Jocul bebelusului in functie de varsta

/ / Modificat: 2013-04-11
Jocul bebelusului in functie de varsta

Jocul ocupa un rol foarte important in dezvoltarea bebelusului, unul diferit in functie de varsta la care se afla micutul. Fiecare resursa pe care copilul o foloseste in timpul jocului participa la dezvoltarea inteligentei, a coordonarii corporale, a motricitatii fine si chiar a stimei sale de sine. Jocul este modalitatea prin care un copil cunoaste lumea si creste mare si puternic, cu zambetul pe buze.

Fiecare varsta este diferita pentru bebelusi, iar acest lucru se aplica si in cazul formei pe care o ia jocul. Iata cum se transforma abilitatile copilului odata cu trecerea timpului, in raport cu modul de desfasurare a jocurilor!  

Jocul cu mingea

Dintre toate jucariile noi, sofisticate si tehnologizate, mingea ramane una dintre jucariile preferate si fascinante pentru bebelusi. De altfel, parintii observa deseori ca micutii lor au tendinta sa se ataseze de jucarii clasice, banale, in loc sa revina constant la cele complexe.

Mingea este o jucarie clasica, versatila, cu care bebelusul se poate juca oriunde si oricand. Ea insoteste copilul in calatoria lunga spre maturizare, de la primele luni de viata, pana in adolescenta.

La varsta de 6 luni, copilul incepe sa fixeze cu privirea mingea si sa o atinga cu manutele. Il impresioneaza textura suprafetei, de aceea este ideal sa ii oferi una cu protuberante.

Cand implineste 12 luni, bebelusul poate deja sa ruleze mingea de la el la tine, adorand acest joc extrem de distractiv pentru el.

Cand aniverseaza 18 luni, puiul tau poate deja sa arunce bine mingea si sa o dea peste cap.

La 2 ani, o poate lovi cu piciorul si o poate trece de pe un picior pe celalalt, urmand ca la 3 ani sa poata suta mingea catre o tinta prestabilita, fara probleme!  

Jocul cu cuburile de lemn

Cuburile de lemn raman si ele jucarii de baza pentru bebelusi, reusind in simplitatea lor sa suscite interesul celor mici de a cunoaste lumea si fenomenele fizice primare.

cuburi-lemn

La 6 luni de viata, prichindeii incep sa le molfaie, sa le roteasca in manute si chiar sa le tina.

La un an, nimic nu se compara cu bucuria micutului tau de a ciocni un cub de celalalt, pentru a se delecta cu vibratiile si sunetul specific.

De la 18 luni, micul constructor poate deja sa aseze 2-3 cuburi unul peste celalalt, iar la 2 ani poate construi modele inalte, pe masura ce coordonarea lui se perfectioneaza.

La 3 anisori, jocul cu cuburile de lemn ii permite copilului sa creeze structuri care seamana cu peisaje din realitate, precum fortarete, poduri sau tunele.  

Jocul cu creioanele

Jocul cu creioanele incepe in jurul varstei de 12 luni, cand bebelusul poate sa tina creionul intre degetul mare si aratator, pentru a mazgali pe hartie (in rest, probabil ca ii place sa il foloseasca la irezistibilul molfait).

copil-creioane-colorate

La 18 luni, isi va folosi creioanele pentru a-ti imita desenele, daca vrei sa ii oferi un exemplu motivant. De la 2 ani, copilul poate sa deseneze singur pe o coala, inspirandu-se din realitate.

De la 3 ani, cel mic poate sa copieze forma unui cerc sau a unui patrat, dar si sa deseneze diverse parti anatomice umane. Tot in aceasta perioada, incepe sa recunoasca diversele nuante ale creioanelor si sa le asocieze cu elementele din natura.  

Jocul cu animalutele din plus

Animalutele din plus iau si ele cate un chip nou in timpul jocului, in functie de varsta bebelusului. La 6 luni, un ursulet pufos este interesant pentru cel mic din prisma texturii: ii place sa il simta in gurita si sa il pipaie in palme.

copil-jucarie-plus

De la 12 luni, animalutul din plus devine deja un companion pe care bebelusul il poarta cu sine si il cere pentru confort (in special inainte de culcare). La 18 luni, copilul incepe sa asocieze animalul cu realitatea si sa macane, sa latre, sa miaune, in functie de identitatea jucariei.

De la 2 ani, copilul va introduce animalutul din plus in diverse jocuri ale imaginatiei sale, prefacandu-se ca il hraneste, il trateaza la medic sau il plimba in parc. De la 3 ani, domnul Teddy sau distinsa doamna Fulga este deja un prieten adevarat, caruia prescolarul i se confeseaza de fiecare data cand vrea sa poarte o conversatie imaginara (un alt joc util in dezvoltarea emotionala a celor mici!).  

Cum s-a schimbat jocul bebelusului tau pe masura ce a crescut? Spune-ne frumoasa ta poveste in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Jocuri bebelusi Evolutie jocuri varsta Jocuri copii Jucarii copii

Articole recomandate

Citeste si despre