Noua norma de omologare i-Size si pozitia Cybex

/ / Modificat: 2013-11-13
Noua norma de omologare i-Size si pozitia Cybex

Ati aflat despre noua norma de omologare i-Size pentru scaunele auto pentru copii? Nu stiti despre ce este vorba? Acum aveti ocazia sa aflati totul sau aproape totul despre noile reglementari europene privind siguranta scaunelor auto pentru copii, informatii esentiale pe care parintii ar trebui sa le cunoasca.

i-Size are 5 principii fundamentale

1. Incurajeaza utilizarea sistemului Isofix – tinta principala este reducerea riscului de instalare incorecta.

2. Reglementarea i-Size devine obligatorie pentru scaunele auto care se fixeaza cu spatele la directia de mers, pentru copiii cu varsta de pana la 15 luni.

3. Incorporeaza noile teste pentru impact lateral si utilizeaza noile dummies (manechinele utilizate la testele auto) din seria Q, care au mai multi senzori.

4. Va utiliza o baza de sistem mai inalta, astfel incat scaunul sa fie mai usor utilizat de catre utilizatori pentru a intelege care este marimea corecta a scaunului care sa se potriveasca propiului copil.

5. Eventual, este propus ca toate autovehiculele certificate i-Size sa fie compatibile cu scaunele i-Size.

Anticipam faptul ca scaunele auto cu norma i-Size vor deveni disponibile catre sfarsitul anului 2013, dar cu raspandire mai larga incepand cu 2014.

Sunt scaunele auto i-Size mai sigure decat cele din standardul actual R44?

In mod evident acest lucru depinde de marca si de tipul de scaun auto. Tinta companiilor de profil, printre care si a celor de la CYBEX Germania, a fost dintotdeauna si ramane in continuare sa asigure cel mai inalt nivel de siguranta, in special in cazul impactului lateral si sa aduca noi tehnologii pe piata. Prin incurajarea din ce in ce mai mult a sistemului ISOFIX si prin mentionarea clara a scaunului in functie de dimensiunile copilului, riscul utilizarii incorecte a scaunului ar trebui sa fie redus si prin urmare sustinem trecerea la i-Size in urmatorii ani.

Detin scaun cu standardul i-Size si trebuie sa incetez utilizarea scaunului cu standardul R44?

Nu – standardul legal actual ECE R44 va fi disponibil in continuare, in mod paralel cu standardul i-Size, pana in aproximativ 2018.

Nu exista legislatie in vigoare sau obligatie pentru consumator sa inlocuiasca scaunul actual cu un scaun cu standardul i-Size.

Conform informatiei oferite de catre expertii de la CYBEX Germania, toate scaunele auto care sunt comercializate in prezent sunt conforme cu cele mai inalte standarde privind siguranta si conforme cu legislatia in vigoare si pot fi utilizate cu incredere deplina.

Ce spun institutele de testare despre utilizarea sistemului cu perna frontala

Numeroase teste efectuate de catre institutii si organizatii de specialitate au demonstrat ca cea mai sigura forma de transport pentru copii este cu spatele la directia de mers, urmat de utilizarea pernei frontale.

Scaunele auto cu perna frontala au obtinut in mod regulat rezultate de top in cadrul testelor realizate de catre organizatiile independente de top din Europa, precum "Stiftung Warentest" din Germania, "Which Magazine" din Marea Britanie, "que choisir" din Franta, precum si de catre cluburile automobilistice ADAC din Germania si ANWB din Olanda. Daca se compara rezultatele testelor Stiftung Warentest din 2007 pana in 2012, se poate observa ca topul celor mai bune trei scaune auto din Grupa 1 (aprox. 9 luni – 4 ani), este ocupat de catre scaune auto cu perna frontala. La Grupa 1/2/3 (aprox. 9 luni – 12 ani), superioritatea scaunelor cu perna frontala este si mai evidenta: 9 scaune din top 10, sunt scaune cu perna frontala.

La testele Stiftung Warentest si ADAC de anul trecut, pentru prima data in istoria testelor, un scaun auto din Grupa 1 a primit calificativul "very good" la categoria "accident safety", respectiv castigatorul Grupei 1 a fost CYBEX Juno-fix, un scaun cu perna frontala (Stiftung Warentest, 6/2012).

In cazul scaunelor auto conventionale cu hamuri de siguranta proprii exista statistici, studii si rapoarte cu privire la accidentari grave sau fatale, in special in zona critica a capului si gatului. In cazul unui impact frontal, care este de cele mai multe ori strans legat de viteza mare, copilul este expus unor forte enorme. S-a constata faptul ca perna frontala utilizata de catre CYBEX are un avantaj enorm in fata hamurilor de siguranta proprii. In cadrul coliziunilor frontale simulate, in cazul scaunele auto traditionale, apare o forta semnificativ mai mare in zona critica a gatului, in comparatie cu scaunele auto cu perna frontala.

Institutii de top independente continua sa premieze CYBEX si alti producatori care utilizeaza perna frontala, primind unele dintre cele mai bune acreditari privind siguranta in domeniu.

Care este pozitia CYBEX?

logo_cybex_black

Inginerii de la CYBEX, companie producatoare si deschizatoare de drumuri in ceea ce priveste siguranta oferita copiilor in timpul transportului cu masina, lucreaza in mod continuu alaturi de specialistii altor marci de top si impreuna cu institutii abilitate, pentru a dezvolta acest nou standard. In calitatea sa de deschizator de drumuri in privinta sigurantei auto, CYBEX vine in intampinarea acestei initiative si sprijina noi standarde care sporesc siguranta copilului in autovehicule. CYBEX sprijina total i-Size intrucat sistemul ISOFIX, impactul lateral si mersul cu spatele la directia de mers pana la 15 luni reprezinta deja principiile companiei atunci cand sunt dezvoltate noi scaune auto.

Ce model de scaun auto CYBEX se incadreaza in acest moment in grupa i-Size?

Pionierul CYBEX Sirona redefineste siguranta auto intrucat copii de la nastere pana la 18 kg (aprox. 4 ani) pot sta confortabil cu spatele la directia de mers in siguranta maxima. In acelasi timp ofera functionalitate si design imbatabile. Sistemul inteligent de rotatie 360° fac viata mai usoara si fara dureri de spate pentru parinti - intrucat faciliteaza accesul in momentul asezarii si preluarii copilului din scaun si poate fi ajustat din pozitia cu spatele la directia de mers in pozitia cu fata la directia de mers, fara sa se demonteze scaunul.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre