Ingrijirea sugarului suferind de constipatie

/ / Modificat: 2016-06-16
Ingrijirea sugarului suferind de constipatie

Nou-nascutul va elimina un scaun negru-verzui (meconium) in primele 24 – 36 de ore de la nastere. Pe masura ce se ajunge la un program normal de alimentatie scaunul capata o culoare galben-verzuie.

Majoritatea nou-nascutilor au scaun zilnic dar pot exista unii care au scaun la doua sau trei zile. Daca un copil este bine hranit, are scaune moi si nu prezinta semne de discomfort, atunci cel mai probabil nu este constipat.

Sugarii hraniti cu formule de lapte tind sa aiba scaune mai uscate si mai rare decat cei alaptati la san. Sugarii alaptati la san sunt rareori constipati. Imediat dupa nastere par sa aiba scaun dupa fiecare masa. Dar dupa cateva saptamani acest obicei se poate schimba, sugarul ajungand sa aiba scaun o data la doua sau trei zile sau chiar o singura data pe saptamana.

Daca sugarul se simte bine si scaunele sunt moi probabil ca nu e nici o problema.

Nici atunci cand copilul dumneavoastra depune mult efort pentru a elimina un scaun nu este obligatoriu sa fie constipat. Se intampla frecvent ca sugarii sa icneasca, sa li se inroseasca fata si sa isi ridice picioarele cand elimina un scaun. Daca scaunul este moale si se elimina fara durere atunci acest comportament se incadreaza in limita normalului. Daca vi se pare ca intampina dificultati in eliminarea scaunului puteti sa inceracati sa il ajutati indoindu-i genunchii si impingandu-i in dreptul pieptului.

Aspectul scaunului se poate shimba si daca se modifica dieta copilului sau daca acesta se imbolnaveste. Daca scaunele copilului dumneavoastra devin uscate incercati sa ii suplimentati dieta cu mai multa apa sau suc. In cazul copiilor mai mari, un aport mai mare de fructe sau legume poate determina aparitia unui scaun mai putin uscat. Daca va hraniti copilul cu o formula de lapte si doriti sa o schimbati, adresati-va medicului.

Citeste mai multe despre Constipatia la bebelusi


Atunci cand copilul dumneavoastra nu a avut scaun la intervalul obisnuit si pare sa nu se simta bine incercati sa lubrifiati un termometru rectal si sa il tineti in rectul copilului timp de trei pana la cinci minute. Ar putea sa ajute si introducerea in rectul copilului a unei bucati mici dintr-un supozitor cu glicerina. Daca nici aceasta metoda nu functionaeaza sau daca trebuie sa o aplicati de fiecare data, luati legatura cu medicul copilului dumneavoastra. Constipatia reala poate fi un semn de boala mai grava sau de obstructie.

Nu ii administrati niciodata copilului dumneavoastra laxative sau clisme daca pediatrul nu le-a recomandat. Aceste manevre pot sa ii cauzeze copilului dumneavoastra modificari ale echilibrului hidroelectrolitic amenintatoare de viata.

Cand trebuie sa consulti medicul

· Copilul dumnevoastra se simte rau sau vomita.


· Sugarul are abdomentul umflat.


· Copilul dumneavoastra da semne de durere.


· Scaunul copilului contine sange.


· Remediile traditionale nu functioneaza.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scaun bebelusi Scaunul la bebelusi Scaune nou nascuti Constipatia la nou nascuti Sugar constipat Constipatia la bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre