Anxietatea la bebelusi si copii

/ / Modificat: 2014-01-20
Anxietatea la bebelusi si copii

Nemultumirile tale din timpul sarcinii devin nemultumirile bebelusului nenascut, iar tristetile pe care le manifesti se transmit la fel de accentuat fatului. Aceste sentimente il pot urmari pe bebelusul tau si dupa nastere si cand va creste mare si se vor manifesta in diferite feluri, iar parintii nu inteleg si nu reusesc sa recunoasca faptul ca bebelusul sau copilul sufera de anxietate.

De ce apare la bebelusi?

Prin prisma legaturii cu mamele, bebelusii primesc si transmit o gama foarte variata de trairi. Natura acestor trairi este doar la nivel de continut afectiv, bebelusii neputand sa inteleaga sau sa identifice ceea ce simt.

Daca mama este speriata, agitata sau trista, aceasta stare se va transmite si bebelusului care se va manifesta prin stari specifice.

Mama este pentru bebelus un traducator, un interpret a ceea ce simte el, punand in cuvinte ceea ce pentru ei este inspaimantator si de neinteles.

Cand se instaleaza (chiar si in burtica)?

Cristina Clarasanu, psiholog, ne explica cum apare anxietatea la bebelusi si la copii.

Perioada intrauterina este la fel de importanta in dezvoltarea bebelusului ca orice alta perioada. Copilul este in rezonanta cu mama, in special prin intermediul miscarilor pe care le simte si al vocii mamei. El poate simti daca mama este linistita sau tensionata in functie de tonalitatea si ritmul vocii ei, dar si de cat este de incordata sau relaxata.

Cauze posibile

- starea tensionata sau deprimata a mamei;

- evenimente cu impact puternic asupra mamei;

- schimbari repetate;

- absenta sau disparitia mamei;

- incapacitatea mamei de a-si asuma rolul matern;

- situatii familiale conflictuale.

Modalitati de manifestare la bebelusi

- in special in spectrul somatic, prin corp (voma, dureri de burtica, diaree, convulsii, plans prelungit, apatie, absenta oricarui contact sau o agitatie extrema);

- tulburari ale somnului si ale alimentatiei (anorexie, refuzul alimentatiei).

Cum se poate trata la aceasta varsta?

Fara a exclude investigatiile medicale care sa elimine cauzele somatice, abordarea terapeutica este una familiala, in care mama poate lua in analiza si elabora relatia ei cu bebelusul si legaturile din familie, astfel incat sa poata intelege ce anume se transmite copilului si ce creeaza aceasta anxietate imposibil de suportat pentru el.

Anxietatea la copii

Copilul pastreaza aceasta calitate de a fi extrem de receptiv la toate afectele care circula in jurul lui, insa nu are capacitatea de a le intelege sau de a le da un sens.

Cum se manifesta?

Multe dintre aceste afecte au un impact extrem de puternic sau traumatic asupra copilului si se transforma in diferite simptome, ca expresie a suferintei si confuziei copilului.

Se pastreaza aspectul predominant somatic si la varstele mai mari (febra, voma, dureri de cap sau de burta, imbolnaviri repetate), dar se adauga si alte modalitati de a exprima anxietatea, cum ar fi agresivitatea, hiperactivitatea, izolarea sau refuzul.

De ce apare?

Printre cauze se regaseste in special accesul foarte limitat al copilului la a intelege ceea ce intampla in familie in situatii de conflict, separare, de boala, atunci cand se intampla diferite evenimente importante sau schimbari.

Orice schimbare este traita de copil ca un potential pericol si, in absenta capacitatii parintilor de a comunica cu el, de a-l linisti, copilul se poate simti foarte nelinistit.

Metode terapeutice la copii

Interventia terapeutica poate fi in egala masura inviduala (adresata doar copilului) sau familiala (adresata ansamblului familial pentru a intelege contextul grupal) sau in cadrul unui grup terapeutic care, prin joaca, permite copilului sa exprime ceea ce simte.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Anxietate copii

Articole recomandate

Citeste si despre