Marsupiul pentru bebelus. Tip fasa sau tip ghiozdan?

/ / Modificat: 2013-11-06
Marsupiul pentru bebelus. Tip fasa sau tip ghiozdan?

Marsupiul (port-bebe) pentru bebelus iti permite sa-l transporti in siguranta pe copilul tau, avandu-l in acelasi timp aproape, si sa poti desfasura si alte activitati avand mainile libere. Exista mai multe tipuri de marsupii, frontale sau de pus in spate, tip fasa sau tip ghiozdan.

Multi parinti sunt de parere ca mersul la cumparaturi, rezolvarea treburilor prin oras si chiar facutul curateniei prin casa sunt mult mai usor de realizat folosint marsupiul pentru bebelus.

Marsupiul - la ce te ajuta

Majoritatea marsupiilor sunt foarte folositoare chiar din primele luni de viata ale bebelusului. Ele iti vor fi utile mai ales daca ai un bebelus care vrea mereu sa fie tinut in brate sau daca esti o mamica ce trebuie sa se miste foarte mult prin oras.



Problema este ca, spre deosebire de carucioare, tu vei suporta toata greutatea bebelusului si orice alt lucru vei avea nevoie sa duci in maini. Majoritatea parintilor spun insa ca s-au obisnuit destul de repede cu greutatea in plus pe care trebuie sa o suporte, chiar pe masura ce bebelusul s-a marit.

Cum sa alegi marsupiul potrivit

Exista o multime de modele de marsupii care ofera o varietate de pozitii in care sa il transporti pe bebelusul tau, insa cea mai importanta calitate a unui marsupiu trebuie sa fie confortul, atat al tau cat si al bebelusului.

Trebuie sa te interesezi de felul in care marsupiul distribuie greutatea pe spatele tau, la acest aspect contribuind foarte mult buretii din bretele. Cele mai confortabile marsupii sunt cele care il tin pe bebelus cat mai aproape de corpul tau.

Transportul in siguranta al bebelusului

Marsupiile pentru bebelusi difera in functie de brand, dar exista cateva reguli de siguranta general valabile:

• fixeaza intotdeauna cu grija si fara sa elimini anumiti pasi marsupiul pentru siguranta bebelusului tau si pentru confortul tau

• verifica regulat curelele si inchizatorile de siguranta

• prinde-l bine pe copilul tau in marsupiu inainte sa pornesti la drum

Marsupiile tip ghiozdan. Pro si contra

Marsupiile frontale de tip ghiozdan pot fi folosite incepand cu varsta de o luna. Un marsupiu fix in care bebelusul este doar pus acolo, fara curele si inchizatori, este foarte popular si poate fi folosit pentru bebelusii foarte mici (trebuie asezati cu fata indreptandu-se spre mama) si ceva mai mari (cu fata inspre exterior si cu spatele la mama). Pozitia bebelusului este una verticala.

Capul nou-nascutul va fi sustinut de un suport cu burete care poate fi indoit pentru un bebelus mai mare. Astfel de marsupii sunt potrivite pentru copiii pana la 9 luni. Confortul este destul de bun la un astfel de marsupiu pentru ca greutatea este distribuita in mod egal pe ambii umeri.

Argumente Pro


• marsupiile de tip ghiozdan au de obicei o multime de centuri de siguranta, cele tip fasa nu au;

• pot fi usor aranjate pentru a putea alapta la ambii sani;

alaptarea in public poate fi discreta.

Argumente contra


• punerea si scoaterea bebelusului din marsupiu poate necesita ceva timp si rabdare;

• bebelusilor mai maricei s-ar putea sa nu le faca placere sa stea in marsupiu;

• limita mica de greutate;

• gaurile pentru picioruse sunt cam stramte pentru bebelusii mai plinuti.

Marsupiile tip fasa. Pro si contra

Marsupiile tip fasa sunt facute din material textil, de obicei bumbac. Pot fi folosite pentru a transporta copilul in diferite pozitii in functie de varsta. Fasa este legata pe o diagonala si trece peste unul dintre umerii tai. Bebelusul sta intr-o pozitie "de leganat". Nou-nascutii pot fi transportati frontal iar bebelusii mai mari pe sold sau in spate.

Confortul nu este prea grozav pentru ca greutatea este suportata doar de o parte din spate si de un umar. Nu este o metoda practica de a transporta bebelusul daca intentionezi sa mergi la cumparaturi serioase. Tipul acesta de marsupiu trebuie sa ii sustina capul, gatul si spatele bebelusului si nu trebuie strans prea tare in jurul pieptului tau.

Argumente Pro


• il tine pe bebelus foarte aproape de tine;

• un bebelus care doarme poate fi usor transferat intr-un astfel de marsupiu fara sa se trezeasca;

• unele marsupii au si pozitii pentru alaptat;

• exista multe feluri in care poti transporta bebelusul;

• usor de pus si scos.

Argumente Contra


• poate fi un pic prea restrictiv pentru copiii mai mari;

• unele marsupii tip fasa pot fi greu de legat;

• nu exista centuri de siguranta asa ca trebuie sa fii foarte atenta artunci cand te apleci pentru ca bebelusul sa nu cada - tine bine bebelusul cu o mana cand te apleci;

• poti alapta bebelusul numai pe o parte.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Marsupii bebelusi Port bebe nou nascuti

Articole recomandate

Citeste si despre