Stii imediat cand copilul are febra

/ / Modificat: 2012-10-01
Stii imediat cand copilul are febra

Unul dintre momentele de alerta maxima este atunci cand cel mic are febra. Desi ai citit despre asta si ai primit o multime de sfaturi, nu poti fi linistita cand micutul plange si termometrul arata valori ingrijoratoare. Este bine cunoscut faptul ca febra nu reprezinta o afectiune in sine, ci un semnal ca organismul a contactat o infectie, iar acum lupta impotriva acesteia. Totusi, trebuie sa tinem sub control febra si sa o combatem daca valorile sunt prea mari.

Cand trebuie sa ne ingrijoreze febra?

Pana nu demult, tratamentul unei afectiuni insotite de febra incepea numai pe baza numarului de grade aratate de termometru, insa specialistii au descoperit ca o foarte mare importanta o are si starea de sanatate generala a copilului.  Astfel, daca temperatura este sub 38.9° C, febra la copii nu necesita tratament decat daca acestia au o stare proasta. Este indicat sa apelezi la un medic sau sa mergi imediat la Urgenta in cazul in care sugarul mai mic de 3 luni are temperatura rectala de 38° C sau mai mare.

Febra la sugari poate prevesti o infectie destul de grava, iar la varste atat de mici este recomandat sa suni medicul si sa ii prezinti in detaliu starea micului pacient. De cele mai multe ori, cu ajutorul sfaturilor profesionale, poti trata acasa febra copilului (spre exemplu, pentru copiii cu varsta intre 3 luni si 3 ani care au temperatura sub 39° C). Daca febra a urcat peste 39° C, suna doctorul pentru a vedea daca este necesar un consult medical.

In toate cazurile, ai grija sa ii prezinti medicului toate simptomele copilului pentru ca orice detaliu poate fi important in administrarea tratamentului: cand s-a instalat si cum a evoluat febra, cu cine a intrat copilul in contact, care e starea lui generala de sanatate, ce masuri de reducere a febrei ai luat pana atunci etc.

Cum masori cel mai usor temperatura copilului

Cand cel mic are febra, plange, este agitat si nimic nu il poate linisti, este destul de dificil sa il tii nemiscat si sa ii masori temperatura cu termometrul obisnuit. In plus, nu masori o singura data, ci trebuie sa monitorizezi constant evolutia febrei; de aceea, este bine sa ai in casa un termometru special pentru copii, care sa masoare rapid, fara sa creeze disconfort micutului.

termometru

Inovatia ultimilor ani este termometrul cu infrarosu, care masoara temperatura prin scanare, instanteneu (in 1 – 3 secunde), cu exactitate maxima. Thermoval duo scan este un termometru cu infrarosu care masoara temperatura prin doua metode: in ureche si pe frunte. Masurarea in ureche se bazeaza pe detectarea undelor infrarosii emise la nivelul timpanului, in timp ce pe frunte se masoara radiatia emisa la suprafata pielii, in dreptul tamplei.

Unde este mai indicat sa masori: pe frunte sau in ureche?

Masurarea temperaturii pe frunte este cea mai comoda si mai putin invaziva metoda de masurare. Tehnologia cu infrarosu a termometrului Thermoval duo scan permite detectarea valorilor in doar 3 secunde, timp in care se scaneaza fruntea plecand de la mijlocul acesteia, spre tampla. Fata de masurarea in ureche, aceasta metoda este recomandata cu precadere sugarilor pana la 6 luni, alaturi de masurarea intrarectala.

Pentru a fi sigura ca obtii valori exacte, cel mai indicat este sa masori temperatura la nivelul urechii. Aceasta metoda este cea mai potrivita daca vrei sa afli valorile cele mai apropiate de temperatura interna a corpului. Mai exact, masurand temperatura cu Thermoval duo scan la nivelul urechii, obtii valori similiare masuratorii rectale (cu un termometru digital), fara inconvenientele acesteia. Astfel, bebelusul nu este in niciun fel deranjat, iar tu nu trebuie sa iti mai faci griji ca ar urma o masurare anevoioasa.  Cu Thermoval duo scan dureaza 1 secunda sa masori temperatura copilului la nivelul urechii!

Ce faci daca valoarea masurata nu ti se pare corecta

Temperatura la nivelul fruntii poate fi influentata de o serie de factori externi (temperatura din camera, transpiratie, urme de produse cosmetice etc.), prin urmare este posibil sa sesizezi diferente de valori intre aceasta metoda si masurarea in ureche. Daca diferenta este mare, masoara si la nivelul urechii si ia in considerare aceasta valoare. In plus, este recomandat sa astepti cel putin 30 de minute inainte de masurare atunci cand vii de afara, intr-o zi friguroasa.

Cand masuram temperatura in ureche, suntem tentati sa o verificam la ambele urechi, pentru mai multa siguranta. In general nu exista o diferenta mare, insa temperatura poate varia usor pe fondul catorva cauze: mici dopuri de ceara, particularitati anatomice, pozitia varfului termometrului in timpul masurarii, supraincalzirea urechii (de exemplu, pe timpul somnului). Daca cel mic a dormit intr-o parte, temperatura la nivelul acelei urechi a crescut; in acest caz este bine sa astepti 5 minute dupa ce copilul s-a trezit si apoi sa masori temperatura.

Afla totul despre termometrul pentru frunte si ureche Thermoval duo scan pe www.masoarafebra.ro.

In perioada 17 septembrie - 17 decembrie 2012 te asteapta un concurs cu premii speciale: poti castiga lunar unul din cele 5 termometre Thermoval duo scan sau unul din cele 15 seturi compuse din bavetica si bol pentru voiaj, cu capac si lingurita. Viziteaza-ne pe www.masoarafebra.ro.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sugar temperatura

Articole recomandate

Citeste si despre