Infasatul bebelusului

/ / Modificat: 2010-07-05
Infasatul bebelusului

Infasatul bebelusului strans, pana la gat, este o practica veche si controversata. Inainte se credea ca infasatul si legatul bebelusului cu o panglica ar contribui la formarea unor oase drepte si tari. Astazi, medicii pediatri ii atentioneaza pe parinti sa nu-si mai lege strans bebelusii, mai ales atunci cand acestia nu dorm; infasatul prea strans le poate cauza micutilor probleme la articulatia soldului.

Pro si contra infasatului

Exista multe pareri pro si contra infasatului. Parintii traditionalisti sustin ca, infasat, copilul doarme mai bine si mai mult, iar daca este si strans cu o panglica, va avea picioare frumoase si drepte. Mamicile moderne isi invata insa de mici bebelusii cu pampers si body, ignorand sfaturile mamelor si bunicilor legate de infasat.

Daca in tari precum Germania bebelusii sunt imbracati inca din maternitate in hainute de bebelus si pampers, in America se considera ca bebelusul infasat este mai linistit si mai fericit.

Cel putin in primele saptamani de viata, bebelusii dorm mai linistiti daca sunt infasati lejer (nu strans) in scutece moi de finet sau intr-o paturica. Pentru ca in perioada intrauterina simt in permanenta peretii protectori ai uterului, in primele saptamani de viata atingerea materialului le da bebelusilor un sentiment de siguranta. In plus, paturica ii impiedica pe bebelusi sa dea din maini si din picioare pe timpul noptii, evitandu-se astfel zgarieturile.

Unii bebelusi adorm imediat ce sunt infasati, altii insa devin mai agitati pentru ca nu suporta sa le fie ingradita libertatea de miscare. Exista voci care spun ca oasele si articulatiile se dezvolta corect numai daca bebelusul este lasat cu piciorusele libere, pentru a se misca in voie. Este nevoie ca bebelusii sa se miste pentru a-si exersa muschii si a se dezvolta armonios. In plus, pampersul il protejeaza pe cel mic de umezeala, impiedicand aparitia iritatiilor pielii si a infectiilor urinare.

Cum sa-ti infesi corect bebelusul

Daca decizi sa-ti infesi copilul, trebuie sa ai grija la urmatoarele aspecte:

  • Materialul paturii (scutecului) in care infesi copilul trebuie sa fie moale, subtire, confortabil si eventual absorbant. Copilul nu trebuie sa se supraincalzeasca pe timpul noptii.

  • Incepand cu varsta de 2 luni, bebelusul incepe sa se rostogoleasca in patut, existand riscul sufocarii daca este infasat prea strans. Astfel, infasatul este recomandat numai pana la varsta de 2 luni.

  • Daca nu te descurci cu infasatul copilului, poti cumpara o paturica de infasat speciala si problema se simplifica. Aceste paturele le permit bebelusilor sa respire corespunzator, eliminand riscul sufocarii in somn.

  • Pentru copiii care nu se calmeaza decat in prezenta mamei, poate fi de ajutor infasatul intr-o paturica pe care a dormit aceasta si care a imprumutat mirosul ei.

In fond, fiecare mama decide ce este mai bine pentru copilul ei. Dar, deoarece nu exista doi bebelusi la fel, pentru a-i asigura o ingrijire optima copilului tau trebuie sa tii cont de preferintele sale. Daca vezi ca bebe nu adoarme infasat, nu insista, mai ales daca este mijlocul verii si in casa este foarte cald. La fel, daca a trecut de varsta de 2 luni si nu doarme neinfasat, incearca mai intai sa slabesti stransoarea paturii, pana cand o elimini complet.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre