Matreata la bebelusi

/ / Modificat: 2012-07-26
Matreata la bebelusi

Matreata bebelusului se mai numeste si crusta de lapte sau dermatita seboreica infantila si nu este acelasi lucru cu afectiunea pe care multi o dezvolta tarziu in copilarie sau la maturitate. Nu este o problema care afecteaza sanatatea bebelusului, dar este inestetica si, uneori inconfortabila pentru cel mic. Se caracterizeaza prin aparitia unor cojite mici, de culoare alba, pe scalp si fata. Desi poate trece de la sine, se pot lua cateva masuri pentru reducerea dezvoltarii ei sau prevenirea aparitiei acesteia.

Foto: momtrends.com

Care sunt cauzele matretii sau dermatitei seboreice la bebelusi?

Dermatita seboreica infantila sau matreata bebelusilor este cauzata de mai multi factori. Uneori, apare ca urmare a productiei excesive de sebum din piele si alteori din cauza supradezvoltarii ciupercii Malassezia pe suprafata scalpului.

Celulele din pielea scalpului micutului se regenereaza foarte repede, insa Malassezia grabeste procesul de reinnoire a lor si determina aparitia neplacutelor cojite albe sau gri pe scalpul sau sprancenele bebelusului.

Cojitele de pe scalp mai pot aparea si din alte cauze. De exemplu, o arsura solara poate cauza aparitia acestora. Acelasi efect il poate avea si folosirea unui sampon nepotrivit pentru bebelus sau o clatire necorespunzatoare a capului copilului dupa samponare.

Nu este o boala contagioasa si nici nu pune in pericol sanatatea lui, insa este neplacuta, iar daca devine severa, este insotita de mancarimi inconfortabile pentru cel mic.

Care sunt simptomele matretii la copii?

In cazul in care micutul tau sufera de dermatita seboreica infantila, vei constata cum pielea scalpului acestuia se descuameaza si exfoliaza si da nastere unor cojite mici, de culoare alba sau gri, care se pot extinde si pe urechiuse, sprancene, gene sau chiar in jurul guritei.

In unele cazuri, se pot sesiza zone de piele rosiatice sau albicioase pe scalpul micutului.

Spre deosebire de matreata care apare la adulti si care este insotita de mancarime, bebelusii nu experimenteaza pruritul atunci cand fac aceste cojite. Simptomul poate aparea doar in cazuri extrem de rare, cand apare un risc de infectie, cauzat de scarpinaturile frecvente ale bebelusului.

Cum se trateaza matreata la bebelusi?

Aparitia cojitelor pe scalpul si fata bebelusului tau poate fi diminuata cu ajutorul unui sampon special creat pentru tratarea acestei probleme. Opteaza intotdeauna pentru produse de ingrijire adecvate varstei copilului. Alege samponul potrivit, aplica-l pe scalpul lui o data pe zi, maseaza bine zona si apoi clateste cu apa calduta.

Daca nu esti sigura de produsul pe care trebuie sa il cumperi, cere sfatul pediatrului. Dupa examinarea bebelusului, medicul va sti exact daca este nevoie de un sampon neutru, mai usor, sau de unul medicamentos, care contine gudron sau acid salicilic, in situatia in care matreata este severa.

Medicii mai recomanda si perierea frecventa a parului micutului, de mai multe ori pe zi, cu un pieptan curat, cu dinti desi.

Chiar si dupa disparitia simptomelor, este recomandat ca o perioada sa folosesti in continuare samponul antimatreata, pentru a preveni recurenta afectiunii.

Bebelusul tau a facut matreata? Ce metode ai folosit pentru a reduce aparitia cojitelor? Impartaseste-ne si noua secretele sau trucurile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Afectiuni piele bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre