Jocuri pentru primul an de viata al bebelusului

/ / Modificat: 2011-10-09
Jocuri pentru primul an de viata al bebelusului

Joaca cu bebelusul tau nu este doar o perioada de distractie si de destindere pentru el. Din timpul si felul in care te joci cu el bebele invata o multime de lucruri noi care-l vor ajuta mai tarziu. Iata ceteva idei de jocuri esentiale pe care sa le folosesti cu bebelusul tau!

Jocul cu mingiuta

Alege o mingiuta colorata, de dimensiuni relativ mici si o cutiuta de carton langa. Stai in fata micutului tau, arata-i mingea si apoi pune-o in cutie, inchizand-o, dar fa-o in fata lui. Apoi intreaba-l pe micut suprinsa unde a disparut mingea. Incurajeaza-l sa deschida cutiuta pentru a o gasi. Este o modalitate excelenta pentru copil de a invata despre permanenta obiectelor – faptul ca un obiect exista chiar daca nu il poti vedea.

Casoletele din bucatarie

Atunci cand cumperi casolete pentru depozitarea alimentelor ai grija sa fie cat mai colorate. Eventual sa aiba un amalgam de culori pe ele. Pentru ca ele servesc foate bine pe post de joculet pentru bebelusul tau mai mic de un an. Poti folosi si cutiile de iaurtel sau vasele de plastic pentru bebelusi.

Descrie-i bebelusului culorile si forma fiecarei caserole in parte si apoi construiti un turn din ele folosindu-va de diverse marimi. Odata ce turnul este complet, tu si micutul puteti avea placerea de a-l darama impreuna. Aceasta activitate il invata pe bebe despre forme si culori si despre relatia cauza-efect.

Jocurile de la baita

Transforma fiecare baita a bebelusului intr-o aventura subacvatica. Umple cadita cu jucarii speciale dar si cutiute si mici linguri de plastic. Incurajeaza bebele sa le umple si sa rastoarne apa dintr-una intr-alta. Foloseste-te de burete si invata-l cum sa stranga buretelul pentru a scurge apa etc.

Jocul cu masinuta

Pune bebele sa stea in fata ta la o distanta relativ mica. Ia o masinuta si impinge-o catre el. Incurajeaza-l sa faca la fel. Repetati de mai multe ori miscarea. Este un joculet simplu, dar care il invata pe copil in timp ce inseamna sa iti astepti randul pentru a face ceva. Acest lucru ii va folosi cand va incepe sa lege conversatii cu ceilalti si pentru a imparti lucrurile cu parteneri de joaca.

Joaca cu piureul

Acest joculet lasa putina mizerie in urma, dar specialistii sustin ca are un efect garantat. Pune bebelusul de 8-12 luni in scaunel sau pe podea cu o paturica in fata. Pune-i pe paturica mai multe tipuri de piureuri colorate sau iaurtele. Lasa-l pe micut sa fie un mic artist cu mancarea, sa bage degetele in ea sau sa se manjeasca pe fata etc. Pe masura ce pune mana in cate unul care-l captiveaza vorbeste-i despre respectivul aliment (ce este, ce culoare are, ca este moale etc.).

Colectarea de culori

Ia saculetul sau cosul de jucarii al bebelusului si impreuna cu micutul impartiti jucariile pe culori: rosii, galbene, albastre sau verzi. Incepe mai intai tu sa pui cate unul sau doua obiecte din fiecare culoare, mentionand de fiecare data culoarea. Apoi, pune-l si pe micut sa iti dea un obiect de o anumita culoare pentru a-ti da seama daca reuseste sa asocieze culoarea rosie cu termenul "rosu" sau cu alta culoare. Apoi, pe masura ce micutul invata culorile, pune-l sa iti dea obiecte specifice de anumite culori.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre