Aparatul cu aerosoli

/ / Modificat: 2010-12-22
Aparatul cu aerosoli

Aparatul cu aerosoli este un dispozitiv cu ajutorul caruia se realizeaza terapia cu aerosoli. Prin intermediul lui se pulverizeaza in aer vapori cu substante active (medicamente), numiti aerosoli artificiali, care sunt inhalati si au ca efect tratarea unor infectii respiratorii.

Exista 2 tipuri de aerosoli: naturali si artificiali. In timp ce aerosolii naturali se gasesc in stare pura in natura in anumite zone (de padure sau marine), cei artificiali sunt generati prin anumite dispozitive speciale, care sunt de fapt aparatele cu aerosoli.

 

Cum functioneaza aparatele cu aerosoli?

Aparatele se bazeaza pe folosirea aerului comprimat. El transfroma mediul lichid in microparticule pe care le disperseaza fin in aer.

Tipuri de aparate cu aerosoli, avantaje si dezavantaje

Exista 3 tipuri mari de aparate care sunt mai des folosite in generararea de vapori esentiali in tratarea afectiunilor. Medicamentele pentru copii se pot administra cu oricare dintre inhalatoarele de mai jos, insa fiecare prezinta avantaje si dezavantaje.

Nebulizatoare

Aceste aparate genereaza particule lichide. Specialistii sustin ca nebulizatoarele sunt cele mai indicate in cazul copiilor mici. In acest caz administrarea medicamentului se face prin respiratie normala, fara a necesita tehnici speciale in plus; exista avantajul si ca medicamentul poate fi administrat copilului chiar si in timpul somnului.

Medicamentul este proiectat direct in gat sau in nas de un mic ventilator electric, ceea ce ajuta la dispersarea si actionarea substantei active in toate caile respiratorii.

Inhalatoare cu pulbere uscata (DPI)

Aceste inhalatoare genereaza pulbere solida. Cele cu pulbere uscata au avantajul ca inhalarea se face rapid dintr-o singura data, insa copiii mici pot intampina greutati in a inhala corect medicamentul, pentru ca acesta trebuie inhalat profund inca de la inceput. Pentru copilul mare sau in cazul adultilor, este o metoda eficienta si practica de tratare, pentru ca nu necesita expunerea la vapori pe termen lung pentru rezultate.

Inhalatoare presurizate cu doze masurate (MDI)

Inhalatoarele presurizate genereaza particule lichide. Acestea folosesc doze masurate de substante active si sunt si ele destul de dificile de folosit de bebelusi si de copii mici, pentru ca necesita manuirea unor tehnici foarte bune; inhalarea trebuie sa se faca lent si coordonat. De aceea, astfel de aparate sunt mai putin recomandate copiilor foarte mici, ci mai mult adultilor.

In ce afectiuni se pot folosi aparatele cu aerosoli?

Aerosolii pot fi folositi cu succes in tratarea afectiunilor pulmonare, dar si de tip ORL.

  • bronsite;
  • bronsiolite;
  • astm;
  • alergii;
  • sinuzite;
  • rinofaringite;
  • laringite;
  • amigdalite.

Aparatele cu aerosoli trebuie bine curatate si dezinfectate! Nu trebuie utilizate de doua persoane simultan din motive de igiena.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tratament aerosoli copii Aparat aerosoli copii Aerosoli copii

Articole recomandate

Citeste si despre