Cucu-bau, un joc cu multe beneficii in dezvoltarea bebelusului

/ / Modificat: 2012-11-27
Cucu-bau, un joc cu multe beneficii in dezvoltarea bebelusului

Jocul de-a Cucu-Bau la bebelusi, mai mult decat un simplu joc!

"Cucu-bau!!! acum te vad, acum nu te vad" este unul dintre cele mai frecvente moduri de interactiune si joaca intre parinti si bebelusi. Este mai mult decat atat, spun specialistii, care evidentiaza cateva beneficii ale lui esentiale in dezvoltarea copilului.

Prin utilizarea lui "Cucu-bau" in joaca cu micutul il inveti totodata si un concept important, si anume acela de permanenta a obiectelor. Aceste concepte abstracte (timp, permanenta etc.) sunt greu de inteles si pentru copii mai mari, daramite pentru bebelusi, insa acest mic truc ii ajuta sa invete, in timp, cateva lucruri esentiale:

  • in prima faza va gandi ca atunci cand un obiect dispare din raza lui vizuala, el nu mai exista; insa, jucand Cucu-Bau constant il ajuti pe micut sa inteleaga ca si daca un lucru este ascuns pe moment, el totusi exista, chiar daca nu il mai vede.

Este un concept esential, mai ales ca intelegerea lui il ajuta pe copil sa depaseasca mai usor anxietatea de separare, extrem de frecventa printre bebelusi. Astfel, bebelusul va intelege ca atunci cand tu pleci de langa el, nu pleci "pentru totdeauna" si ca te vei reintoarce.

Acest joculet, care pare pueril la o prima vedere, este o sursa grozava de "hrana" pentru creierul si sufletul micutului.

Cercetatorii au reusit sa descopere si mai mult importanta zambetelor si grimaselor hazlii ale parintilor in dezvoltarea micutului nu numai din punct de vedere cognitiv si vizual, ci si psihosocial si sipiritual. Bebelusii adora sa se uite la chipurile celor din jur, in special la cele ale lui mami si tati.

De fiecare daca cand ai contact vizual cu micutul tau, cand ii zambesti sau pur si simplu te holbezi la el, nu faci decat sa ii incurajezi absolut fiecare arie din dezvoltarea lui. Din punct de vedere fizic, zambetul tau reprezinta un semnal transmis creierului pentru a se dezvolta. Social vorbind, deja ii construiesti baza si premisele unei dezvoltari sanatoase in ceea ce priveste siguranta si adaptarea la relatii intime, apropiate cu cei din jur. Iar din perspectiva spirituala il ajuti sa isi consolideze bucuria, veselia si dragostea.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cucu-bau bebelusi Dezvoltare bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre