Primele incaltari ale bebelusului

/ / Modificat: 2011-01-06
Primele incaltari ale bebelusului

Primele incaltari ale bebelusului reprezinta provocare pentru multi parinti. In special in privinta varstei la care ar trebui sa ii cumpere si a modelului potrivit. Specialistii sustin ca inainte de a incepe sa mearga bebelusul nu are nevoie de pantofiori. De fapt, incaltarea copilului la momentul neportivit poate duce la deformari ale piciorului si la probleme de mers.

Specialistii avertizeaza ca pana cand incepe sa mearga bebelusul nu ar trebui incaltat nici macar in pantofi de sustinere. Este de preferat ca la aceasta varsta copiilor sa li se puna in picioare sosetele sau botosei pentru a incalzi picioarele, iar daca nu, sa lasa-i picioarele cat mai libere. In casa sau pe suprafete sigure poti lasa micutul sa mearga si descult.

De ce trebuie sa tii cont cand cumperi prima pereche de pantofi a copilului?

  • In momentul in care bebelusul incepe sa faca primii pasi este vremea si pentru prima pereche de pantofiori. Acestia vor avea rolul de a proteja talpa copilului de diverse rani sau accidente care pot aparea pe diverse suprafete pe care merge copilul.

  • Lasa deoparte moda, culorile si modelele haioase cand alegi incaltarile, siguranta copilului este mai presus de toate. Pantofiorii trebuie sa aiba o talpa de sustinere (probabil din cauciuc) si sa fie destul de inalti. Alege modele sport pentru ca trebuie sa fie comozi.

  • Alege sa cumperi pantofii dintr-un magazin de specialitate, care iti inspira incredere si ofera un certificat de garantie si siguranta la ei.

  • Atunci cand cumperi pantofii copilului, fa-o dupa-amiaza sau spre seara. Atunci cand copilul se trezeste, organismul este relaxat. In timpul zilei piciorusele micutului incep sa se umfle usor, cam in procent de 5%. fata de atunci cand se trezeste. Daca iei incaltarile dimineata, probandu-le pe un piciorus relaxat, s-ar putea sa ii fie mici. Daca le probeaza dupa-amiaza vei alege marimea potrivita care sa se fixeze bine pe picior.

  • Atunci cand probezi pantofiorii in picioarele micutului trebuie sa o faci cu el stand in picioare. Verifica sa existe suficient spatiu intre calcai si pantof cat sa bagi varful degetului tau mic intre. Piciorusul nu trebuie sa stea fix, ci trebuie sa aiba putin loc pentru a se misca si pentru flexibilitate.

  • Varful pantofilor trebuie sa fie rotund si suficient de lat pentru ca degetele sa stea perfect intinse in ei.

  • Alege materiale de calitate, naturale, prin care piciorul copilului sa poata respora usor atat la interior, cat si la exterior. Poate sa fie din panza, velur, piele moale, dar evita pielea rigida si materialele sitntetice care provoaca transpiratia picioarului.

  • Uita-te cu atentie la talpi. Acestea trebuie sa fie obligatoriu flexibile si sa rezistente, nu sa fie rigide si netede. Doar talpile cu creste, antiderapante vor oferi o tractiune buna si siguranta ca micutul nu va avea probleme de exhilibru.

  • De asemenea, talpa nu trebuie sa fie plata, ci este indicat sa aiba un mic toc de 1 maxim 2 cm. Verifica de asemenea daca pantofii au o bolta plantara. Aceasta este indicata pentru a combate platfusul.

  • Pantofii trebuie sa aiba neaparat sistem de inchidere. Nu se recomanda pantofiorii care pot scapa din picioare in efortul bebelusului de a merge. Pentru primul an sunt indicate sireturile pentru ca adapteaza foarte bine incaltarile formei piciorului, evitandu-se astfel rigiditatea.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre