De la biberon la cana! Atat de usor!

/ / Modificat: 2007-12-12
De la biberon la cana! Atat de usor!

In general, un bebelus este pregatit sa faca tranzitia de la biberon la cana undeva intre 9 si 18 luni. Trecerea se face in functie de doua aspecte:


In general, un bebelus este pregatit sa faca tranzitia de la biberon la cana undeva intre 9 si 18 luni. Trecerea se face in functie de doua aspecte:

•  nevoia bebelusului de a suge trebuie sa se reduca sau sa se opreasca;

•  trebuie sa fie capabil sa isi controleze mainile si gura indeajuns de bine ca sa bea din cana.

Pentru a inlesni tranzitia exista cateva lucruri pe care le poti face inainte. In primul rand, in primele luni de viata ar trebui sa folosesti numai sticla atunci cand vine ora mesei, dar nu o lasa in pat langa el. In caz contrar, va incepe sa asocieze sticla cu ideea de siguranta si confort si nu doar cu mancarea.

Acesta este poate cel mai important lucru pe care poti sa il faci pentru a avea un proces usor de trecere.

Cand bebelusul tau implineste 6 luni, poti sa incepi sa ii dai sa bea din cana, dar nu iti face sperante ca va invata sa stapaneasca prea bine aceasta tehnica pana la varsta de 9 luni.

Ce fel de lapte ar trebui sa folosesc?   

Poti sa pui lapte de san in cana si poti, de asemenea, sa folosesti lapte praf. Pana cand implineste un an, foloseste lapte praf pe baza de fier pentru a preveni anemia cauzata de deficienta de fier in organism. Daca bebelusul tau are peste 12 luni, poti sa folosesti lapte integral.

Cum procedez?

Fa-ti un plan. Da-i sa manance numai cu biberonul inca din primele luni de viata. Nu lasa sticla langa el cand nu mananca pentru ca s-ar putea sa nu se mai desparta de ea ceea ce ingreuneaza trecerea de la biberon la cana.

Nu te grabi. Lasa-i timp sa se obisnuiasca cu ideea de a bea din cana. La aproximativ 6 luni, poti sa incepi sa ii dai ocazional o cana cu lapte de san, lapte praf sau pur si simplu suc doar ca sa-i arati ca lichidele pot fi baute si altfel. Un proces incet ii ofera bebelusului tau timp sa se adapteze.

Incepe cu o cantitate mica de lapte si creste-o pe parcurs. La inceput ii poti da cu cana 50ml de lapte de san sau praf la fiecare masa. (Sucul nu trebuie sa inlocuiasca laptele la masa.) Incheie masa cu o sticla de lapte.

Bebelusul tau va bea din ce in ce mai mult lapte cu cana. Odata ce incepi trecerea de la biberon la cana, asigura-te ca ii dai sa bea din cana la fiecare masa.

Cand copilul tau bea cel putin 100ml din cana la fiecare masa, poti sa elimini sticla de tot. Cina este masa preferata a bebelusilor si aceasta este ultima masa la care trebuie sa il lasi sa bea din sticla.

Daca bebelusul tau bea in total 500ml de lapte din cana pe zi, pe langa cele 3 mese de mancare solida si nu ii este dor de sticla, poti sa consideri ca trecerea a fost realizata cu succes.

Daca am probleme cu trecerea?

Procesul poate suferi si regrese din mai multe motive care includ stresul, schimbarile majore in privinta meselor sau a orei de culcare sau o boala. Daca apar asemenea piedici, asteapta pana se remediaza situatia sau pana cand boala ia sfarsit si apoi continua procesul.

Contacteaza medicul daca esti ingrijorata sau ai intrebari.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre