Carenta de vitamina D la bebelusi

/ / Modificat: 2012-01-10
Carenta de vitamina D la bebelusi

Vitamina D este extrem de importanta in dezvoltarea si cresterea oaselor bebelusului si este cea care ajuta calciul sa fie absorbit in organism. Carenta de vitamina D cauzeaza rahitism si creste riscul aparitiei osteoporozei, unor tipuri de cancer, boli de inima sau diabet la maturitate. Doza zilnica recomandata este mai greu de furnizat sugarilor sub 6 luni, care nu pot consuma alimente solide si nu pot fi expusi foarte mult la soare.

Care sunt factorii de risc pentru deficienta de vitamina D la bebelusi?

Principala sursa prin care vitamina se activeaza in organism este expunerea la soare. Insa in cazul bebelusului este destul de dificil si contraindicat sa il expui foarte mult razelor nocive ale acestuia.. Mai mult decat atat, in cazul in care bebe este nascut iarna, un sezon destul de intunecos si cu putine aparitii ale soarelui, micutii nu pot fi expusi razelor si chiar daca sunt, au pielea acoperita, iar vitamina D nu poate fi activata corespunzator.

O alta sursa importanta o constituie alimentatia. Cu toate acestea, sugarii sub 6 luni nu pot fi hraniti cu alimente solide, cu atat mai putin cu unele dintre cele care sunt bogate in vitamina D (peste, lapte de vaca etc.).

Bebelusul alaptat la san este mai predispus la carente de vitamina D decat cel care este hranit cu lapte praf. Laptele matern nu contine cantitati suficiente din aceasta vitamina, mai ales daca si mama sufera de carente in aceasta privinta. Daca sugarul este hranit cu biberonul are mai multe sanse sa primeasca o doza mai ceva mai mare, chiar daca nu suficienta.

De asemenea, bebelusii nascuti prematuri, expunerea la plumb in sarcina si a bebelusilor dupa nastere si carentele de vitamina D la gravide reprezinta factori de risc pentru deficienta acesteia la micuti.

Foto: topranilabs.com

Cum te asiguri ca bebelusul primeste suficienta vitamina D?

Potrivit medicilor, doza zilnica recomandata din vitamina D este aceeasi, atat la bebelusi, cat si la copiii mai mari sau adulti, si se incadreaza intre 200 si 400 UI pe zi.

Specialistii sustin ca fiecare bebelus ar trebui sa primeasca suplimente de vitamina D (400 UI) la cateva zile de la nastere, in special in cazul in care este hranit la san. In cele mai multe cazuri, se face aceasta recomandare parintilor, dar nu este o masura obligatorie.

Suplimentele de vitamina D raman cea mai buna forma de asigurare a dozei zilnice recomandate de vitamina D si de compensare a deficitului la sugari. Suplimentele se gasesc sub forma unor picaturi, care pot fi amestecate cu laptele.

La implinirea varstei de 1 an, bebelusul poate consuma lapte de vaca, fortifiat cu vitamina D, iar administrarea suplimentelor se poate reduce treptat, pe masura ce dieta se diversifica si copilul creste. Copiii mai mari pot consuma oua, suc de portocale fortifiat, branza, ciuperci sau peste, alte surse importante de vitamina D.

Care sunt simptomele deficientei de vitamina D la bebelusi si ce complicatii pot aparea?

Exista cateva semne care dau de gol aceasta carenta la bebelusi, principalul simptom fiind rahitismul (oasele deformate).

Vitamina D ajuta organismul bebelusului sa absoarba calciul, un nutrient esential in dezvoltarea normala a oaselor si danturii. Deficienta acesteia afecteaza felul in care creste si se dezvolta sistemul osos. Oasele unui copil cu rahitism sunt fragile, nu reusesc sa sustina cum trebuie greutatea corpului si determina aparitia picioarelor cracanate sau a fracturilor frecvente.

Un alt risc al carentei de vitamina D in organism la bebelusi este hipocalcemia neonatala, adica absenta calciului din sangele nou-nascutului, care are repercusiuni severe asupra dezvoltarii sistemului osos si a danturii, precum si a intaririi scalpului si inchiderii fontanelelor.

Alte simptome includ si intarzieri in dezvoltarea motorie, slabiciune musculara, dureri si spasme musculare sau fracturi. Micutul poate prezenta dificultati de respiratie si chiar convulsii.

Alte complicatii care pot aparea de pe urma intarzierii cresterii si a sistemului osos slab dezvoltat sunt cancerul, diabetul, dar si problemele cardiovasculare - cardiomiopatie, insa apare in cazuri severe si foarte rare).

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vitamina d bebelusi Vitamine bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre