Bebelusul de 8 luni si 3 saptamani

/ / Modificat: 2014-02-08
Bebelusul de 8 luni si 3 saptamani

La varsta de 8 luni si 3 saptamani (35 saptamani), bebelusul tau este un mic explorator si cercetator, fiind dornic sa afle si descopere cat mai multe lucruri deodata, daca s-ar putea. Mobilitatea crescuta a corpului ii permite sa cotrobaie peste tot si sa ajunga si in cele mai ascunse cotloane ale casei, iar tu trebuie sa fii cu ochii pe el in permanenta. Descopera cele mai importante achizitii sociale, fizice, de limbaj, dar si ce schimbari se produc in alimentatia si somnul copilului la varsta de 35 de saptamani!

primii-pasi-bebe

Bebelusul de 35 de saptamani (8 luni si 3 saptamani) a ajuns aproape de capacitatea vizuala a unui adult in ceea ce priveste claritatea si profunzimea perceptiei. Desi de baza inca este vederea de aproape, totusi s-a dezvoltata destul de mult si vederea la distanta, astfel ca poate observa si recunoaste persoane sau obiecte aflate in cealalta parte a camerei.


De asemenea, culoarea ochilor bebelusului tau se apropie de culoare finala desi se mai pot observa schimbari minore si pe parcursul lunilor urmatoare.


La aceasta varsta, bebelusul incepe sa umble din ce in ce mai mult si fie ca ai ales sa folosesti un premergator sau nu, este recomandat ca bebelusul tau sa mearga descult pentru a-il ajuta sa isi dezvolte musculatura picioarelor, sa simta texturile diferite ale locurilor pe unde calca si sa isi mentina echilibrul.

Dezvoltarea fizica a bebelusului la 8 luni si 3 saptamani

Bebelusul tau creste, iar cantarul si centimetrul stau dovada in acest sens. Copilul cantareste in jur de 8.6 kg si masoara aproximativ 72 cm inaltime, ceea ce inseamna ca mobilitatea lui este si mai crescuta decat pana acum.

Pana la varsta de 35 de saptamani, bebelusul tau a dobandit, probabil, abilitatea de a se ridica in picioare sprijinindu-se de mobilier sau de alte lucruri dimprejur. Insa daca pana acum nu a facut primul pas, este posibil sa constati un progres remarcabil si sa il vezi cum incearca sa puna singur un picior in fata celuilalt, chiar daca este inca destul de stangaci si mai cade in fundulet din cand in cand.

Daca il tii de manute sau de axile si il incurajezi sa mearga, o va face fara probleme, punand alternativ un piciorus in fata celuilalt. Lasa-l sa mearga descult prin casa, pentru a-si dezvolta corect mersul. Evita, pe cat posibil, premergatoarele, mai ales la inceput, cand bebe abia invata sa mearga. Aceste accesorii pot afecta dezoltarea corecta a picioruselor copilului si pot deforma mersul.

Chiar daca nu este expert in mers, bebelusul tau cunoaste alte moduri de deplasare, pe care le stapaneste foarte bine:

  • mers de-a busilea;
  • tarat;
  • rostogoliri etc.

Prin acestea, bebe reuseste sa se deplaseze dintr-un punct intr-altul si sa ajunga in locurile sau la lucrurile pe care le doreste. In toate aceste mici "calatorii" prin casa, copilul nu ezita sa traga de tot ce apuca in cale, sa scoata lucruri din cutii, sertare sau alte locuri si sa cotrobaie prin cele mai nebanuite coltisoare.

Este important sa sporesti masurile de securitate in casa si sa nu il scapi nicio secunda din ochi atunci cand este lasat sa umble liber prin camera. Bebelusul tau isi controleaza mai bine decat pana acum manutele si este apt sa prinda, cu ajutorul degetelelor, chiar si cele mai mici obiecte, fara probleme.

Simtul vazului incepe sa devina din ce in ce mai clar, iar copilul sa poata percepe lucrurile aproape la fel de bine ca un adult. Faptul ca poate face clar diferenta intre obiecte mari si mici ii dezvolta abilitatea de a-si pregati si coordona manutele si degetelele astfel incat sa adapteze prinderea obiectelor in functie de marimea lor.

Articole si informatii utile despre bebelusul de 35 de saptamani (8 luni si 3 saptamani)

Am un copil de 8 luni si se roseste (alergie) pe fata de fiecare data cand mergem la bunici la tara
Este posibil ca un sugar de 8 luni cu un icter prelungit sa faca anemie feripriva?
Ce ii pot da unui copil de 8 luni pentru diaree?
Retete pentru 8-9 luni
Jocuri pentru primul an de viata al bebelusului
7 jocuri si activitati in aer liber pentru bebelusi
Scaunele de masina pentru copii. Bebelus la bord!

Comunicarea si sociabilitatea bebelusului la 8 luni si 3 saptamani

bebelus_saptamana_35

La varsta de bebelus, copilul intelege mai multe cuvinte decat poate exprima. Insa incepand cu varsta de 35 de saptamani, bebelusul poate intelege cuvinte ceva mai complexe decat "nu", "pa-pa" etc. Copilul are abilitatea de a intelege cuvinte precum: suc, apa, tata, baie, nani (somn), dar si comenzi sau instructiuni simple: "da-mi, te rog, biberonul/jucaria" sau "vino la mine".

Deoarece vocabularul lui nu inglobeaza inca foarte multe cuvinte, bebelusul va folosi intens limbajul corporal (nonverbal) pentru a-si exprima dorinte sau nevoi:

  • va arata cu degetul;
  • va intoarce capul atunci cand va dori sa refuze mancare sau altceva;
  • se va incrunta;
  • va plange;
  • va da din cap;
  • va face cu manuta, in semn de "pa-pa";
  • isi va indrepta privirea in diferite directii, in functie de sursa zgomotelor sau de ceea ce ii indici verbal;
  • va rade sau va chicoti de fericire etc.

Pana la aceasta varsta, cei mai multi bebelusi spun deja primul "mama" sau "tata" si au in vocabular si alte cuvinte simple: apa, baba etc. Sociabilitatea copilului incepe sa capete contur pe masura ce se apropie de 1 anisor, cand incepe sa isi dezvolte cu adevarat aptitudinile sociale. Insa si pana la acea varsta, copilul foloseste zambetele, plansetele, atingerile sau contactul vizual ca mijloace pentru exprimarea sentimentelor si trairilor si pentru a interactiona cu ceilalti.

Este important sa continui sa vorbesti si sa te joci constant cu el, sa ii citesti si sa ii fredonezi tot felul de cantecele. Toate interactiunile pe care bebe le are cu cei din jur, la aceasta varsta, contribuie la dezvoltarea lui sociala.

Somnul bebelusului la 8 luni si 3 saptamani

Bebelusul tau continua sa doarma in jur de 14 ore pe zi, dintre care 11-12, pe timpul noptii, iar 2, maximum 3, pe timpul zilei. La varsta de 35 de saptamani, copilul da dovada de mobilitate, autonomie si multa curiozitate, ceea ce il va tine destul de departe de patut si de somn pe timpul zilei.

De aceea, este posibil ca cele 2 reprize de somn din timpul zilei sa se reduca la una, care va fi ceva mai lunga. Culca in continuare bebelusul pe spate, cu burtica in sus, din cauza sindromului mortii subite la sugari, o afectiune fatala si un risc crescut pana la varsta de 1 an.  

Alimentatia bebelusului la 8 luni si 3 saptamani

Pana la varsta de 8 luni si 3 saptamani, bebelusul tau a facut cunostinta cu o multime de texturi si gusturi noi in alimentatia lui. Dupa testarea atator alimente, copilul incepe sa aiba propriile preferinte culinare si sa refuze preparate pe care altadata le adora. Este recomandat sa lasi bebelusul sa manance cam ce ii place si sa-si formeze propriile gusturi culinare, avand totusi grija sa nu ii lipseasca niciun nutrient esential in cresterea lui din meniu.

Pe masura ce creste, copilul incepe sa devina mai autonom in tot ce face, iar procesul de hranire nu face exceptie. Nu doar ca isi tine singur biberonul cu lapte atunci cand bea, dar este dornic sa manuiasca si lingurita pentru mancare. Permite-i sa se joace cu ea, pana la momentul in care va invata sa o foloseasca corespunzator.

Poti introduce si sucul in alimentatia lui. Copilul poate consuma aproape o cescuta de suc pe zi pana la varsta de 1 an. Laptele ramane principala sursa de hidratare si un aliment esential in meniul zilnic al copilului.  

Tu ce schimbari sau achizitii importante ai constatat in dezvoltarea copilului la varsta de 8 luni si 3 saptamani? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelus 8 luni Ochi bebelus Premergator bebelusi Dezvoltarea picioarelor bebelusi Dezvoltare fizica bebelusi Alimentatie bebelusi Comunicare bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre