Aspectul scaunului la sugarul de 2 luni

Intrebare:

- am o fetita de 2luni si jumatate si care s-a nascut cu 2,6 kg. O hranesc numai de la san fara ceai sau alte sucuri . De la o luna si jumatate nu mai face caca nici la 3 zile. Pt. ca nu am vrut sa o las mai mult ,am stimulat-o cu termometrul sau cu supozitor si atunci face dar nu este grunjos ci ca un fel de sparcaiala de consistenta smantinii si de culoarea mustarului sau chiar mai inchis la culoare spre verde. Cand mananca se incolaceste si parca s-ar screme dar nu face caca. A luat in greutate foarte bine acum are 4,760 kg . Este normal sa nu faca caca atatea zile ??

Raspuns:

Abuzul de supozitoare sau utilizarea termometrului pentru stimularea defecatiei la sugari poate avea ca rezultat formarea unei deprinderi nesanatoase: deoarece intestinul se obisnuieste cu aceste stimulente, se creeaza o anumita dependenta astfel incat se poate ajunge la situatia in care nu se mai elimina scaune spontane ci numai cu ajutorul stimulentului.

Ca si la adulti si la sugari numarul si aspectul scaunelor variaza foarte mult de la un copil la altul, si nu exista un model standard despre care sa se spuna ca numai acela e "normal"; la un sugar alimentat natural, pana la 4 luni sunt obisnuite scaunele mai moi, cremoase, de culoare deschisa.


Unii au pana la 5 scaune pe zi, in cantitate redusa, in timp ce altii au un scaun mai voluminos la 3-4 zile, fara a fi vorba de constipatie.

In constipatie scaunele sunt de consistenta crescuta, tari, uscate.

De altfel, constipatia este rara la sugarii alimentati natural.

Asadar, nu mai stimulati defecatia la sugari din proprie initiativa: in cazul in care apar modificari ale tranzitului intestinal care va ingrijoreaza, consultati intai mediul pediatru.

Alina Pop-Began- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-

  

Detalii specialist


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scaun bebelusi Scaunul la bebelusi

Dr. Alina Pop-Began

Medic anestezie si terapie intensiva

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul