Ce beneficii are suzeta pentru bebelusi?

/ / Modificat: 2013-11-26
Ce beneficii are suzeta pentru bebelusi?

Suzeta este un accesoriu esential pentru bebelusi, fiind unul dintre obiectele de confort de care cel mic se ataseaza si care reusesc sa il calmeze cel mai repede din plans. Pe langa efectul calmant si relaxant, suzeta atrage o multime de alte beneficii asupra sanatatii si dezvoltarii copilului!

Ajuta bebelusul sa se linisteasca din plans!

Atunci cand plansul excesiv cauzat de colici, oboseala, stres sau de alte cauze nu poate fi stapanit prin nicio alta metoda, suzeta este singura care reuseste sa ii aline aceasta suferinta si sa il ajute sa se relaxeze mai usor.

Protejeaza impotriva sindromului mortii subite la sugar!

Una dintre cele mai importante descoperiri legate de suzeta a fost asociata cu efectul profilactic pe care folosirea acesteia il are impotriva uneia dintre cele mai periculoase afectiuni care pandeste sanatatea copilului in primul an de viata: sindromul mortii subite la sugar.

Este o conditie medicala fatala, care se produce cel mai adesea in somn. Desi expertii nu au reusit sa descopere cauzele exacte ale acestei complicatii, au evidentiat o serie de factori declansatori si metode de prevenire, una dintre ele fiind folosirea suzetei pentru adormirea bebelusului, in primul an de viata.  

Il adoarme mai repede si mai usor!

Nu vrei sa conditionezi adormirea bebelusului de suzeta, pentru a preveni situatia in care mai tarziu, dupa 1-2 ani, nu-l vei mai putea culca fara ea. Insa in primele luni de viata, suzeta poate fi folosita cu succes in acest scop, mai ales atunci cand bebe este agitat si nu vrea sa adoarma la ora stabilita in program.

Important este sa nu o folosesti tot timpul, ci doar in momentele in care adormirea devine mai dificila decat de obicei, copilul este iritat sau agitat! In plus, suzeta contribuie si la formarea sau crearea rutinei si programului de somn ale bebelusului, esentiale pentru o odihna placuta si linistita pe timpul noptii.  

Ajuta la cresterea in greutate a prematurilor!

Prevenirea sindromului mortii subite nu este singurul avantaj medical de care beneficiaza bebelusul in urma folosirii suzetei. Singurul beneficiu medical al suzetei dovedit stiintific este acela ca ajuta la cresterea mai rapida in greutate a copiilor nascuti inainte de termen.

Suzeta ajuta prematurii sa-si dezvolte mai repede reflexul de supt si sa-si intareasca musculatura cavitatii bucale pentru a se hrani corespunzator de la san sau cu biberonul.

Satisface nevoia de supt a bebelusului!

Reflexul de supt se dezvolta inca din cavitatea uterina, iar bebelusul se naste cu el. Este esential pentru hranirea corespunzatoare a copilului in timpul alaptarii sau cu biberonul. Insa de multe ori, nevoia lui constanta de supt nu este satisfacuta in timpul meselor, bebelusul manifestand nevoia de a suge si in alte momente ale zilei.

In astfel de situatii intervine suzeta, care ajuta copilul sa-si potoleasca acest reflex in perioadele in care nu beneficiaza de mese. Suptul este un reflex calmant, confortabil si ajuta copilul sa se simta protejat si in siguranta.

Intarzie sau impiedica obiceiul de a suge degetelul!

Pe masura ce creste, copilul dezvolta mai multe obiceiuri sau ticuri nervoase sacaitoare, folosite pentru autocalmare. Acestea nu sunt doar neplacute, ci si periculoase, putand conduce la dezvoltarea mai multor complicatii, in timp (afectiuni dentare). Suptul degetelului este unul dintre ele si apare cel mai adesea in momentul in care este "intarcat" sau dezvatat de suzeta.

Potrivit specialistilor, acest obicei poate fi amanat sau impiedicat daca permiti bebelusului sa foloseasca mai mult timp suzeta (insa fara a amana foarte mult momentul dezvatarii). In plus, specialistii sustin ca bebelusul se dezvata mai usor de suzeta decat de suptul degetelului.

Mai cunosti si alte beneficii ale suzetei pentru sanatatea si dezvoltarea bebelusilor? Tu pana la ce varsta i-ai dat bebelusului suzeta si cum ai reusit sa il dezveti mai usor de ea? Impartaseste-ne sfaturile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Suzeta bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre