Ce este, cand si cum se poarta wrap-ul pentru bebelusi

/ / Modificat: 2016-08-01
Ce este, cand si cum se poarta wrap-ul pentru bebelusi

Wrap-ul pentru bebelusi sau baby wrap-ul este un marsupiu inedit, o esarfa lunga pe care o poti folosi in locul clasicelor echipamente de sustinere a bebelusilor la piept.

Poti folosi wrap-ul pentru bebelusi inca din primele zile de viata ale micutului tau. Wrap-ul sustine excelent capul si corpul nou-nascutului pe toata suprafata, astfel incat atat el, cat si tu, va veti simti confortabil.

Este bine sa stii ca, spre deosebire de sling sau de marsupiul clasic, wrap-ul pentru bebelusi nu cauzeaza dureri de spate nici macar dupa ce bebelusul incepe sa ia in greutate.  

De ce este bine sa porti wrap-ul pentru bebelusi

Iata cateva avantaje importante prezentate de un baby wrap:

  • Wrap-ul pentru bebelusi este confectionat, in general, din bumbac in proportie de 95%, ceea ce inseamna ca pielea ta si a bebelusului respira normal.
  • In general, wrap-ul pentru bebelusi are o lungime desfasurata de 5 metri, ceea ce inseamna ca este potrivit pentru orice talie.
  • Un avantaj major al wrap-ului pentru bebelusi este acela ca distribuie uniform greutatea copilului pe umerii tai si elimina riscul aparitiei de lordoze si scolioze ale coloanei vertebrale.
  • Spre deosebire de marsupiul clasic, wrap-ul pentru bebelusi iti permite sa alaptezi la san.
  • Acest marsupiu lejer si usor de utilizat poate fi folosit cu succes in primele 6 luni de viata ale micutului tau. Daca greutatea celui mic nu devine o povara pentru tine, iti poti purta puiul in wrap si dupa 6 luni, insa este bine sa tii cont de faptul ca daca bebe ajunge sa fie prea greu, nu va mai sta comod in esarfa si nici tie nu iti va fi usor sa te deplasezi cu el.

Tipuri de wrap pentru bebelusi

Materialul din care este confectionat wrap-ul pentru bebelusi este un criteriu foarte important si trebuie sa tii cont de el atunci cand te hotarasti sa cumperi un astfel de marsupiu.  

Wrap elastic

pocket wrap cross carryWrap-ul elastic este foarte util atat pentru sustinerea nou-nascutilor, cat si a copiilor mai marisori, care ajung la 15 kilograme. Una dintre cele mai populare pozitii pentru wrapul elastic este pocket wrap cross carry, unde bebelusul poate fi pus vertical sau orizontal.

Wrap fara elastic (tesut)

Wrap care nu contine material elastic este util si el, tesatura fiind excelenta pentru sustinerea copiilor cu o greutate mai mare. Acest gen de wrap-uri este foarte popular in Germania.

Dezavantajele unui wrap pentru bebelusi

Dupa atat de multe avantaje ale wrap-ului pentru bebe, a venit vremea sa afli si care sunt principalele dezavantaje.

Spre deosebire de un marsupiu clasic, wrap-ul pentru bebe poate fi dificil de "asamblat" din prima si este foarte posibil sa dureze ceva timp pana iti dai seama care este cea mai buna varianta de legare. Este bine sa stii ca punerea bebelusului in wrap nu se face dintr-o singura miscare, iar atunci cand il scoti poti fi nevoita sa tragi de material.  

Bebelusi fericiti in baby wrap

Wrap-ul pentru bebe iti permite sa ai o legatura afectiva foarte apropiata cu micutul tau, pentru ca il tii la piept, aproape de tine, astfel incat el se simte in siguranta, ferit de orice pericol. Tu il poti admira si ii poti surprinde toate miscarile si expresiile fetei, fara sa-ti para rau ca ai ratat un gest nou sau un zambet inocent.

Cum se leaga un wrap pentru bebelusi

Un wrap pentru bebe poate fi legat in zeci de moduri, insa, pentru inceput, este bine sa te familiarizezi cu unul, maximum doua moduri de legare, astfel incat atunci cand vrei sa-ti porti copilul in wrap sa nu pierzi timp incercand sa-ti dai seama cum sa legi esarfa.

  • Wrap-ul elastic se leaga fix pe abdomen, pentru ca se muleaza dupa corpul bebelusului si al tau si ofera o sustinere corecta.
  • Pe umeri wrapul trebuie sa fie pliat in doua sau in patru, astfel incat sa-l simti confortabil.
  • Este recomandat ca wrap-ul sa fie intins tot in doua in cruce, pe spatele tau.
  •  Wrapul trebuie bine intins intre picioarele copilului, dar trebuie sa permita flexarea lor in pozitia "broscutei".

Wrap-ul este ideal pentru plimbarile prin parc, insa atunci cand tii bebele in wrap prin casa, ai grija sa nu intreprinzi activitati prin care micutul s-ar putea rani.

Purtarea micutului in spate este recomandata abia dupa ce a implinit un an.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Wrap bebe

Articole recomandate

Citeste si despre