Cum sa alegem produsele cosmetice pentru bebe?

/ / Modificat: 2013-03-13
Cum sa alegem produsele cosmetice pentru bebe?

Folosim in fiecare zi produse cosmetice pentru ingrijirea pielii bebelusului: sapun, gel de dus, sampon, crema, ulei de masaj, crema pentru roseata funduletului.  Dar de foarte multe ori aceste produse contin ingrediente chimice cu impact negativ asupra sanatatii copilului. De multe ori citim pe eticheta ingredientele din care sunt fabricate aceste produse si ne aducem aminte de lectia de chimie.

Sunt deja studii care arata ca unele ingrediente sunt nefaste sanatatii noastre, favorizand chiar aparitia cancerului. S-a dovedit deja ca aluminiul, uleiurile minerale derivate din petrol, parabenii, fenoxietanolul, SLS-ul (sodium lauryl sulfat)  provoaca pe termen lung de la alergii pana la boli mult mai grave. In jur de 9000 de produse chimice sunt utilizate in mod regulat de industria cosmetica, multe dintre ele fiind nocive pentru sanatate. Ele sunt utilizate in cantitati mici pentru a raspunde reglementarilor sanitare.

De aceea este foarte important sa alegem produse cat mai naturale pentru ingrijirea bebelusului, care are o piele mult mai sensibila decat a adultului. Dar cum sa facem aceasta alegere? Exista produse pe care producatorii le vand drept naturale si altele BIO. Produsele certificate BIO prezinta urmatoarele avantaje:

  • promovarea utilizarii produsele provenite din agricultura organica si respectarea biodiversitatii;
  • folosirea resurselor naturale in mod responsabil si respectarea mediului inconjurator;
  • utilizarea proceselor curate si respectuoase fata de sanatatea oamenilor si mediul inconjurator;
  • integrarea si dezvoltarea conceptului de "Green Chemistry".

Mai multe informatii gasiti in pagina: http://www.cosmos-standard.org/.

Beneficiile pe care aceste produse le aduc sunt urmatoarele:

Respectul fata de om

In afara absentei materiilor prime care pot contine substante chimice si poluante (pesticide, ingrasaminte chimice de sinteza, OMG…) care, pe termen lung pot sa fie nefaste corpului nostru si mediului, produsul cosmetic conform cu standardul cosmeticii ecologice si biologice este bogat in activi de origine naturala, in concordanta cu pielea noastra.

Trasabilitatea

Nu este intotdeauna usor sa intelegem compozitia exacta a unui produs cosmetic conventional si sa identificam provenienta materiilor prime care il compun. Cosmetologia biologica este astazi controlata de organisme independente. Acest lucru permite garantarea unei trasabilitati sigure a ingredientelor, a procesului de fabricatie si a produselor finite. 

Prezervarea mediului inconjurator

Agricultura biologica este un mod de productie care respecta prin definitie biodiversitatea si echilibrele naturale. Prin sustinerea activa a acestei practici agricole, cu totii ajutam la imbunatatirea calitatii apei, solurilor si aerului.

Bogatia produselor bio

Natura ne ofera o gama foarte diversa de ingrediente. Fiecare ingredient, fie el de origine vegetala sau minerala, are proprietati bine definite. Aceasta diversitate naturala favorizeaza crearea de largi game de produse eficiente, foarte naturale si sanatoase. (Definitie preluata de pe: http://www.cosmebio.org/fr/pourquoi-la-cosmetique-bio.php.)

Pentru o intelegere mai usoara a acestor principii, iata ce reprezinta labelul BIO de pe eticheta unui produs certificat:

  • minimum 95% ingrediente naturale sau de origine naturala;
  • minimum 95% din ingredientele vegetale provin din agricultura biologica;
  • minimum 10% din totalul ingredientelor provin din agricultura biologica.

Nota: Produsele cosmetice sunt compuse de multe ori in procent de 50 pana la 80% din apa, care nu se certifica.

Compania Planete Bleue produce cosmeticele Born to Bio pentru bebelusi in regiunea Vichy din Franta, renumita pentru calitatile apei termale. Planete Bleue  reprezinta un angajament de incredere. Toate produsele cosmetice Born to Bio sunt certificate Cosmebio Ecocert. Sunt fabricate din produse naturale care respecta pielea si parul cosumatorilor. Toate ingredientele sunt selectionate dintre cele mai blande si eficiente in mod natural. Gasiti produsele Born to Bio pe www.bio-trade.ro.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre