Cauzele febrei la copii si bebelusi

/ / Modificat: 2012-12-12
Cauzele febrei la copii si bebelusi

Venirea pe lume a unui bebelus este cel mai frumos moment din viata parintilor, iar bucuria pe care o aduce micutul nu poate fi egalata de nimic altceva. Poate tocmai de aceea grija parintilor este nemarginita, acestia fiind atenti la orice poate crea un disconfort bebelusului. Unul dintre episoadele destul de grele este acela in care copilul are febra; gestionara acesteia fiind de maxima importanta mai ales in cazul bebelusilor de doar cateva luni.

Copiii mici nu fac febra doar atunci cand racesc, ci si dintr-o varietate de cauze care tin de mediul ambiental si de transformarile prin care trece corpul lor.

Ce cauze are febra la copii si bebelusi?

Este bine de retinut faptul ca febra nu este o boala in sine, ci un simptom al unei afectiuni (de regula, atunci cand cel mic are febra, te anunta ca a contactat o raceala sau alta infectie virala). Atunci cand incepem tratamentul pentru scaderea febrei, trebuie sa luam in considerare cauzele acesteia si sa tratam afectiunea de baza. Cauzele febrei sunt multiple insa, o parte dintre acestea sunt prezentate in continuare.

Infectii

De cele mai multe ori, febra este cauzata de o infectie provocata de un virus sau o bacterie ce patrunde in organism prin tractul respirator, gastrointestinal sau urinar. In cazuri mai complicate, intrusul poate afecta ochii, urechile, pielea, sangele sau alte parti ale corpului. In general, febra persista pana ce infectia este inlaturata.

Vaccinuri

In timp ce majoritatea copiilor nu prezinta probleme dupa imunizare, unii dintre ei pot resimti o crestere a temperaturii, ce va trece in cateva zile. In cazul copiilor ce nu fac febra, s-a constatat ca acestia dezvolta anticorpi. Dupa vaccin, febra poate sa dureze intre 1 si 3 zile, fara a prezenta complicatii si valori ingrijoratoare. Pentru o monitorizare atenta a starii copilului se recomanda masurarea temperaturii seara, dupa administrarea vaccinului, a doua zi, dimineata si seara, si in seara celei de-a treia zile. Daca cel mic prezinta si alte simptome in afara de febra, mergeti la medic (varsaturi, diaree, inapetenta, sete).

Deshidratarea

Febra poate fi una dintre urmarile deshidratarii severe. Aceasta se produce in cazuri exceptionale, spre exemplu atunci cand copilul petrece foarte mult timp afara, la temperaturi ridicate, este bolnav timp de cateva zile sau prezinta stare de voma sau diaree acuta. Febra scade in aceste situatii daca se asigura un aport substantial de lichide pentru a readuce la normal starea de hidratare a copilului. Aceasta se poate realiza fie printr-un consum ridicat de lichide, fie intravenos, daca este cazul.

Insolatie

Expunerea prelungita la soare, in special in perioadele zilei in care nivelul radiatiilor este cel mai ridicat, in combinatie cu deshidratarea, lipsa de aer si hainele necorespunzaroare, duce de cele mai multe ori la instalarea insolatiei. Una dintre reactiile organismului la insolatie este cresterea temperaturii corpului, acesta aflandu-se in incapacitatea de a o reduce prin propriile metode. In aceste momente, reducerea temperaturii este foarte importanta intrucat aceasta poate ajunge pana la peste 40 °C.

Oreionul, rujeola, varicela

Oreion. Una dintre formele de manifestare a oreionului este aparitia febrei.  De regula, aceasta ajunge la valorile de 38 -  39 °C (rareori, mai mari si asociata cu frisoane sau varsaturi). La copiii mici, febra este de obicei redusa. Pentru scaderea febrei se administreaza paracetamol, supozitor sau sirop (dozajul depinde de varsta copilului si de recomandarea medicului). Daca febra nu scade,mergeti la medic in special daca copilul este mai mic de 1 an. 

Rujeola. Aparitia rujeolei este semnalata prin mai multe simptome, printre care: senzatia de gat uscat, tuse, diaree, oboseala, inapetenta, dureri de cap si de gat, febra (38 °C sau mai mult). Febra creste continuu, ajungand in 2-3 zile pana la valori de 39 - 40 °C. Aceasta crestere a temperaturii este urmata de o scadere brusca a valorilor, inregistrata imediat inaintea instalarii eruptiei. Dupa ce eruptia specifica s-a instalat, febra creste din nou.        

Varicela. La debutul varicelei se instaleaza febra, uneori cu valori ridicate; de aceea se recomanda administrarea de antitermice: ibuprofen sau paracetamol, alternativ, la interval de 4 ore, daca febra este foarte mare. Alte modalitati de scadere a febrei sunt: hidratarea prin asigurarea unui aport suficient de lichide, mentinerea unei temperaturi ambientale de 19 – 20 °C, imbracarea copilului cu haine nu foarte groase. Daca febra dureaza mai mult de 4 zile, mergeti la medic.

Supraincalzire datorata hainelor prea groase

Cei mici au nevoie de protectie eficienta impotriva frigului, astfel incat organismul lor sa suporte cu usurinta temperaturile scazute. Hainele cele mai indicate sunt cele din bumbac sau alte fibre naturale, care stau strans pe corp si mentin o temperatura adecvata, constanta. Din dorinta de a fi siguri ca cei mici sunt suficient de bine imbracati, parintii ii imbraca mai gros decat ar fi cazul, ducand astfel la cresterea inutila a temperaturii corpului. Acest fapt trebuie luat in considerare in masurarea ulterioara a temperaturii.

Cu ce se masoara temperatura copiilor?

febra-copii

Urmareste cu regularitate temperatura copilului, astfel incat, in cazul apartiei febrei, sa o poti controla din timp. Termometrul Thermoval duo scan de la Hartmann te ajuta sa masori rapid, usor si cu maxima precizie temperatura copilului tau. Tehnologia moderna permite detectarea temperaturii in 1, maxim 3 secunde, fara efort. In plus, nu mai ai nevoie de niciun alt termometru pentru ca Thermoval duo scan reuneste doua metode de masurare a temperaturii intr-un singur aparat: masoara temperatura atat pe frunte, cat si la nivelul urechii, astfel ca tu poti alege metoda dorita.

Poate ca cel mai greu lucru este sa ii iei temperatura unui copil care doarme sau plange si este agitat din cauza febrei. In aceste momente nu vrei decat sa existe ceva miraculos care sa te scape de minutele bune petrecute langa termometru si sa nu deranjezi in niciun fel copilul. Masuratoarea pe frunte dureaza 3 secunde, respectand urmatorii pasi: asezi termometrul in centrul fruntii, il deplasezi usor pana ce ajunge in dreptul tamplei (in oricare parte), iar dupa 3 secunde un semnal sonor discret te anunta ca masuratoarea s-a incheiat. Imediat poti citi valoarea temperaturii. Nu uita sa indepartezi urmele de transpiratie sau produse cosmetice de pe frunte (daca sunt) sau sa ridici bretonul copilului. Acesti factori pot influenta usor procesul de masurare.

Pentru a obtine valori similare masuratorii rectal, dar fara vreun disconfort pentru copil, masoara-i temperatura in ureche. Cercetarile au demonstrat ca la nivelul timpanului temperatura inregistreaza valori similare celor interne ale corpului, astfel incat termometrul iti indica cu precizie cat de mare e febra copilului.

Pentru a masura temperatura in ureche, ridica usor de coltul acesteia astfel incat sa facilitezi patrunderea  varfului termometrului; apoi astepti doar 1 secunda si citesti rezultatul. Nu iti face griji pentru siguranta copilului: varful termometrului Thermoval duo scan este conceput ergonomic, astfel incat sa nu lezeze in niciun fel canalul auricular.

Atat masurarea pe frunte, cat si in ureche prezinta siguranta maxima pentru copii. Exista totusi o situatie in care este bine sa alegi masurarea pe frunte si anume, in cazul in care copilul sufera de o infectie la nivelul urechii, intrucat aceasta cauzeaza de regula durere si orice atingere a urechii este neplacuta.

Masurand temperatura cu Thermoval duo scan, micul pacient nu va fi expus niciunui disconfort, iar efortul tau va fi minim. Termometrul este prevazut cu ecran luminat astfel incat il poti folosi pe durata noptii, cand copilul doarme, fara a-i aprinde lumina in camera sa citesti valorile masurate. Este foarte usor de folosit si de intretinut: il poti pastra in carcasa proprie din plastic rezistent, alaturi de servetelele dezinfectante. Pentru igienizarea lui ai nevoie doar de servetele cu alcool pe care le gasesti in farmacii; nu trebuie sa cumperi dispozitive costisitoare pentru o utilizare igienica.

Informeaza-te in continuare despre febra la copii pe www.masoarafebra.ro.

concurs thermosoval

In perioada 17 septembrie – 17 decembrie 2012 te invitam sa participi la concursul de pe site, in urma caruia poti castiga un termometru cu infrarosu pentru frunte si ureche, Thermoval duo scan.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Febra copii Febra bebelusi Temperatura copii Sugar temperatura

Articole recomandate

Citeste si despre