Bebelus supraponderal. Ce e de facut?

/ / Modificat: 2017-08-25
Bebelus supraponderal. Ce e de facut?

Cand sunt mici, bebelusii au tendinta sa fie ceva mai grasuni sau bondoci si sa para ca sunt supraponderali. In cele mai multe cazuri nu este vorba de ingrasare, iar grijile majoritatii parintilor sunt adesea nefondate. Exista insa cazuri in care greutatea medie recomandata pentru varsta de bebelus depaseste valorile recomandate in graficele de crestere ale specialistilor, putand aparea probleme de sanatate, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.

Cauze ale supraponderalitatii la bebelusi

Greutatea copilului tau este un indicator esential pentru sanatate, chiar si la varsta de bebelus. Nu incerca sa ii dai sa pape mai mult decat iti recomanda medicul, doar pentru ca ai impresia ca mananca prea putin sau ca este prea slabut ori plapand. Risti sa il transformi intr-un copil supraponderal.

Bebelusii supraponderali se transforma, in timp, in copii obezi. Obezitatea este o boala crunta, asociata cu o multime de riscuri si afectiuni extrem de grave pentru sanatate. Chiar daca alimentatia este principala cauza pentru cresterea excesiva in greutate la copii, cand vine vorba de bebelusi, exista si alti factori care-l predispun pe cel mic la obezitate.

Ingrasarea micutului poate fi influentata de factori ereditari, de mediu (expunere la toxine, fumat in timpul sarcinii etc.) sau chiar de anumite tratamente medicamentoase la care este supus.  

Ce faci daca ai un bebelus supraponderal?

Primul lucru pe care trebuie sa il faci cand suspectezi ca greutatea micutului tau depaseste media normala pentru varsta lui este sa mergi la pediatru. Acesta il va cantari si il va masura in inaltime, pentru a stabili indexul masei corporale si pentru a constata daca ingrijorarea ta cu privire la greutate este fondata sau nu. In cazul in care indexul masei corporale depaseste mult valoarea medie a greutatii acceptate pentru varsta lui, medicul va trece la aflarea cauzelor care au produs acest efect.

Depistarea cauzelor care au determinat ingrasarea bebelusului este esentiala pentru masurile terapeutice luate pentru revenirea la greutatea normala. Pediatrul iti va pune o multime de intrebari legate de rutina si programul alimentar si de somn ale bebelusului. Medicul incearca sa afle daca vreo modificare din programul lui alimentar sau problemele cu somnul ii afecteaza greutatea.

In plus, va investiga si daca tratamentele medicamentoase pe care le ia au ca efect secundar cresterea in greutate si in cazul in care este asa, va incerca sa gaseasca alternative.

Alaptarea bebelusului este una dintre cele mai eficiente masuri impotriva supraponderalitatii si obezitatii la copii. Daca poti alapta copilul, dar ai ales sa nu o faci, poate este momentul sa te razgandesti. Potrivit specialistilor, bebelusii hraniti cu lapte praf prezinta mai multe riscuri sa devina supraponderali decat cei alaptati.

De aceea, este important sa tii cont de programul alimentar pe care ti-l recomanda pediatrul si sa nu faci modificari neavizate, deoarece risti ca bebelusul sa devina sub sau supraponderal. Ai grija, odata cu diversificarea dietei, la alimentele solide pe care i le introduci in meniu si mai ales la sucuri.

Multi parinti exagereaza cu portiile zilnice de sucuri, fara sa-si dea seama ca, desi sunt naturale, ele sunt pline de zaharuri si de calorii care contribuie la cresterea in greutate. Introdu sucul in alimentatie incepand cu varsta de 6 luni si limiteaza-te la o portie de maximum 118 ml pe zi.

Bebelusul tau ar putea deveni supraponderal daca il obisnuiesti sa se calmeze din plans sugand la san sau din biberon. Atunci cand folosesti alaptarea sau hrana ca metoda de linistire a bebelusului, exista riscul de supraalimentatie si de ingrasare. Inainte de a recurge la san sau la biberon, incearca sa il calmezi apeland la suzeta, muzica, leganat sau alte metode care nu ii afecteaza greutatea sau sanatatea.

Nu uita ca la varsta de bebelus, copilul are fluctuatii frecvente de greutate, ca parte fireasca din procesul de crestere si dezvoltare. Tine intotdeauna cont de sfaturile medicului in ceea ce priveste alimentatia lui!

Copilul tau a avut probleme cu greutatea cand a fost bebelus? Sau ai un bebelus supraponderal? Cum ai reusit sa ii aduci greutatea pe un fagas normal si sa redresezi procesul de ingrasare? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Obezitate bebelusi Greutate bebelusi Greutate bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre