Stimularea simturilor bazale ale copilului mic

/ / Modificat: 2007-01-10
Stimularea simturilor bazale ale copilului mic





 

Stimularea simturilor sta la baza cunoasterii. Copilul mic trebuie sa interactioneze prin intermediul tuturor simturilor pentru a putea invata despre oameni, locuri si lucruri in general.

Fiecare interactiune ofera informatii noi despre utilitatea si locul fiecarui obiect in mediul inconjurator.

Studiile de specialitate au aratat faptul ca nou-nascutii si copii crescuti intr-un mediu care le-a oferit posibilitatea de a invata despre experiente noi, au un creier mult mai activ decat ceilalti copii care nu au avut parte de acest gen de stimulare senzoriala.

Nu trebuie sa uitam insa ca suprastimularea senzoriala poate fi daunatoare, de aceea copilul nu trebuie "bombardat" continuu cu informatii noi. Plansul, indispozitia, neatentia sau somnolenta sunt semne care arata ca copilul a obosit.

Suprastimularea poate crea confuzie si nesiguranta si nu aduce nici un beneficiu in educatia copilului.

Exista diferite metode de a stimula simturile copilului si care se realizeaza in mare parte prin joc. Joaca este o necesitate, deorece este principala activitate cu rol in dezvoltarea si educarea copilului.

Simtul auditiv (auzul), este dezvoltat aproape in intregime inca de la nastere, de aceea vocea mamei si muzica sunt extrem de importante inca din prima zi.

Simtul vizual (vederea), se perfectioneaza mai tarziu (dupa cateva saptamani), atunci cand copilul se va simti atras de orice obiect sau jucarie frumos colorata.

Stimularea miscarii este de asemenea importanta deoarece grabeste invatarea mersului (intareste sistemul muscular si osos, perfectioneaza pastrarea corespunzatoare a echilibrului), intareste sistemul imunitar si fereste copilul de anumite afectiuni oferindu-i o mai mare libertarte de exprimare si explorare.

Parintii nu trebuie sa uite ca nou-nascutul si copilul in general, necesita supraveghere permanta deoarece si un moment de neatentie poate provoca accidentari grave.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre