Siguranta bebelusului, lucruri pe care sa nu le lasi niciodata in preajma lui

/ / Modificat: 2012-05-29
Siguranta bebelusului, lucruri pe care sa nu le lasi niciodata in preajma lui

Siguranta bebelusului este prioritatea oricarui parinte, mai ales ca la aceasta varsta micutii sunt sensibili, vulnerabili si expusi multor pericole. Inecul, sufocarea, intoxicatiile, iritatiile pielii si ranirile sunt doar cateva dintre accidentele grave prin care poate trece bebe chiar in propria casa, atunci cand in preajma lui sunt lasate lucruri cu risc ridicat de pericol. Iata care sunt acestea si cum il poti proteja pe copil de ele!

Obiecte ascutite

Obiectele ascutite sau taioase sunt cele mai mari pericole pentru siguranta bebelusului. Este foarte important sa fii precauta in ceea ce priveste securitatea casei, atunci cand ai un bebe in preajma, mai ales daca a inceput sa se tarasca sau chiar sa faca cativa pasi, ajutat de mobilierul din jur, deoarece este curios sa puna mana pe orice.

O foarfeca, un cutit, o furculita, o pila, chiar si un creion ascutit, pot deveni "arme" in manutele lui. Copilul si le poate baga in ochi, se poate taia sau intepa in ele, iar consecintele pot fi foarte grave.

Este bine sa "cureti" bine zona din jurul copilului de astfel de obiecte si sa te asiguri ca sunt puse undeva foarte sus si ca oricand s-ar ridica si s-ar deplasa prin casa, nu ar avea cum sa ajunga la ele.

Pudra de talc

Desi a fost folosita dintotdeauna de parinti pentru a proteja pielea funduletului bebelusului, cercetatorii au descoperit ca particulele de pudra inhalate de copil pot avea repercusiuni grave asupra sanatatii lui, in special la nivelul plamanilor.

Multi medici nu mai recomanda folosirea ei, insa daca o utilizezi in ingrijirea bebelusului, este bine sa o lasi cat mai departe de manutele dornice sa smotoceasca tot ce prind.

In cazul in care bebe pune mana pe sticla si o deschide accidental, pudra de talc se va imprastia peste tot in jurul lui si i-ar putea intra in gurita. Cu cat sunt inhalate mai multe particule, cu atat pericolul este mai mare.

Jucarii (alimente) de mici dimensiuni

Jucariile din ziua de astazi sunt din ce in ce mai complexe si complicate. Desi stii bine ca un bebelus sub varsta de un anisor nu se poate juca cu puzzle din bucati mici, cu lego-uri cu piese de mici dimensiuni sau cu masinute ori robotei in miniatura, bebe poate primi de la rude sau prieteni tot felul de jucarioare care nu sunt adecvate varstei lor.

Daca micutul tau apuca sa dezmembreze jucariile si sa le faca bucatele, este nevoie doar de o clipa de neatentie pentru a le baga in gurita si a se ineca cu ele.

Pahare sau sticle cu alcool

Pe masura ce bebe incepe sa isi dezvolte mobilitatea si sa prinda putere in manute si picioare, va fi dornic sa se deplaseze dintr-un loc intr-altul, tarandu-se sau mergand in patru labe ori chiar in picioare, tinandu-se de mobilier.

Daca intalneste in cale sticle desfacute de alcool sau pahare care il contin, sa nu crezi ca va ezita sa le deguste, mai ales daca te-a tot vazut pe tine sau pe altcineva ca bea din ele.

Coma alcoolica este cel mai mare risc care il paste pe copilul nesupravegheat atunci cand da iama in paharele cu alcool de pe masute sau din bucatarie.

Este foarte important sa le tii departe de el, in special in camerele din casa care reprezinta "zona lui de confort" si in care se plimba in voie.

Perne, paturi in patut (cand doarme)

Nu lasa perne, paturi mari si animale plusate de dimesiuni mari in patutul bebelusului atunci cand doarme. Sunt unele dintre obiectele cu cel mai mare grad de risc de sufocare la bebelusi.

Miscarile din timpul somnului il pot face pe copil sa isi traga paturica pe ochi, sa bage nasucul in perna sau sa-si traga jucaria pe fata si sa nu mai poata respira.

Produse de curatenie si cosmetice

La fel ca si alcoolul, produsele de curatenie sau cosmetice reprezinta un alt pericol mare pentru sanatatea copilului - intoxicatie (daca bea din ele), arsuri sau iritatii (daca intra in contact cu pielea) si chiar deces.

Este foarte important sa tii trusa cosmetica in dulapuri aflate la inaltime, iar produsele de curatat in spatii foarte bine inchise. Ai grija si la cremele de pantofi si alte produse pentru incaltaminte (care sunt tinute de obicei in spatii joase).

Tu cum il protejezi pe bebelusul tau de pericolele din casa? S-a intamplat vreodata un accident neplacut? Ce secrete ai pentru a-l tine in siguranta? Spune-ne povestea ta, dar si sfaturile utile, in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Siguranta bebelus Pericole bebelus casa Pericole bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre