Bebelusul la 1 luna si 2 saptamani

/ / Modificat: 2013-06-09
Bebelusul la 1 luna si 2 saptamani

Bebelusul la 6 saptamani (1 luna si 2 saptamani) face progrese importante in crestere si dezvoltare. Gasiti forme de comunicare interesante prin care ajungeti sa va intelegti mai bine unul cu celalalt. Nu iti poate raspunde si nu poate actiona conform indicatiilor tale, dar devine din ce in ce mai atent la tot ce ii spui, te priveste in ochi si transforma zambetele intr-o dovada de afectiune constanta. Iata la ce sa te astepti de la bebelusul tau la varsta de o luna si jumatate!

zambet-bebe

Bebe a inceput sa doarma mai putin pe parcursul zilei, iar tu poti profita de timpul orelor de veghe pentru a-i stimula dezvoltarea senzoriala. Ii poti fredona cantece de leagan sau ii poti pune muzica.

Totusi, nu trebuie sa te limitezi la cantecele pentru copii. Poti lasa aparatul de radio pornit toata ziua si sa observi cum bebelusul tau isi exprima placerea prin miscarile membrelor sau prin gangureli.

Dezvoltarea fizica bebelusului la 1 luna si 2 saptamani

Dezvoltarea fizica a bebelusului nu cunoaste foarte mari progrese fata de in urma cu o saptamana, insa ai putea constata ca devine din ce in ce mai fortos si ca este dornic sa fie activ.

La aceasta varsta, copilul va cantari intre 4,5 si 5 kg. In momentele de veghe in care il tii pe burtica, vei observa ca bebe are din ce in ce mai multa putere in manute si ca se impinge in ele pentru a-si ridica umerii si pieptul de pe saltea.

Bebe a inceput inca de la varsta de o luna sa ridice putin capul de pe saltea atunci cand sta pe burtica. Insa de la 6 saptamani in sus antrenamentul da roade, iar ridicarea capului va deveni un ritual zilnic.  

Comunicarea

Din momentul in care se naste si pana la varsta de 1 luna - 1 luna si jumatate, zambetul nou-nascutului nu este considerat o reactie afectiva constienta, ci un reflex neuronal involuntar. Daca zambetul bebelusului nu a trecut pana acum de la simplul gest reflex la un act constient, pe care il face ca raspuns la stimuli care ii provoaca placere, in aceasta perioada exista toate sansele sa se intample acest lucru.

Zambetele isi vor face din ce in ce mai des aparitia pe chipul bebelusului tau. Pe langa faptul ca sunt reactii afective la stimulii din jur, ele devin un canal important de comunicare cu bebelusul, pana la momentul in care va descoperi limbajul si vorbirea. Este posibil ca la aceasta varsta bebe sa inceapa sa scoata si primele sunete, sub forma unor vocale, cel mai adesea "o" sau "a" ori o combinatie a acestora.

Chiar daca vazul nu este nici pe departe dezvoltat complet pana la aceasta varsta, poti observa cum bebe va incerca sa stabileasca frecvent contacte vizuale cu tine. Va incerca chiar sa il pastreze pe timp mai indelungat, si aceasta fiind o forma de comunicare cu el. Este foarte important sa vorbesti constant cu el, sa stai cat mai aproape de chipul lui (la cel mult 20-25 cm distanta), pentru a te putea observa mai bine.

Insa plansul ramane principalul canal de comunicare cu bebelusul, la aceasta varsta. Prin plans, copilul iti transmite nevoile si starea lui: ca se simte rau, ii este foame, somn, ca a facut pe el sau ca se plictiseste. Este important sa reactionezi intotdeauna atunci cand bebe plange si sa incerci sa decodezi plansul, pentru a descoperi ce este in neregula cu el.

Articole si informatii utile despre bebelusul de 6 saptamani (1 luna si 2 saptamani)

Sughitul bebelusului

Alaptarea nou-nascutului, la ce sa te astepti in primele saptamani

Icterul la nou-nascut

Icterul prelungit

Alimentatia

Nu se schimba foarte multe lucruri in alimentatia bebelusului fata de acum 2 saptamani. Pana in acest moment, probabil ca deja stapanesti foarte bine tehnicile si pozitiile confortabile de alaptare a bebelusului, iar cel mic este expert in hranirea la san.

Copilul este in continua dezvoltare, iar nevoile lui nutritionale se schimba pe masura ce creste. Aportul de lapte ar putea creste in aceasta perioada, insa daca il alaptezi, nu iti vei da seama foarte usor cat de mult suge. Ai incredere in bebelusul tau, caci el stie cel mai bine cand se simte satul ca sa se opreasca din supt.

In cazul in care il hranesti cu biberonul si cu lapte praf, trebuie sa tii cont de cateva lucruri importante in alimentatia lui. Va trebui sa ii maresti un pic portiile de lapte de la fiecare masa, deoarece de acum, are nevoi nutritionale un pic mai mari.

Portia de lapte recomandata de la varsta de 6 saptamani poate ajunge pana la 150 ml lapte la o singura masa, insa il vei hrani mai rar, cam la 3-4 ore, fata de 2-3 ore, cat era la 1 luna sau 1 luna si 1 saptamana. In orice caz, portia de lapte per masa nu este batuta in cuie. Daca bebe cere un pic mai mult laptic decat este recomandat pentru aceasta varsta sau lasa pe fundul biberonului putin lapte, nu trebuie sa iti faci griji. Nevoile nutritionale difera de la un bebelus la altul, in functie de o multime de factori.

Somnul

bebelus

Incepand cu varsta de 6 saptamani, bebelusul tau va dormi mai putin, iar perioadele in care este treaz si activ vor fi din ce in ce mai dese. Nu te astepta inca la o reducere semnificativa a numarului zilnic de ore de somn. Copilul va dormi intre 11 si 15-16 ore pe zi, impartite in mai multe reprize de somn, atat pe timpul zilei, cat si al noptii.

Desi se intampla in cazuri foarte rare, exista posibilitatea ca, la aceasta varsta, bebe sa doarma si toata noaptea, fara intrerupere. Chiar si daca nu o face, tot exista sanse sa poata dormi neintrerupt 8 ore sau mai mult pe timpul noptii. Inca va mai avea in program 3-4 reprize de somn pe timpul zilei, care vor incepe sa fie mai scurte - intre 30 de minute si maximum 2 ore - fata de perioada cand era nou-nascut.

Este indicat sa il culci in continuare doar pe spate, cu burtica in sus, pentru prevenirea sindromului mortii subite, care se pare ca este favorizat de dormitul pe burtica pana la varsta de 1 an. Este indicat ca pana la aceasta varsta copilul sa aiba deja un program stabil de somn si sa fie pus in patut inainte de a fi adormit complet in bratele tale.

In acest fel, se va obisnui, in timp, sa adoarma singur si sa nu devina dependent de prezenta ta pentru acest lucru. La varsta de 6 saptamani, bebelusul tau adora sa i se vorbeasca constant, sa fie leganat sau tinut in brate. Ii place sa vada constant chipul familiar al mamicii si sa fie stimulat de jucarii pentru a-si dezvolta auzul sau vazul.

De aceea, specialistii sfatuiesc parintii sa comunice, sa se joace si sa petreaca cat mai mult timp cu bebe. Pe langa faptul ca il fac sa se simta in siguranta, interactiunile constante cu copilul au un impact pozitiv puternic asupra dezvoltarii lui fizice, emotionale, dar si sociale.

Tu ce schimbari sau achizitii importante ai constatat la bebelusul tau atunci cand avea varsta de 1 luna si 2 saptamani? Spune-ne sugestiile si parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelus Bebelus 1 luna Dezvoltare bebelus Somn bebelus Alimentatie bebelus Comunicare bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre