Alergia la caldura la copii (miliaria)

/ / Modificat: 2017-07-07
Alergia la caldura la copii (miliaria)

Alergia la caldura se mai numeste si miliaria si apare frecvent printre copiii mici, in special printre bebelusi si nou nascuti. Ea poate surveni atat in sezonul calduros, cat si in cel geros, cand parintii imbraca prea gros copiii. Insa cele mai multe cazuri apar vara. Pentru evitarea iritatiei provocate de caldura copiii trebuie imbracati la fel de gros sau subtire ca adultii. In plus, materialele trebuie sa fie 100% naturale, iar expunerea la caldura sa se faca treptat si sa se respecte toate regulile de protectie!

Ce este miliaria?

Glandele sudoripare ale copiilor mici sunt insuficient dezvoltate si considerate imature. Porii acestor glande se blocheaza sau se inflameaza si determina inrosirea pielii si disconfortul. Pot sa apara mici umflaturi de culoare roz sau pustule care contin apa. Acestea sunt considerate eruptii cutanate sau reactii alergice la caldura.

Care sunt cauzele alergiei la caldura?

Expunerea directa a pielii la o sursa de caldura determina aparitia iritatiilor. Principala cauza a miliariei este imbracarea necorespunzatoare a copilului. Fie este imbracat prea gros, fie cu hainute din materiale nepotrivite.

Miliaria este frecventa in primele saptamani de viata. Ea apare mai frecvent in zonele cu vreme calduroasa si umeda, dar poate aparea si in alte zone. Si copiii mai mari pot suferi de alergie la caldura si se manifesta in acelasi mod.

Care sunt simptomele alergiei la caldura?

Simptomele alergiei se impart in 2 categorii corespunzatoare celor 2 tipuri de miliarie.

Miliaria cristalina, sudamina – vezicule albe, mici care apar in special pe trunchi si dispar destul de repede;

    • Miliaria rubra – are aproximativ aceleasi caracteristici ca prima, numai ca veziculele sunt inconjurate de un halou eritematos sau sunt rosiatice.

      In ambele tipuri de alergie, miliaria apare in zone delimitate de piele, in special acolo unde exista frictiuni cauzate de haine. Capul, fruntea, pliurile corpului, mainile, pieptul si picioarele sunt zonele cele mai afectate.

      Copiii se plang adesea de mancarimi sau de o senzatie intepatoare. La bebelusi sunt luate in calcul doar simptomele vizibile, pentru ca ei nu pot descrie ceea ce simt.

      Eruptiile cutanate de caldura pot fi confundate cu infectiile foliculilor de par (foliculita), insa daca te uiti cu atentie la iritatiile provocate de caldura cu o lupa vei observa ca nu au la baza un fir de par infectat.

      Cum este tratata miliaria?

      Pielea copiilor este foarte sensibila. Cel mai bine se observa acest lucru in sezonul cald, cand pielea se inroseste foarte tare. In general, daca pielea iritata este racita sau tinuta intr-un loc racoros iritatia dispare. Miliaria este o reactie alergica la caldura care poate dura mai multe zile la rand. Este o iritatie specifica nou-nascutilor!

      Asadar, iritatia pielii poate fi calmata prin cateva masuri simple. In cele mai multe cazuri miliaria nu necesita masuri medicale medicamentoase. Tinerea copilului intr-un mediu racoros, hainele din fibre naturale si deschise la culoare si baile caldute sunt un tratament de succes pentru aceste iritatii.

      Este importanta racirea zonei corpului care este afectata. Poti folosi in acest scop prosoape umede reci sau chiar o baie racoroasa.

      Sunt recomandate si baile cu plante medicinale ca brusture, nalba sau tataneasa. Pentru calmarea simptomelor si reducerea iritatiilor se pot folosi si unguente cu hidrocortizon, care sunt antialergice.

      Daca iritatia este severa, manifesta secretii sau basicute din care iese lichid galbui este posibil sa existe si o infectie secundara. Este important sa mergi la medic pentru prescrierea unui tratament adecvat.

      Eruptia cutanata provocata de alergia la caldura dispare in 2-3 zile. Dupa disparitia ei este indicat sa expui treptat copilul la caldura pentru a permite pielii sa se adapteze progresiv termperaturilor mari. In acest fel se evita eruptiile viitoare.

      Cel mai important este sa retii ca cel mic, indiferent de varsta pe care o are, trebuie imbracat la fel de gros sau subtire cum te imbraci tu. Si el resimte frigul si caldura in acelasi fel ca tine.

      Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

      Taguri Alergii copii Afectiuni piele copii Pericole vara copii Protectie bebelusi caldura Haine vara bebelusi Imbracaminte vara sugari Alergii vara

      Articole recomandate

      Citeste si despre