Siguranta bebelusului, lucruri pe care poate nu le stiai

/ / Modificat: 2012-01-10
Siguranta bebelusului, lucruri pe care poate nu le stiai

Siguranta bebebelusului este principala ta grija. Dar nu trebuie sa fii tot timpul panicata sau sa stai mereu cu ochii pe el si sa ii spui la fiecare 5 minute ca nu are voie sa faca una sau alta. Daca iei cateva masuri de siguranta prin locurile pe care le frecventeaza des, iti poti lasa micutul sa exploreze imprejurimile fara niciun periol.

Masina de spalat haine sau vase

Iata 2 dintre dispozitivele din casa care pot pune in pericol bebelusul, dar care-l fascineaza atat de mult. Stii foarte bine ca sunt periculoase atunci cand sunt in functiune, dar afla ca nici goale nu sunt mai sigure pentru cel mic.

Masina de spalat vase are tot felul de gratare si accesorii ascutite sau taioase in care bebe s-ar putea accidenta, iar cea de spalat haine prezinta pericolul blocarii micutului in ea sau al lovirii de diverse protuberante ale interiorului ei.
dulapuri_scaune_bucatarie_securizare_bebelusi

Lingurile si furculitele de plastic

Nu hrani niciodata bebelusul cu lingurite de plastic. Si nici nu ii permite accesul la alte ustensile din acelasi material. De exemplu, furculitele sau cutitele sunt foarte periculoase, chiar daca nu sunt din metal. Toate aceste ustensile se pot rupe atunci cand bebe se joaca cu ele si apare riscul inecarii cu bucatele din ele sau de producere a leziunilor in gurita.

Jucariile fratilor mai mari

Fiecare varsta a copilariei cu jucariile ei. Copiii tai au propriile jucarii cu care trebuie sa se joace, adecvate nivelului lor de dezvoltare. Dar asta nu inseamna ca pe bebe nu il tenteaza jucariile fratiorilor mai mari. Ei sunt mereu pusi pe a imita tot ce fac celelalte persoane, in special copiii din jurul lui. Asa ca nu se va lasa pana nu va testa tot ce fac jucariile lor. Exista mai multe pericole care il pandesc, in special cel de inecare cu obiecte mici.

Tine jucariile copiilor mai mari intr-o zona bine delimitata si asigura-te ca bebelusul nu ajunge la ele.

Cuptorul

Usa cuptorului reprezinta un pericol pentru bebelus, fie ca e incinsa, fie ca este rece. Daca banuiesti de ce copilul trebuie tinut de cuptorul incins, afla ca exista pericolul ca micutul sa se catere si sa intre in cuptor si sa ramana blocat acolo ori sa invarta de butoanele aragazului si sa dea drumul la gaz, chiar daca nu exista foc. Micutul se poate intoxica si isi poate pune in pericol viata.
siguranta_bebelusi_casa

Foto: www.savvy-baby-gear.com

Mobilierul si electrocasnicele

Cataratul este una dintre activitatile preferate ale bebelusului. Si presupune si o multime de riscuri. Orice piesa de mobilier din calea lui se poate transforma intr-o cauza a unui accident neplacut. In plus, copilului ii mai place sa se catare in mod special in sertarele de hainute. Exista riscul sa cada sau sa traga sertarul peste el si sa se loveasca zdravan.

Cel mai bun sfat este sa fixezi bine televizorul, masutele si biblioteca in peretii casei sau sa le pui frane care sa impiedice alunecarea lor pe podea.

Pungile si ambalajele de plastic

Bebelusul tau este un degustator foarte fin de... orice! El baga in gurita cam tot ce gaseste prin casa, iar pungile si ambalajele sunt una dintre atractiile principale. Pe langa faptul ca scot zgomote placute, ele par si foarte gustoase pentru el.

Exista riscul ca acestea sa fie murdare de substante periculoase sau de resturi alimentare stricate si ca bebe sa se intoxice. In plus, daca pungile sunt suficient de mari, el si le poate pune in cap si exista pericolul sufocarii.

Nu lasa pungile si ambalajele la indemana lui si ai grija ca de fiecare data cand vii acasa cu produse in pungi sa le izolezi de accesul copilului.

Alimentele

Orice aliment lasat nesupravegheat in preajma copilului se poate dovedi un potential risc pentru sanatatea lui. Chiar daca nu sunt periculoase prin continutul lor, ele pot fi un factor de risc pentru inecare sau chiar pentru perforarea organelor. Printre acestea se numara nucile, alunele, boabele de struguri, floricelele, bucatile de mere sau de alte legume si fructe negatite.

Ferestrele

Chiar daca ferestrele sunt pozitionate la o inaltime rezonabila, astfel incat bebelusul sa nu poata ajunge, ele tot reprezinta un pericol. Daca pozitionezi mobila langa fereastra, bebelusul se poate catara si poate ajunge la ea. Acesta nu isi da seama cat de periculos este sa iesi pe pervazul ferestrei, iar din curiozitate poate sa alunece si sa cada. Este un risc nu numai pentru sanatate, ci si pentru viata lui. Tine departe piesele de mobilier de ferestre si pune protectie la ele.
masuri_siguranta_copil_balcon

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pericole bebelus casa Pericole bebelus Accidente bebelus Siguranta bebelusi Bebelus acasa

Articole recomandate

Citeste si despre