Bolile febrile acute

Intrebare:

- Copilul meu in varsta de o luna si 20 de zile, tuseste foarte rau. Trebuie sa i se faca vaccinul, dar fiindca tuseste va trebui sa-l aman. Este bine sa-i dau antibiotic,avand in vedere ca are doar o luna si 20 de zile? Si daca ii dau antibiotic voi putea apoi sa-i fac vaccinul?

Raspuns:

Bolile febrile acute sunt contraindicatii temporare pentru vaccinare. Aceasta deoarece, vaccinurile sunt preparate din fragmente de germeni sau chiar germeni (bacterii, virusuri) omorati sau vii atenuati, care odata introdusi in organism vor stimula sistemul imunitar al persoanei sa produca anticorpi impotriva acelor germeni.

In timpul unei infectii acute insa sistemul imunitar poate sa nu mai functioneze eficient, ceea ce face vaccinarea ineficienta, putand exista chiar riscul aparitiei unor efecte adverse.

Asadar, in cazul in care copilul prezinta o infectie acuta vaccinarea trebuie amanata  pana cand acesta este sanatos.


Antibioticele sunt preparate medicamentoase care actioneaza numai asupra bacteriilor; nu au efect asupra virusurilor si de aceea nu sunt indicate in rinofaringita necomplicata (raceala: care de obicei este de etiologie virala).Pe de alta parte, indiferent de varsta (inclusiv la adulti) antibioticele se administreaza numai la recomandarea medicului.

De asemenea administrarea de antibiotice nu are nici o legatura cu indicatia sau contraindicatia de vaccinare.

Alina Pop-Began

- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-

 • Detalii specialist

 • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

  Taguri

  Dr. Alina Pop-Began

  Medic anestezie si terapie intensiva

  Citeste si despre

  Articole de la parteneri

  Aplicatii pentru copii

  DESCARCA
  DESCARCA

  Inainte sa pleci,

  Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:  Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

  Trimite articolul catre prietenii tai

  Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

  Trimite mesajul