu numai periculoasa, dar si iresponsabila in ingrijirea bebelusului.

La aceasta varsta, copilul nu are nevoie decat de cateva picaturi de alcool pentru a intra in coma alcoolica, de aceea alcoolul este un tratament exclus la bebelusi, sub orice forma de aplicare, externa sau interna.

Acestea sunt numai cateva dintre leacurile babesti care se pot dovedi extrem de periculoase pentru sanatatea si viata bebelusului. Multe dintre tratamentele naturiste sunt foarte bune la copiii de varste mai mari, cu un organism bine dezvoltat, care poate suporta anumite remedii.

Insa bebelusii sunt o categorie speciala care nu se preteaza multora dintre leacurile invatate de la bunica. Cei care au sub 6 luni nu au voie sa inghita nici macar apa, daramite sucuri de prune pentru constipatie, ceaiuri din ierburi necunoscute sau alte plante medicinale care se pot dovedi fatale.

De aceea, limiteaza-te la remedii naturale, dar sigure pentru bebelusul tau si recomandate si aprobate de medicul pediatru.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre