Ce si-ar dori pediatrul sa stii

/ / Modificat: 2013-12-10
Ce si-ar dori pediatrul sa stii

Sanatatea copilului tau este afectata, printre altele, si de mediul in care creste si se dezvolta. Exista pericole care se ascund intr-unele dintre cele mai banale lucruri sau obiecte cu care cel mic intra in contact, dar de care foarte putini parinti sunt constienti. In acest sens, medicul avertizeaza parintii sa fie mai atenti la tot ce inconjoara copilul si sa constientizeze pericolele care se ascund in mediul inconjurator, care le-ar putea afecta serios sanatatea si dezvoltarea!

Jucariile si obiectele din plastic ascund chimicale periculoase

Atat jucariile, cat si alte obiecte uzuale din plastic cu care copilul intra in contact - cadita, biberoane, caserole din care mananca, suzeta, tacamuri etc. - contin BPA si ftalati, considerati extrem de periculosi pentru sanatatea celui mic. Expunerea indelungata la astfel de chimicale predispune copilul la probleme hormonale severe sau cancer.

Sobele, semineele si aragazul aprins cresc riscul de intoxicatie cu monoxid de carbon

Monoxidul de carbon este considerat de specialisti "ucigatorul silentios si invizibil", intrucat este insesizabil si se imprastie in aer, in incaperile prost ventilate sau aerisite. Riscul de intoxicatie cu monoxid de carbon apare adesea in sezoanele reci, cand se pornesc sobele, se aprind semineele ori se tine aragazul pornit, pentru incalzirea casei.

Este important ca atunci cand ai astfel de surse de incalzire in casa, sa te asiguri ca incaperile sunt bine ventilate, astfel incat sa nu se acumuleze gaze si sa apara riscul intoxicarii.

Tamplaria casei poate ascunde urme de plumb

Daca stati intr-o casa foarte veche, nerenovata, este important sa chemati specialisti care sa evalueze gradul de poluare cu plumb din incaperi. Tamplaria veche si produsele folosite la zugravire pot ascunde urme de plumb.

Expunerea la acest metal poate afecta dezvoltarea cerebrala a copiilor si poate conduce la aparitia problemelor comportamentale. Si rinichii, sistemul reproducator si alte organe sunt afectate de intoxicatia cu plumb.  

Pestele poate ascunde urme de mercur

Toate tipurile de peste contin urme de metilmercur, un derivat al mercurului, insa unele dintre ele sunt mai contaminate decat altele. Pediatrii avertizeaza parintii asupra continutului crescut de mercur din ton, peste-spada sau macrou si recomanda limitarea portiilor acestora la copil. Expunerea la niveluri crescute de mercur cauzeaza afectiuni ale creierului si sistemului nervos la copii.  

Apa de la robinet si formulele de lapte pot ascunde perclorat

Percloratul de sodiu este o substanta chimica folosita in compozitia combustibilului pentru rachete si artificii, care se poate regasi si in apa de la robinet sau in formulele de lapte ale bebelusului. Pediatrii atrag atentia asupra pericolului la care sunt expusi copiii contaminati cu aceasta chimicala toxica, principalul organ afectat fiind creierul.

Poluarea crescuta din aer

Aerul din zonele urbane este contaminat adesea cu vapori din solventi precum benzen, etilbenzen sau toluen, emanate de autoturisme, apa sau de unele produse pentru aerosoli. Specialistii sustin ca micutii expusi acestor gaze daunatoare manifesta, in timp, intarzieri in dezvoltarea neuronala si sunt predispusi la cancer. Evitarea zonelor in care traficul este crescut sau consumul de apa plata imbuteliata protejeaza copiii impotriva acestor pericole.

Fumatul pasiv este la fel de daunator ca fumatul normal

Fumul de tigara este foarte periculos pentru sanatatea si dezvoltarea copiilor. Putini parinti realizeaza ca atunci cand fumeaza in aceeasi incapere cu copiii, ii predispun la astm, hiperactivitate, afectiuni respiratorii sau chiar cancer.

Este recomandat sa eviti fumatul in incaperile cu copii si sa nu duci micutii in spatii publice in care se fumeaza intens. Alege zonele de nefumatori ale restaurantelor si aeriseste foarte bine casa, astfel incat sa protejezi sanatatea celor mici.  

Mai cunosti si alte pericole ascunse la care sunt expusi copiii zilnic in mediul in care cresc si se dezvolta? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pericole ascunse copii Pericole jucarii copii Apa robinet copii Siguranta copii Intoxicatii copii

Articole recomandate

Citeste si despre