Fumatul pasiv, mai periculos pentru fetite

/ / Modificat: 2012-05-30
Fumatul pasiv, mai periculos pentru fetite

Fumatul pasiv creste riscul sindromului mortii subite la sugar, afectiunilor pulmonare, cancerului si a multor altor boli grave, inclusiv decesului, in randul copiilor. Cu cat expunerea la fumul de tigara are loc mai devreme, de la nastere, cu atat cresc si pericolele la care sunt supusi, iar fetitele par sa fie mai afectate decat baieteii, potrivit ultimelor descoperiri ale cercetatorilor.

Foto: rockefellernews.com

Fumatul pasiv afecteaza plamanii fetitelor mai mult decat pe cei ai baieteilor

Potrivit unui studiu, citat de medicalnewstoday.com, realizat de cercetatorii de la Colegiul de Medicina al Universitatii din Cincinnati, fumatul pasiv are un impact negativ mai mare asupra fetitelor, in special a celora care sunt predispuse alergiilor inca din copilaria timpurie.

Potrivit descoperirilor acestora, fetitele care sunt sensibile la alergii si expuse fumului de tigara inainte de 2 ani prezinta un risc foarte mare de deficit al functiei pulmonare, pana la varsta de 7 ani.

In plus, specialistii sustin ca plamanii acestor fetite functioneaza de 6 ori mai greu sau mai prost decat la baieteii de aceeasi varsta care au fost expusi fumatului pasiv si care sunt predispusi la alergii.

Acesta este primul studiu care exploreaza efectele secundare ale inhalarii fumului de tigara diferentiate pe sexe, folosindu-se in acest scop un biomarker intern pentru fumatul pasiv - cotinina din firele de par (metabolit al nicotinei).

Rezultatele studiului furnizeaza informatii valoroase cu privire la legatura care exista intre expunerea timpurie a copiilor la fumul de tigara, sensibilizarea alergica, sex si functia pulmonara.

Expunerea timpurie la fumatul pasiv a mai fost asociata si cu boli respiratorii, pulmonare sau cu acutizarea astmului.

Specialistii sustin ca relatia de cauzalitate care apare intre fumatul pasiv si deficitul de functie pulmonara la fetite si baieti depinde, in ultima instanta, atat de varsta la care sunt expusi copiii, cat si de ceilalti factori de risc pe care-i mai prezinta pentru dezvoltarea problemelor la plamani - sensibilizare alergica, astm, susceptibilitate genetica si hormoni sexuali.

Specialistii incearca, prin acest studiu, sa examineze si sa descopere care sunt efectele factorilor de mediu asupra cailor respiratorii si dezvoltarii alergiilor la copii.

Pentru intreprinderea acestui studiu, cercetatorii au examinat 476 de copii din regiunea Cincinnati, care erau susceptibili de alergii inca de la nastere sau care prezentau risc crescut de a le dezvolta. Trebuie precizat ca toti copiii analizati aveau cel putin un parinte alergic.

Cercetatorii considera ca descoperirea este foarte importanta pentru ca astfel, parintii pot lua toate masurile de precautie pentru a preveni efectele adverse nocive asupra sanatatii fetitelor. In cazul in care descopera ca sufera de o sensibilizare alergica, parintii pot evita sa expuna copiii la surse de fum de tigara si pot scadea astfel riscul aparitiei deficitului pulmonar in copilarie.

Alte riscuri si afectiuni cauzate de fumatul pasiv la copii

Inhalarea toxinelor din fumul de tigara prin expunerea copiilor la fumatul pasiv contribuie, in timp, la dezvoltarea unor probleme serioase de sanatate, putand conduce, in cazuri extreme, si la deces.

  • afectiuni pulmonare;
  • boli cardiovasculare;
  • cancer;
  • sindrom al mortii subite infantile;
  • astm;
  • infectii;
  • tuse cronica;
  • iritatie nazala si oculara etc.

Prevenirea fumatului pasiv la copii

Cu multa atentie si cateva principii clare de viata, efectele nocive ale fumatului pasiv asupra copiilor pot fi reduse substantial.

Este important ca micutii sa fie tinuti departe de incaperile in care se fumeaza, in special daca este vorba sa stea in ele perioade lungi de timp.

Renuntarea la fumatul in casa, chiar daca zona de fumat este departe de camera copilului, cat si in masina personala, in compania copiilor, este o alta metoda eficienta de a preveni efectele dezastruoase ale inhalarii fumului.

Parintii ar trebui sa adopte o pozitie antifumat pe oriunde ar merge si sa se asigure intotdeauna de dinainte ca in restaurantele, la petrecerile sau evenimentele la care merg insotiti de copii nu se fumeaza.

Este recomandat ca membrii familiei care fumeaza sa depuna eforturi si sa caute ajutor pentru a renunta la acest viciu ucigator, care pune in pericol nu doar sanatatea si viata lor, ci si pe cea a copiilor lor.

Tu cum iti protejezi copilul de fumatul pasiv? Spune-ne parerile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fumat pasiv copii Riscuri fumat pasiv copii

Articole recomandate

Citeste si despre