Diferente in dezvoltarea creierului la fetite si baieti

/ / Modificat: 2011-02-18
Diferente in dezvoltarea creierului la fetite si baieti

Probabil ca ai observat cu ochiul liber faptul ca fetitele au o tendinta fireasca parca de a se juca cu papusi si rujuri, in timp ce baieteii prefera oricand masinutele. Este adevarat ca modelele de comportament se invata, insa specialistii sustin ca inca de dinainte de a se naste, creierul baietilor si al fetelor se dezvolta diferit.

Se poate spune ca exista un creier de fete si unul de baieti?

Exista diferente fizice evidente intre dezvoltarea creierului la baieti si fete, de la nastere si pana la maturitate. Insa expertii nu au reusit sa evidentieze exact cum anume afecteaza acest lucru comportamentul si personalitatea.

  • Testele RMN au aratat ca unele portiuni din creierul fetitelor se dezvolta mai repede decat la baieti, insa acelasi lucru se intampla si la baietei cu alte portiuni din creier. Acest lucru inseamna ca fetite si baietei de aceeasi varsta pot avea stadii diferite de dezvoltare a creierului. Se pare totusi ca la un moment dat, se ajung unii pe altii din urma din acest punct de vedere.
  • Si marimea creierului difera la sexe. Creierul baieteilor este mai usor mai mare decat al fetitelor. Specialistii sustin ca nu se stie care sunt implicatiile exacte ale acestui aspect.
  • Unele regiuni din creier, ca acelea care se ocupa cu controlul limbajului si emotiilor par sa fie mai dezvoltate la fetite decat la baieti, conform unor specialisti.
  • Se pare ca si o parte din corpul calos, cel care leaga cele 2 emisfere cerebrale ale creierului, este mai devzoltat la fetite decat la baieti. Unii sustin ca acest lucru inseamna ca fetele au tendinta de a folosi mai mult ambele emisfere in rezolvarea problemelor.
  • Mai multe studii au demonstrat ca barbatii au o amigdala usor mai mare. Aceasta este o regiune a creierului care controleaza emotiile mai profunde, cum ar fi frica.

Aceste mici diferente in structura creierului nu inseamna neaparat ca un anumit sex e mai bun la ceva decat altul. Specialistii explica cum creierul tinerilor este mereu in schimbare si transformare, cum anumite regiuni se dezvolta mai mult sau mai putin in functie de cum sunt stimulate si dezvoltate prin stimuli externi.

Gandesc fetitele altfel decat baieteii?

Mai multi cercetatori au realizat teste pe creierul mai multor copii, baieti si fete, si in urma unor chestionare cu intrebari-cheie care le-au fost adresate, au facut cateva descoperiri interesante:

  • in majoritatea testelor, baietii si fetele au demonstrat abilitati similare (erau la fel de competenti la matematica de exemplu, ceea ce explica faptul ca lacunele in deprinderea abilitatilor matematice nu sunt de natura biologica, ci culturala);

  • fetele au fost mai bune in memorarea si redarea unor termeni de pe o lista de cuvinte;

  • tot fetele au fost mai bune in anumite activitati care solicitau dexteritatea degetelor, adica indemanarea, si gandirea rapida;

  • baieteii s-au descurcat mai bine ca fetitele la sarcini spatiale, cum ar fi organizarea anumitor cuburi sau piese pentru formarea anumitor modele.

Ceea ce este esential sa stii este faptul ca micutii au un creier flexibil. Ei formeaza conexiuni intre celulele acestuia, gasesc tot timpul domenii de interes noi si sii dezvolta abilitati in functie de ceea ce citesc, asculta, privesc sau invata din mediul inconjurator.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Diferente sexe

Articole recomandate

Citeste si despre