Fontanela. Ghid pentru ingrijirea zonelor moi

/ / Modificat: 2019-07-25
Fontanela. Ghid pentru ingrijirea zonelor moi

Bebelusii se nasc cu zone moi pe cap. Aceste deschideri ale craniului sunt numite fontanele. Daca nu ai prea multa experienta cu nou-nascutii, aceste zone moi ti-ar putea da mari batai de cap, insa nu sunt atat de greu de ingrijit precum pare. Mai mult, se inchid singure in mod natural, fara ca tu sa intervii in vreun fel.

Fontanela este o deschidere in craniul unui copil, o zona unde oasele nu au crescut inca sau nu s-au unit.

Fontanelele au doua roluri esentiale:

La nastere. Fontanelele le permit muschilor craniului sa se miste, astfel incat capul bebelusului se poate deforma in timpul expulziei. Miscarea oaselor capului ajuta copilul sa treaca prin canalul ingust de nastere.

La crestere. Capul unui nou-nascut este mic, dar creste rapid in primii doi ani de viata. Spatiile dintre oasele craniului lasa loc pentru expansiunea rapida a creierului si a capului.

Tipuri de fontanele

Exista nu mai putin de sase fontanele cu care se naste copilul, insa cei mai multi stim doar de existenta uneia, cea din crestetul capului.

Fontanela anterioara. Se afla in partea de sus a capului si este cea mai mare dintre fontanele. La nastere, aceasta are, in medie, un diametru de 2 centimetri, insa poate fi mai mare sau mai mica.

Fontanela posterioara. Se afla in partea din spate a craniului bebelusului. Aceasta deschizatura mica are forma unui triunghi si, de obicei, masoara mai putin de 5 milimetri. Se inchide in cateva luni de la nastere.

Fontanele sfenoidale. Exista doua astfel de fontanele, pozitionate una pe fiecare parte a capului, spre partea din fata a craniului, in zona tamplelor.

Fontanele mastoide. Exista si doua fontanele mastoide, una pe fiecare parte a capului, pozitionate in spatele urechilor.

Cand se inchid fontanelele

Oasele craniului nu se sudeaza complet in timpul copilariei, intrucat creierul si corpul inca mai au nevoie de spatiu pentru a se dezvolta. Cu toate acestea, odata ce oasele cresc pana la punctul in care se umple spatiul deschis si nu mai pot fi simtite la palpare, fontanelele sunt considerate inchise. Fontanelele nu se inchid in acelasi timp. Procesul poate dura doi ani sau mai mult.

Sfaturi de ingrijire

Grija pentru fontanele copilului presupune sa inveti ce trebuie sa urmaresti si sa intelegi ce anume este normal.

  • Fontanelele trebuie sa fie plate. Nu ar trebui sa fie umflate sau adancite.
  • Cand o atingi usor cu degetul, zona trebuie sa fie moale si neteda.
  • Atunci cand copilul plange, varsa ori sta culcat, fontanela poate parea usor umflata sau infundata. Cata vreme isi revine la normal atunci cand copilul se calmeaza ori se intoarce in pozitie verticala nu trebuie sa iti faci niciun fel de griji.
  • Uneori, fontanelele pot parea ca pulseaza. Este pulsul copilului vizibil in fontanele, zona moale miscandu-se odata cu bataile inimii. Poti observa mai usor daca copilul nu are parul prea mare.

Trebuie sa ai grija de aceasta zona, insa asta nu inseamna ca nu poti atinge capul bebelusului. Ii poti spala scalpul, poti folosi perie sau pieptene special pentru parul copilului si, sub supraveghere, poti lasa ceilalti copii sa il atinga pe cap. Nu trebuie sa exagerezi cu grija!

Cand sa te ingrijorezi

Fontanelele iti pot oferi indicii despre sanatatea copilului. Ar trebui sa mergi la medic pentru un consult atunci cand fontanella: prezinta o adancitura, este bombata, este foarte mare, s-a inchis prea repede.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fontanela

Articole recomandate

Citeste si despre