Relatia bebelusului cu animalul de companie

/ / Modificat: 2011-02-15
Relatia bebelusului cu animalul de companie

Animalele de companie s-au dovedit a fi extrem de benefice in dezvoltarea si sanatatea atat fizica, cat si psihica a copiilor. Iar in cele mai multe cazuri e vorba de "dragoste la prima vedere" intre bebelus si micutul animalut. Exista si situatii in care intalnesti o dragoste cu nabadai, iar relatia dintre micut si pet nu incepe cu dreptul. Cum ii ajuti sa consolideze o relatie trainica de prietenie intre ei?

Cel mai indicat este sa il lasi pe copil sa aleaga animalutul pe care si-l doreste. Dar ce faci daca copilul tau este inca bebelus sau nou-nascut si s-a nascut intr-o familie care are deja un membru cu 4 picioare in adoptie? Trebuie sa il ajuti pe copil sa construiasca o relatie sanatoasa cu animalul.

Fa-le cunostinta asa cum se cuvine!

Inainte de a veni cu bebelusul acasa de la maternitate, du-i animalutului un articol vestimentar al copilului pentru a-l mirosi. Simtul mirosului este esential la animale, iar familiarizarea cu un lucru al copilului reprezinta primul pas in imprietenirea dintre ei.

Mama trebuie sa intre in casa fara micut in brate si sa intampine animalutul!

La revenirea din maternitate este vital ca mamica sa intre prima in casa, fara bebelus in brate, si sa intampine animalutul cum se cuvine. Mai ales daca vorbim de un catel sau de o pisicuta. Acestia vor fi exaltati sa te vada, iar daca tu acorzi mai multa atentie copilului, vor prinde o aversiune fata de el.

Cum consolidezi relatia dintre catel si bebelus?

  • pune pe cineva sa tina bine catelul si sa ii puna lesa in timp ce tu stai pe un scaunel tinand bebelusul in poala si punandu-i o mana pe caput (arata in ochii catelului un semn de protectivitate si siguranta a faptului ca e o noua persoana in casa si elimina riscul ca animalul sa sara la urechiusele copilului);

  • nu pune bebelusul pe podea (la nivelul catelului) si nu il tine niciodata deasupra capului cainelui, pentru ca il incurajezi sa sara;

  • vorbeste cu catelul intr-o tonalitate calda si normala, mangaindu-l si alintandu-l;

  • daca nu afiseaza un comportament agresiv, cum ar fi marait, suierat, retragerea urechilor in spate, coborarea cozii atunci ii poti permite apropierea de copil pentru a-l mirosi (fara sa-l linga – linsul este o sursa de germeni); daca acesta manifesta chiar si cel mai mic semn de agresivitate spune-i ferm "nu" si comanda-i sa se retraga din camera;

  • chiar daca catelul este prietenos de fel, este bine sa il tii mereu in lesa in preajma copilului deoarece comportamentul acestora este imprevizibil.

Relatia dintre pisica si bebelus, ca cea dintre soarece si pisica?

Cam da, spun specialistii! Ei sustin ca din cauza faptului ca pisica este o felina imprevizibila prin natura ei este indicat sa tii departe noul-nascut de ea. Nu este recomandat sa stabilesti nicio legatura intre pisica si bebelusi. Lasa-i sa interactioneze mai bine de la distanta!

Semne la care trebuie sa fii atenta cand bebelusul este in preajma animalutelor

Uneori, pisicile si cateii pot deveni foarte gelosi pe atentia pe care o acorzi bebelusului si pot reactiona agresiv. Iata cateva semne de agresiune la care trebuie sa fii atenta cand esti in preajma lor cu cel mic:

  • latra;

  • maraie;

  • i se ridica parul pe spate;

  • isi retrage urechile in spate;

  • isi baga codita intre picioare sau o indreapta;

  • daca pisica se furiseaza pe langa tine si pe langa copil;

  • au un comportament retras si refuza sa manance etc.

Este important sa il tratezi pe animalut la fel ca pe un copil sau ca pe orice alt membru al familiei. Este indicat sa acorzi atentie cat de cat egala celor doi membri ai familiei, pentru ca gelozia poate aparea si la acest nivel si este mai periculoasa decat rivalitatea dintre frati.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Relatia bebelusului cu animalul de companie Animale de companie Catei pisici sanatate copii Siguranta bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre