Jucarii pentru bebelusii pana la 3 luni

/ / Modificat: 2017-09-27
Jucarii pentru bebelusii pana la 3 luni

Nou nascutul este de cele mai multe ori o necunoscuta pentru parinti si familie (copilul este ca "un ghem de protoplasma"). Sugarul este in marea majoritate a timpului inactiv (doarme pana la 18 ore pe zi).

Singurele activitati caracteristice acestei varste mici sunt alimentatia (suptul) si plansul care contrar percetiei generale, sunt mari consumatoare de energie. Stabilirea unei legaturi emotionale reciproce la aceasta varsta pare destul de dificil de realizat si are la baza componente in mare parte reflexe.

Comunicarea si jocul sunt posibile chiar si la varste foarte fragede, odata cu dezvoltarea anumitor simturi precum auzul, vazul (destul de putin dezvoltat in primele zile, este capabil sa vada obiecte pana la o distanta de 15-30 de ochi si manifesta o oarecare preferinta pentru chipul mame) si mirosul.

In primele zile dupa nastere, simtul tactil este cel care sta la baza comunicarii si stabilirii unei legaturi fizice si emotionale intre sugar si mama acestuia. Incepand cu varsta de 3 luni, majoritatea simturilor sunt suficient dezvoltate pentru a asigura o atentie si un interes sporit a copilului asupra celor ce se intampla in jur. Copilul isi recunoaste mama dupa vaz si auz, mirosurile ii devin familiare si coordonarea neuropsihomatica ii permite efectuare anumitor activitati fizice elementare (de exemplu prinde jucariile cu mana).

Nota: Mama nu trebuie sa uite ca uneori copilului ii sunt necesare mai multe secunde sa reactioneze la anumiti stimuli (in primele luni dupa nastere predomina reactiile reflexe la stimuli). Recunoasterea mamei dupa voce sau imagine poate necesita cateva secunde.

Acest lucru nu trebuie sa ingrijoreze mama, deoarece in timp, odata cu dezvolatrea completa a sistemului nervos central si al simturilor elementare, se vor perfectiona toate aceste aptitudini.

Jocuri si jucarii

De cele mai multe ori majoritatea obiectelor din mediul inconjurator, exceptandu-le pe cele care pot pune in pericol sanatatea sau chiar viata (obiectele taiaose, electrice sau cu potential toxic) pot constitui obiecte de joaca pentru copilul dumneavoastra. Nu trebuie sa mire faptul ca de foarte multe ori copilul va alege sa se joace cu lucruri cel putin ciudate (ambalaje, cutii, tacamuri, hartii, mancare, haine colorate, etc). De aceea este foarte important ca nou nascutul sa fie supravegheat corespunzator pentru a evita situatiile care ii pot pune sanatatea in pericol.

Varstele mici sunt corelate direct proportional cu predispozitia la diferite accidentari, curiozitatea, energia debordanta si totodata inocenta, sunt factorii incriminati pentru astfel de situatii neplacute. Otravirile accidentale, arsurile si electrocutarea sunt destul de frecvent intalnite la varste mici si deseori pot fi fatale.

Este recomandat ca in primele luni de viata sa fie selectionate atent obiectele de joaca a copilului. Stim ca fiecare jucarie are o indicatie pentru o anumita varsta (de exemplu in primele luni de viata sunt recomandate jucariile de plus, hipoalergice, jucariile compacte colorate sau care emit sunete).

Trebuie ca mama sa fie extrem de atenta la obiectele sau jucariile care pot fi inghitite (asfixierea este de asemenea des intalnita la copii mici).

Mama, respectiv bona, trebuie sa diversifice si sa stimuleze pozitiv imaginatia nou nascutului prin captarea atentiei catre anumite obiecte sau jocuri. Comunicare verbala si limbajul corporal sunt foarte importante in jocul cu copilul. Nou nascutul constientizeaza din primele zile o atmosfera pozitiva din mediul inconjurator, de aceea mama trebuie sa-i zambeasca,  sa-i rada si sa-i vorbeasca cat mai mult posibil.

Cu toate ca cititul constituie apanajul varstelor mai mari, multii copii par sa se linisteasca si sa savureze ascultarea unui basm, in special daca acest lucru devine un ritual zilnic. Chiar daca la varste fragede copii nu inteleg pre multe atunci cand privsc imaginile unei carti frumos ilustrate si colorate, sunt intotdeauna fascinati de ceea ce vad.

Calatoria in dulapul mamei

Colectia variata de haine a unei tinere mamici poate sa-si gaseasca dupa nastere si o alta utilitate. Faurirea unui patut de joaca din hainele mai noi sau mai vechi ale mamicii pot constitui un adevarat deliciu pentru nou nascut.

Matasea, casmirul, pulovarele moi, bluzitele colorate, esarfele parfumate stimuleaza simtul tactil si in plus sunt lipsie de pericole. O atentie speciala in cazul anumitor materiale care pot determina anumite alergii (de cele mai multe ori exemplificate prin stranut, inrosirea ochilor sau lacrimatie excesiva).

In cateva luni, copilul va manifesta un interes deosebit pentru articolele vestimentare cu diferite accesorii, broderii sau embleme colorate, insa pana atunci, acesta se va bucura doar de senzatia placuta conferita de atingerea acestora.

Jucarii zburatoare

Poate parea surprinzator faptul ca si cele mai banale lucruri din casa pot constitui jucarii extrem de atractive si distractive pentru copilul mic. Va prezentam cateva exemple: o lingura de lemn, legata la un capat cu o panglica colorata si care este agatata deasupra patutului copilului poate parea destul de interesanta mai ales atunci cand este pusa in miscare.

O batista sau o esarfa colorata, usoara aruncata in aer si care este lasata sa aterizeze usor pe capul micutului poate fi de asemenea extrem de atractiva. Asocierea acestor jocuri cu stimuli auditivi (de exemplu de cate ori miscati obiectul respectiv puteti sa-i adresati un anumit grup de vocale si consoane).

Este important sa amintim faptul ca obiectele de tipul esarfelor, snururilor sau panglicilor pot deveni periculoase in special atunci cand copilul ramane nesupravegheat, deoarece pot determina accidente destul de grave (asfixii, stangulari). De asemenea nu trebuie sa uitam si faptul ca la varste mici copii au tentatia sa guste cam orice le cade in mana, si astfel sa inghita si sa se sufoce cu diferite obiecte din mediul inconjurator!

Cantecul de leagan

Cantecul de leagan este un obicei bine pastrat de mai bine de 3000 de ani si para sa aiba un efect calmant, sedativ asupra copilului mic. Nu conteaza talentul vocal ci mai degraba timbrul si tonalitatea vocii. Este binecunoscut faptul ca fetusii recunosc vocea mamei chiar si in viata intrauterina (echografia 4D, a aratat faptul ca fetusii chiar zambesc in momentul in care acestia aud vocea mamei).

Se pot incerca mai multe tonalitati, pentru a vedea la care dintre acestea se obtine reactia dorita de la nou nascut. Cantecele mai vioaie, acompaniate de o mimica hazlie sunt recomandate ori de cate ori gasiti timpul necesar si buna dispozitie necesara. O melodie lenta  cu toanlitate joasa, repetata seara de seara poate constitui un adevarat "somnifer" pentru copilul dus la culcare. Chiar si suptul la san poate fi stimulat prin cantat.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Jucarii bebelusi Importanta jocului Jucarii copii

Articole recomandate

Citeste si despre