Ce trebuie sa stii atunci cand ai gemeni?

/ / Modificat: 2012-01-04
Ce trebuie sa stii atunci cand ai gemeni?

Ingrijirea si cresterea gemenilor trece mai departe de simplele gesturi si eforturi de a-i spala, schimba de hainute sau hrani. Provocarile unei mame de gemeni sunt mult mai mari, atat din punct de vedere fizic, cat si emotional. Insa si bucuriile sunt pe masura, iar mamicile de gemeni iti vorbesc cateva calitati pe care trebuie sa le ai sau sa le dezvolti atunci cand ai in grija doi bebelusi frumosi!

Foto: dailymail.co.uk

Multifunctionalitate

Ca mamica de gemeni, trebuie sa fii multifunctionala. Este important sa constientizezi faptul ca ai de-a face cu 2 fiinte care nu plang in acelasi timp, nu au chef de joaca atunci cand vrei tu si ca trebuie sa te ocupi de ei pe rand.

Sarcinile multiple vor fi parte din viata ta, ca mamica a 2 copii si trebuie sa gasesti o cale prin care sa le duci pe toate la bun sfarsit, cu succes. Trucuri precum rutina de adormire si hranire simultane - pe care multe mamici de adopta, functioneaza foarte bine si in cazul gemenilor.

Disponibilitate

Este destul de greu sa ingrijesti un singur bebelus, daramite doi, si in acelasi timp?

Din pacate, atunci cand cresti gemeni este greu sa te gandesti sa revii la locul de munca mai devreme sau sa te implici in diverse proiecte. Micutii iti acapareaza aproape tot timpul si au nevoie de tine mai mult ca oricand in prima parte a vietii, iar tu trebuie sa fii disponibila pentru a-i ajuta sa creasca frumosi si sanatosi.

Super-energie

Da, atunci cand esti mamica mai multor copii si trebuie sa ai de-a face cu dezordine in cantitati duble, ai nevoie de multa energie si putere pentru a le duce pe toate la capat.

Nu ai de curatat si strans dupa un singur bebe, ci dupa doi, ceea ce inseamna efort si energie la puterea a doua. Asigura-te ca mananci bine si hranitor, iei vitamine (daca ai nevoie) si ca ai grija de sanatatea ta. Ingrijirea propriei persoane este importanta pentru a asigura o ingrijire adecvata a copiilor.

Rezistenta fizica

In cazul in care noptile erau aproape albe cu un singur bebelus in familie, cu gemeni, noaptea devine zi aproape in intregime. Este destul de greu, dar nu imposibil, sa reusesti sa ii faci pe amandoi sa aiba acelasi program nocturn de mancat sau schimbat scutece, iar atunci cand abia termini cu unul si te bagi la somn, este posibil sa treci la "schimbul 2".

Odihna pe timpul noptii devine un lux pe care cu greu ti-l vei permite si trebuie sa fii pregatita sa faci fata acestor eforturi si sa nu ajungi la capatul puterilor, asigurandu-ti un rezervor plin de rezistenta fizica, cu ajutorul alimentatiei, sportului si vitaminelor.

Renuntare la orgoliu

Multe mamici sunt orgolioase si nu lasa nimic de la ele cand vine vorba de ingrijirea copiilor. Se cred un soi de supermamici, care nu au nevoie de niciun strop de ajutor pentru a-si creste copiii.

La un moment dat insa, este bine sa lasi orgoliul deoparte, sa ceri si sa si accepti ajutorul celor din jur. Nu trebuie sa te descurci singura cu toate treburile sau cu cresterea copiilor.

Imparte atributii taticului si roaga persoanele apropiate sa te ajute, astfel incat sa eviti sa ajungi te epuizezi si sa clachezi.

In plus, trebuie sa te ingrijesti de viata personala, de relatia de cuplu si de viata sociala, lucruri pe care nu le poti face daca 24 de ore din 24 tu ai grija de cei 2 bebelusi. Nu este un stil de viata sanatos, nici macar pentru cea mai dedicata mamica din lume.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Crestere gemeni Ingrijire gemeni Gemeni Stres parinti Ajutor parinti

Articole recomandate

Citeste si despre