Aportul de fier la sugar

Intrebare:

- Este posibil sa-l doara burtica pe micutul meu de la fier (are 6 luni si mi s-a prescris sa-i dau cate 5 picaturi de 3 ori pe zi); daca da, ce-mi recomandati?

Raspuns:

Preparatele de fier se administreaza in scop profilactic, pentru prevenirea anemiei feriprive, la sugarii sanatosi, de la varsta de 6 luni (la prematuri, gemeni si sugari cu greutate mica la nastere, se poate recomanda mai devreme) sau in scop curativ la copii cu anemie feripriva.

Dozele si durata de administrare sunt stabilite de catre medicul pediatru, in functie de greutatea copilului, de prezenta si gradul anemiei.

Ca orice medicament, si aceste preparate pot determina unele reactii adverse, in special tulburari digestive: colici abdominale, iritatii gastrice, greata, scaune diareice, coloratia brun-inchis a scaunelor. Daca apar diaree, colici abdominale severe sau alte simptome suparatoare, intrerupeti administrarea si adresati-va medicului pediatru.Discutati cu acesta oportunitatea continuarii acestui tratament, eventual in doze mai reduse; uneori administrarea fierului in timpul mesei poate atenua iritatia gastrica.

Daca insa sugarul nu tolereaza aceste preparate, puteti incerca sa supliniti aportul de fier prin formule de lapte praf si cereale imbogatite cu fier si alimente cu continut ridicat in acest mineral: ficat, carne rosie, galbenus de ou, peste, vegetale verzi.

De asemenea, pentru profilaxia anemiei feriprive trebuie evitata prelungirea alimentatiei excesive cu lapte: dupa varsta de 6 luni, cantitatea de lapte consumata zilnic nu trebuie sa depaseasca 600 ml.

In cazurile de anemie severa, cand nu sunt tolerate preparatele de fier administrate pe cale orala sau cand este prezenta malabsorbtia, medicul poate indica tratamentul injectabil cu fier, dar aceste cazuri sunt rare.

Alina Pop-Began

- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-

Detalii specialist

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Dr. Alina Pop-Began

Medic anestezie si terapie intensiva

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul