Cresterea si dezvoltarea in perioada 1-12 luni

/ / Modificat: 2011-08-26
Cresterea si dezvoltarea in perioada 1-12 luni

Cum creste si se dezvolta sugarul in primul an de viata?

Primele 12 luni pot reprezenta perioada cea mai dinamica din viata. Modificarile radicale au loc in toate domeniile de crestere si dezvoltare, acestea cuprind:

  • dezvoltarea fizica: majoritatea nou nascutilor isi dubleaza greutatea prin castigul in greutate in medie de (14,2g) pana la (28,4g) in fiecare zi in primele 6 luni de viata. Greutatea de la nastere se tripleaza intre 9-12 luni. Pana la varsta de 12 luni, majoritatea nou nascutilor au crescut cu 25,4 cm fata de lungimea de la nastere. Circumferinta craniana de obicei creste cu 0,6-1,3cm pe luna
  • dezvoltarea cognitiva: aceasta reprezinta un proces prin care nou nascutii isi dezvolta abilitatile de invatare si memorare. Sugarii incep sa recunoasca si sa interactioneze cu persoanele dragi si incep sa inteleaga ca sunt inconjurati de persoane si obiecte
  • dezvoltarea emotionala si sociala – intr-un mediu afectiv, sugarii se ataseaza usor de parintii lor. In prima luna, nou nascutii isi exprima emotiile in principal prin plans, grimase sau etaleaza o fata vioaie si vesela. In jurul varstei de 4 luni, sugarii invata sa zambeasca, sa gangureasca si imbratiseaza persoanele care ii iau in brate. La 5 luni, copii isi arata clar preferintele pentru persoanele dragi. In urmatoarele luni protestele la despartire si anxietatea ciudata reprezinta modalitati prin care sugarul isi demonstreaza atasamentul.
    O legatura stransa furnizeaza o baza pentru viitoarele relatii, copiii invata cum sa-si iubesca parintii si cum sa aiba incredere in ei
  • dezvoltarea limbajului – creierul sugarului este  foarte receptiv la invatare si absoarbe foarte repede limbajul din jurul lor. In jurul varstei de 3-6 saptamani copiii dezvolta diferite tipuri sonore de plans pentru a indica nevoile specifice (ca si foamea sau disconfortul), la 2 luni, incep sa interactioneze prin gangurit sau zambet, ulterior continuand sa bolboroseasca si sa chicoteasca pana la 6 luni. Pana la 6 luni, majoritatea sugarilor au invatat toate sunetele distincte si de baza ale limbajului lor nativ. In primul an majoritatea sugarilor pot sa pronunte diferite cuvinte, ca si mama sau tata si pot intelege mult mai multe
  • dezvoltarea senzitiva si motorie – miscarile copilului  devin mai controlate si intentionate pe masura ce reflexele arhaice dispar (reflexele cu care se naste copilul). Chiar daca aparent copilul devine din ce in ce mai puternic cu timpul, sugarul va fi suficient de flexibil si coordonabil la sase luni ca sa isi introduca in gura degetele de la picioare si suficient de puternic ca sa stea in pozitia sezut fara suport. La 10 luni multi copii pot sta in picioare, chiar daca ei au nevoie de suport.

    Controalele medicale repetate ar trebui sa aiba loc dupa prima luna de viata la 2, 4, 6, 9 si 12 luni. In timpul acestor vizite, medicul curant ar trebui sa examineze copilul pentru evaluarea cresterii si dezvoltarii normale. Se chestioneaza parintele daca copilul s-a dezvoltat conform asteptarilor. Vaccinarile sunt administrate conform orarului standard de imunizare.

  • Cand ar trebui sa apara motive de ingrijorare pentru cresterea si dezvoltarea sugarului?

    Sa se adreseze medicului daca copilul nu creste in greutate si nu se dezvolta conform asteptarilor corespunzatoare varstei. Totusi, sa se ia in considerare ca fiecare copil se dezvolta intr-un ritm diferit. Un copil care castiga incet anumite deprinderi, ca de exemplu ganguritul interactiv, poate avea o dezvoltare inaintata in coordonarea senzoriala si motorie. De obicei este mai ingrijorator cand un copil castiga diferite deprinderi, dar apoi si le pierde.

    De asemenea, sa se adreseze medicului daca copilul prezinta tulburari ale auzului, de exemplu daca nu raspunde la vocea parintelui sau la zgomote puternice.

    Sa nu se ezite consultarea medicului de fiecare data cand apar motive de ingrijorare legate de starea de sanatate a copilului, chiar daca nu este clarificata cauza.

    Cum poate fi ajutat copilul in timpul primului an de viata?

    Se poate ajuta promovarea unei dezvoltari sanatoase prin interactiunea cu copilul si  asigurarea unui mediu stimulant si afectuos. De asemenea, trebuie studiate modele de dezvoltare normale. Aceste informatii vor ajuta parintii sa inteleaga schimbarile din viata copilului si sa gaseasca solutii corespunzatoare ca raspuns la aceste modificari.


    Se permite copilului sa exploreze in siguranta. Sa se ofere coordonare si limite, dar sa se respecte curiozitatea copilului si abilitatile dobandite. Aceasta va ajuta la dezvoltarea increderii necesare pentru descoperirea noilor aptitudini si pentru o crestere si dezvoltare normala.

    Sugarii de obicei progreseaza intr-un mod natural, de la o secventa a unei trepte de dezvoltare la alta, ca de exemplu  de la zambit la chicotit. In timpul primului an se vor observa castiguri in 5 domenii majore:

  • dezvoltarea fizica – este in mod special mai pronuntata in primul an de viata. Majoritatea sugarilor aproape isi tripleaza greutatea pana la aniversarea primului an de viata
  • dezvoltarea cognitiva – sau dezvoltarea abilitatilor de invatare si memorare progreseaza rapid. Sugarii incep devreme sa recunoasca persoanele familiare. Pe masura ce memoria lor se dezvolta, ei realizeaza gradual ca persoanele si obiectele persista chiar daca acestea se afla situate in afara campului vizual, o aptitudine cognitiva denumita permanenta obiectelor. Integrarea senzoriala evolueaza de-a lungul primului an, ceea ce reprezinta procesul prin care creierul copilului incepe sa faca conexiuni intre senzatiile vizuale, gustative, auditive si tactile
  • dezvoltarea emotionala si sociala – incepe prin stabilirea de legaturi stranse intre sugar si parinti si intre sugar si dadaca. Cand este ingrijit intr-un mod afectuos si corespunzator, majoritatea sugarilor incep sa se angreneze si sa comunice cu altii. La 12 luni majoritatea copiilor sunt expresivi si s-au atasat puternic de parinti. Ei experimenteaza de asemenea un anumit grad de anxietate de separare cand parintele este plecat
  • dezvoltarea limbajului – apare impreuna cu dezvoltarea creierului si a sinapselor neuronale. Copiii incep sa comunice prin intermediul diferitelor tipuri de tipete, apoi progreseaza prin bolborosire. La 1 an, copiii sunt capabili sa pronunte cateva cuvinte. Multi copii inteleg cateva cuvinte pana la aceasta varsta si incep sa deduca sensul multor altor cuvinte
  • dezvoltarea senzoriala si motorie – progreseaza prin continuarea cresterii si dezvoltarii creierului, nervilor si muschilor. Pe masura ce miscarile controlate devin mai fine, reflexele arhaice dispar gradual (reflexe prezente la nastere).

    Chiar daca majoritatea copiilor dobandesc anumite deprinderi la o varsta specifica, este important de amintit ca dezvoltarea se produce intr-un ritm individualizat. De asemenea, multi copii tind sa inregistreze un progres intr-un domeniu, ca de exemplu invata sa pronunte "ta-ta", in timp ce alte abilitati, ca de exemplu coordonare motorie nu inregistreaza progrese. Daca copilul prezinta o usoara intarziere in dezvoltarea abilitatilor dintr-un domeniu, aceasta nu constituie neaparat o problema. Totusi, sa se consulte medicul daca apar motive de ingrijorare.

    Copiii nascuti prematuri in mod tipic dobandesc deprinderile mai tardiv decat alti copii de aceiasi varsta. Totusi, ei se incadreaza de obicei in graficul de dezvoltare preconizat pentru varsta lor. De exemplu un sugar nascut mai devreme cu 2 luni, va castiga deprinderile 2 luni mai tarziu decat un copil nascut la termen in aceiasi perioada.

    Sursa: Sfatulmedicului.ro
  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Dezvoltare copii Crestere copii

    Articole recomandate

    Citeste si despre