Auzul bebelusilor

/ / Modificat: 2012-02-08
Auzul bebelusilor

Sensibilitatea acustica a bebelusilor este mult mai mare decat cea a unui adult, de aceea trebuie feriti de sunete foarte puternice.

Cum reactioneaza bebelusii la sunete?

De obicei, reactia bebelusilor la sunete va fi in functie de temperamentul lor. Unii au tendinta sa fie mai sensibili si reactioneaza la sunete de o intensitate mai crescuta decat cei care sunt mai linistiti.

Insa ei pot auzi inca din viata intrauterina, din  a 24-a saptamana de sarcina, mai precis. Dupa nastere, multe sunete devin familiare bebelusului din acesta perioada si va fi obisnuit cu ele.

Va putea chiar dormi in acest timp. In schimb alte sunete noi pentru el il pot speria cateodata si il pot face sa planga.

La numai 3 luni copilasul tau va percepe sunetele si va clipi la auzul lor, iar o luna mai tarziu va sti sa se intorca spre sursa sunetului.

Copilul meu are un somn profund si nu este trezit de nici un zgomot. Auzul lui este normal?

Unii copilasi pot dormi fara sa se trezeasca chiar si cand suna telefonul sau se aude un latrat de caine. Este foarte normal sa se intample acest lucru si nu indica o problema acustica, ci doar ca are nevoie de mult somn. Poti testa auzul bebelusului tau in schimb in timp ce e treaz si atent.

Cateva metode de testare a auzului

  • Bate din palme in spatele capului bebelusului tau. Daca tresare, inseamna ca auzul lui este bun, daca nu, mai repeta de cateva ori manevra.

  • Daca ai un copilas peste 5 luni, ar trebui sa fie capabil sa isi controleze singur miscarile capului. Striga-l pe nume si observa daca reactioneaza la auzul vocii tale. E posibil sa-si indrepte privirea sau capul spre sursa sunetului. Cum auzul este legat de vorbire, dupa varsta de 4 luni, bebelusul tau ar trebui sa inceapa sa gandureasca la auzul unor sunete sau zgomote.
  • Intre 6 si 10 luni copilasul tau va recunoaste cand este strigat sau alte sunete familiare din mediul sau precum sunetul telefonului sau al aspiratorului.

  • Intre 10 si 15 luni va sti sa identifice intr-o poza sau intr-un desen obiecte familiare.

    Daca bebelusul tau nu raspunde la aceste teste, va trebui sa te adresezi unui medic specialist. Cum majoritatea copilasilor au un auz excelent, este probabil sa fie vorba doar de o pierdere temporara a auzului din cauza unei raceli sau pur si simplu se poate intampla sa fie atent la altceva.
  • Factori perturbatori in dezvoltarea auzului 

  • Expunerea prelungita la sunete puternice cu un nivel al decibelilor crescut care se intalnesc in apropierea aeroporturilor sau la concerte.

  • Boli ereditare de auz.

  • Probleme la nastere care au aparut din cauza hipoxiei (lipsa de oxigenare a nou-nascutului).

  • Malformatii congenitale.

  • Inflamatia cronica a urechii medii (otita medie) poate produce rani ale trompei lui Eustachio prin infectii repetate si totodata pierderea auzului timp de mai mult de sase saptamani.
  • Ce factori influenteaza dezvoltarea auzului?

    Dezvoltarea auzului ii ajuta pe copii sa cunoasca mai multe despre lumea inconjuratoare si sa inceapa sa comunice. Poti sa ii stimulezi copilasului tau simtul auzului prin mai multe metode:

  • Pune-i muzica sa asculte; copiilor le place foarte mult muzica instrumentala mai ales.

  • Citeste-i mereu; astfel va invata sa vorbeasca mai repede auzindu-te pe tine. Nu folosi deodata multe cuvinte noi si explica-i fiecare activitate pe care o faci. Cand il imbraci spune-i cum se numeste fiecare lucru pe care i-l pui si ce culoare are el.

  • Fii atenta la ce fel de zgomote aude copilul tau si comenteaza-i-le. Fie ca este sunetul unui avion sau torsul unei pisici, remarcand ce aude bebelusul tau iti va fi mai usor sa ii intelegi interesele.
  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Auzul la nou-nascuti

    Articole recomandate

    Citeste si despre